Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Bipa Fashion.hr

Novi domaći modni imperativi – odvažna crna i cvjetni uzorci

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2015. u 9:27 2015-03-23T09:27:00+01:00

Kolekcijama osam dizajnerskih brendova predstavljenih u petak i subotu na Zagrebačkom velesajmu dominirale su, s jedne strane, svevremene crne haljine s iskorakom u neoavangardu i neopunk, a s druge – cvjetna raskoš

U zadnje dvije večeri ovosezonske, 18. po redu modne manifestacije Bipa Fashion.hr, domaći su dizajneri postavili dva nova modna imperativa: s jedne strane, svevremene crne haljine s iskorakom u neoavangardu i neopunk, a s druge – cvjetnu raskoš. U te dvije kategorije, mogli bismo, ugrubo, podijeliti osam dizajnerskih brendova koji su na Zagrebačkom velesajmu u petak i subotu predstavili nove kolekcije. Ovu modnu bipolarnost najbolje je svojom revijom istaknula Aleksandra Dojčinović: dio kolekcije koju smo vidjeli u petak otpao je na slavljenje romantične ženstvenosti kroz obilje cvjetnih motiva i nešto pepita uzoraka, dok je drugi, zanimljiviji, otkrio »tamnu stranu mode« kroz delikatne, lepršave crne haljine kojima je Dojčinović napravila iskorak iz svoje zone sigurnosti, određene njezinom prepoznatljivom, jednostavnom, nježnom, pastelnom elegancijom nosivih haljina.

Žestoki dark

Crne se držala i Morana Krklec, jedna od nada domaćeg dizajna. Tu je svoju neslužbenu titulu, koju nosi već nekoliko sezona, i ovaj put opravdala odvažnim crnim haljinama i kombinezonima koje je »razigrala« eksperimentirajući s dekonstrukcijom elemenata kroja. Odvažnost u eksperimentiranju podignuo je na još višu razinu brend Coded Edge, uspjelom monokromnom kolekcijom koja bi se mogla opisati kao žestoki dark s proplamsajima neočekivane profinjenosti. Kolekcija Marine Design uporište ima u neo-punku s naglašenim grafizmom pop-arta.

  Ivica Skoko, veteran domaćeg dizajna koji je najveću prepoznatljivost i najviše obožavatelja stekao spajajući krute neogotičke elemente kroja s čipkom i ležernijim materijalima, ovaj se put predstavio večernjim i koktel haljinama te bluzama i maksi suknjama u svježim, prozračnim bojama proljeća. Dominiraju nježne, breskvaste nijanse, kojima Skoko suprotstavlja jarkocrvenu i izraženi cvjetni print sa snažnim kontrastima. Ako treba tražiti hit zadnje večeri, bila bi to jedna njegova maksi blijedoroza haljina s bijelim točkama i kragnom koja priziva misao na dame iz vesterna.

Dandy muškarac

Ana Maria Ricov rekla je da je inspiraciju za novu kolekciju pronašla – u oceanu. No, a pisti se nije moglo dokučiti što to zapravo znači. Boje njezinih kreacija su crna, bordo i tamnoplava, a što se tiče kroja, ova se kolekcija doima kao ne baš nadahnuta reciklaža onoga što smo kod Ane Marie Ricov već puno puta vidjeli – slojevitost, geometrija, nosivost. Sve korektno, ali bez izazova i bez iznenađenja.

  Korektna je i kolekcija IK Studija kojom je u subotu navečer zaključen Fashion.hr. Dizajner muške mode Ivica Klarić inspirirao se dandy muškarcem: njegova su odijela udobna, ali ne i dosadna: razigrana su našivenim detaljima, prugicama, uzorkom riblje kosti, kariranim... Kolekciju je Klarić upotpunio i kišobranima koje je po njegovom dizajnu izradila tvrtka Hrvatski kišobran.

  Kralj pretjerivanja Zoran Aragović, koji stoji iza brenda BiteMyStyle, ovaj je put pokazao svoje smirenije, zrelije lice. Umjesto nesklapnog eklektičnog kombiniranja boja i materijala, Aragović je napravio zaokret prema ženstvenoj romantici – i to promišljenim, elegantnim haljinama i suknjama u pastelnim bojama. Njegova je kolekcija možda i najbolje što smo prošlog tjedna vidjeli na Velesajmu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.