Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. travnja 2020.
Treća večer

Fashion.hr: Večer uspona i padova

Vesna Sposa / Snimio Denis LOVROVIĆ
Vesna Sposa / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2015. u 13:48 2015-03-21T13:48:00+01:00

Bljedunjav dojam ostavila je Martina Felja, mlada dizajnerica Ana Bogdan igrala se jarkim bojama, dok je Vesna Sposa pokazala spoj onoga što je u svojim boljim danima stvarala Linea Exclusive i onoga što radi Matija Vuica

ZAGREB  Dizajnerski brendovi ELFS i eNVy room, koji su se uspješnim samostalnim revijama predstavili na prvoj i na drugoj večeri ovosezonskog Bipa Fashion.hr-a na Velesajmu, ostavili su u prašini autore koji su preksinoć, na trećoj večeri manifestacije, predstavili nove kolekcije.

Bljedunjav dojam ostavila je Martina Felja, čije su traper haljinice i one koktel, u pastelnim bojama, nosile njezine klijentice. Ideja je u teoriji dobra: vidjeti na pisti stvarne žene s nesavršenim tijelima, gotovo da je aktivistički projekt razbijanja stereotipne slike o uglancanom, idealiziranom, do anoreksije izmršavjelom mladom ženskom tijelu.

No, problem je u tome što ni ovakav odabir modela, kojim je Felja odaslala poruku našem malom modnom svijetu, nije uspio sakriti činjenicu da je napravila kolekciju punu promašaja. Zapravo, tim su izborom promašaji samo dodatno naglašeni: nesuvisle sladunjave mašnice našivene na kratke rukave pretijesnih haljina, demodirane uske tunike i »pijane« ušivke na haljinama od krućih materijala.

 Sve skupa je izgledalo kao tulum mama koje su iz ormara izvukle najbezveznije komade odjeće svojih modno neosviještenih kćeri tinejdžerica i ironično u njima paradirale. Samo što je ovo bilo bez ironije.

  Mlada dizajnerica Ana Bogdan igrala se jarkim bojama i aluzijama na ekspresioniste – bilo je tu majica s motivom grubih poteza debelim kistom, snažnih kontrasta, puno crvene i crne, a kao lajtmotiv ponavljali su se nizovi lelujavih končanih niti.

 Ana Jagić, pokretačka snaga brenda Hedra Design, svoju je reviju (s haljinama u rasponu od elegantne neoavangarde do urbane mode s pomakom) organizirala kao malu studiju iz 3D oblikovanja materijala: geometrijske uzorke stvarala je laserskim perforiranjem, na tragu onoga što radi mladi dizajner Matija Čop.

Kolekcija brenda Kralj&Krajina mogla bi se opisati kao moda za štićenike sanatorija, možda onakvog iz »Čarobnog brijega« Thomasa Manna, dok je Vesna Sposa pokazala spoj onoga što je u svojim boljim danima stvarala Linea Exclusive i onoga što radi Matija Vuica: ključne riječi su visoka elegancija, perlice, orijentalne asocijacije - i vjenčanja.

Krie Design je ponudio neku svoju, apokaliptičnu viziju djece cvijeća, dok je sportski ležerna kolekcija brenda Obekei naprosto dosadna i po svemu anemična.

  Bipa Fashion.hr ugostio je sinoć miljenicu domaće modne scene, Aleksandru Dojčinović, a večeras se zatvara uz revije Ivice Skoke, IK Studio, Morane Krklec, Zorana Aragovića, Marine Desing, Anamarije Ricov i Coded Edge.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.