Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Kolekcija »TIME«

MANDALI MENDRILLA Riječka dizajnerica premijerno sudjelovala na Tjednu mode u Helsinkiju

Foto KRISTINA PENDONEN. COFRAMEE
Foto KRISTINA PENDONEN. COFRAMEE
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 18:20 2019-07-30T18:20:26+02:00

Kolekcija »TIME« riječke dizajnerice s belgijskom adresom, nastala je uz pomoć nove energetske tehnologije TimeWaver razvijene u Njemačkoj koja harmonizira ljudsko informacijsko polje uz pomoć kvantne fizike kako bi se postigao najbolji osjećaj odjevnog predmeta na ljudskom tijelu

RIJEKA - Helsinki Fashion Week jedini je i prvi 100 % održivi tjedan mode u svijetu. Među održivim dizajnerima i brendovima iz cijelog svijeta koji su nedavno u sklopu te modne manifestacije predstavili kolekcije za proljeće/ljeto 2020. godine izrađene od ekoloških materijala, bio je i brend Mandali Mendrilla, riječke dizajnerice s belgijskom adresom.

Nagrađivana dizajnerica i svestrana umjetnica uspješne međunarodne karijere, Mandali Mendrilla u rodnoj je Rijeci još 1995. godine osnovala svoj prvi atelje. Mandali Mendrilla jedan je od prvih vegetarijanskih luksuznih modnih brendova u svijetu, poznat i po jedinstvenim skulpturalnim modelima Yantra Couture kreiranima u harmoniji s prirodom. Njen »sculptural couture atelier« čiji je cilj potaknuti holistički pristup modi i životu danas je baziran u Belgiji.

Mandali Mendrilla ovo je bilo prvo predstavljanje na Helskinki Fashion Weeku. U novoj kolekciji »TIME«, predstavljenoj na tom tjednu mode, brend promišlja i odražava cikličnu prirodu vremena istražujući, u dizajnerskom procesu, drevnu vedsku znanost o stanovanju vastu i njezinu intuitivnu primjenu u izradi skulpturalnih odjevnih predmeta.

Vastu arhitektura

Nova modna kolekcija brenda Mandali Mendrilla jedinstvena je po tome što je riječ o prvoj kolekciji ikad koja je dizajnirana uz pomoć revolucionarnog izuma TimeWaver, nove energetske tehnologije razvijene u Njemačkoj koja harmonizira ljudsko informacijsko polje uz pomoć kvantne fizike kako bi se postigao najbolji osjećaj odjevnog predmeta na ljudskom tijelu.

Foto Shobhita

– Tvrtka TimeWaver prepoznala je moje istraživanje Vastu arhitekture i njene primjene na dizajn modnih predmeta te smo prvi put eksperimentirali primjenom TimeWaver tehnologije na dizajnu haljine skulpture »Padma« kojom smo zatvorili reviju »Fairytale of the Sun and Moon« na zagrebačkom Fashion Weeku.

Izuzetno mi se svidjelo kako je tehnologija istančala i usmjerila moj intuitivan proces te sam odlučila suradnju proširiti na cijelu novu kolekciju te ponuditi mogućnost narudžbe izrade unikatnih modela za klijente uz TimeWaver tehnologiju, otkrila nam je dizajnerica.

Svaki od komada iz njezine nove kolekcije zasebna je skulptura. U nekima od modela te liniji šalova od svile mira upotrijebljena je biocrystal prašina, tvrtke BC TECH d.o.o. sa sjedištem u Rijeci. Kako objašnjava dizajnerica, biocrystal prašina pojačavaja protok energije u tijelu, a sastavljena je od šesnaest kristala, zlata i srebra.

Revija u Palači plemstva

– S Madhu Van Paare (business developement manager) i sa mnom, kreativnom direktoricom i dizajnericom, u ekipi u Helsinkiju bila je i londonska stilistica Reena Lakhani, umjetnica Shobhita iz Londona, fotograf i videograf Filip Gour rodom iz Rijeke te Neven Mendrila, također fotograf i videograf rodom iz Rijeke.

3748639

Za kosu i make-up modela na reviji pobrinuo se poznati stilist Tom Schevelin, pomoću »moodboarda« inspiriranog kolekcijom koji je osmislila vizažistica Vrindi Barriball iz Belgije. Koreografiju revije potpisuje poznata koreografkinja Alyona Grinchenko, otkrila nam je Mendrilla i dodala:

– Nakon revije koja je održana u Palači plemstva koja je za tu prigodu prvi put otvorena publici, uslijedio je burni pljesak, a osnivačica događanja Evelyn Mora najavila je jednu od izuzetno zanimljivih panel-rasprava o održivoj modi i budućnosti našeg planeta koja je uslijedila ubrzo nakon revije, pod nazivom »Connecting Fashion Waste and Architecture«, rekavši da nikada do tada nije plakala na modnoj reviji.

Tajna ateljea

Mandali Mendrilla u svome je radu uspješno povezala modu i znanost. Kako sama kaže, znanost joj pomaže istančati intuitivan proces kreacije. Od 1995. godine do danas brend se razvijao zajedno s njom. Naime, kako je sama, kao dizajnerica, otkrivala sve više o prirodi svijeta i njegovih dimenzija, tako je i njezin brend reflektirao ta otkrića.

3748640

O tome kako su kreirani modeli Yantra Couture rekla je:

– Detalji kreacije modela u opusu Yantra Couture ostat će tajna ateljea, ali mogu otkriti da kreacija modela počinje od pisanja poezije koju sastavljam za svaki model te se nastavlja kreiranjem »moodboarda« koji uz boje, oblike, povijesne i književne reference, nadahnuće o naručiocu, zvukove, mirise, doba dana itd., sadrži i jedan od specifičnih Yantra dijagrama iz Vastu arhitekture (također poznat kao Mandala), simetričan nacrt koji harmonizira energije.

Kroj modela bazira se na oblicima iz Yantra dijagrama, informacijama iz »moodboarda« te nadahnuću dizajnera. Proces Yantra Couture istančana je metoda osmišljena da naručiocu pruži najviše energetsko zadovoljstvo iznimno osobnog dizajna koji oplemenjuje tijelo i prostor.

3748641

Njezini radovi izloženi su u muzejima diljem svijeta, a u pripremi su i nova predstavljanja.

– Naša skulptura »Bhumi Mandala« trenutno putuje na izložbeni prostor službenog New York, Pariz, London i Milan Fashion Weeka s izložbom održive mode koju organizira Helsinki Fashion Week, a drugi radovi također putuju te se dogovaraju izložbe u New Yorku i Ženevi gdje radimo na jednom za sada tajnom umjetničkom projektu s jednim od najcjenjenijih klasičnih glazbenika i glazbenih inovatora današnjeg vremena, rekla je.

3748645

U rodnu Rijeku Mandali Mendrilla dolazi jednom godišnje. Hrvatska publika njezine je radove mogla vidjeti na tjednima mode u Zagrebu, a o tome hoćemo li možda njezine kreacije uskoro moći vidjeti i u Rijeci, rekla je: – Bilo bi vrlo lijepo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.