Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Plemenito djelo

Lovranac iz mora spasio mladog bjeloglavog supa

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2016. u 15:40 2016-07-27T15:40:35+02:00

Izmorenu grabežljivicu tešku oko 7,2 kilograma Mirković je podigao na krmu u zadnjem trenutku i odvezao je na obalu, a zatim je odmah pozvao Eko centar Beli. Ptica je smještena u Centar, a nakon oporavka ponovo će biti puštena na slobodu

Viliam Mirković, vlasnik rent-a-boata iz Lovrana, i dvoje njegovih gostiju iz Poljske, pamtit će nedjeljni izlet oko Krka i Cresa do kraja života – dok su plovili uz cresku obalu, u blizini jedne od plaža nedaleko Belog, ugledali su u moru nešto što se miče. U prvi trenutak Viliam Mirković pomislio je da je riječ o gnjurcu. No, bilo mu je vrlo neobično pa se odlučio približiti i tada je u moru vidio bjeloglavog supa! Bespomoćno je mahao krilima pokušavajući se održati na morskoj površini.

Pokušajte pomoći i odmah zovite 112

Svima onima koji se možda zateknu u istoj situaciji kao Viliam Mirković, a ne usuđuju se prići ptici u moru, preporuka je da odmah nazovu 112 i dojave lokaciju gdje su je vidjeli.

– Naravno, najbolje bi bilo odmah joj pokušati pomoći i dovesti je na kopno, no tko to ne može ili ne želi učiniti, trebao bi što prije pozvati pomoć jer supa iz mora treba spasiti u roku sat ili dva. Nakon toga, kada mu se krila natope vodom, nema im više spasa, kaže Modrić.

– Vrtio sam se oko njega neko vrijeme i razmišljao kako da ga izvučem, a da me ne »čopi« za ruku. No, vidio sam da je toliko izmoren da nije imao snage ni držati glavu uspravno. Približio sam mu se krmom broda i uhvatio ga za krila te ga stisnuo uz tijelo kako bih spriječio da se izmigolji ili raširi krila jer te ptice imaju raspon krila od 1,5 do 3 metra. Podigao sam ga na krmu u zadnjem trenutku. Brižan se porigao i sav se tresao. Držao sam mu vrat i glavu i mazio ga. Nakon toga sam krenuo prema obali i odmah nazvao prijatelja koji je zatim alarmirao Eko centar u Belom. Na obali su bili ljudi koji ljetuju u uvali koji su mi pomogli da pticu zamotamo u šugaman i već za 5 do 10 minuta stigla je ekipa iz Belog kojima sam ga predao, ispričao nam je Viliam Mirković priču koju je podijelio i na svome Facebook profilu, zajedno s videosnimkom trenutaka kada se približavao ptici u moru.

– Danas sam nazvao Eko centar da vidim kako je i rekli su mi da je sve u redu i da se oporavlja. Riječ je o mladom supu koji ima oko 7,2 kilograma i kada dosegne težinu od 8 kilograma pustit će ga da leti dalje, priča dalje Lovranac, dodajući da će ubrzo posjetiti Eko centar u Belom i slikati ga te objaviti njegovu fotografiju. Naime, fotografije spašenog supa imaju gosti iz Poljske, ali Mirković, nažalost, nema njihove kontakte. Da se sup uspješno oporavlja, potvrdili su nam jučer i u Javnoj ustanovi Priroda.

– Srećom, gospodin Mirković je supa izvukao na vrijeme iz mora i postupio na pravi način alarmiravši Eko centar u Belom, kaže Marko Modrić, čuvar prirode u JU-u Priroda, dodajući da je riječ o »vrlo plemenitom djelu« jer nije baš svatko spreman odmah priskočiti u pomoć ovim zaštićenim pticama grabljivicama. Lovranac Viliam Mirković za svoje će djelo, kaže Modrić, dobiti i zahvalnicu JU-a Priroda.

– Ovakvi slučajevi se događaju kada mladi supovi krenu na prve letove. Neki se uspiju domoći stijene ili obale, ali mnogi se, kao ovaj, za život bore u moru. U ovoj situaciji pokazala se sretnom činjenica da se ti prvi letovi događaju u vrijeme turističke sezone jer je ptica na vrijeme uočena, objašnjava Marko Modrić.

Treba spomenuti i Marija Sintića i njegovu nećakinju Magdalenu Hržić koji su se odmah odazvali pozivu u pomoć i pohitali do plaže u Belom preuzeti iscrpljenu, srećom ne i ozlijeđenu, pticu. I to im nije prvi put – oni su hitali i po supa pronađenog nedavno na Plavniku. Osim ova dva, još se jedan sup spašen kod Cresa nalazi u Eko centru Beli, koji je od 1. srpnja ove godine i službeno postao oporavilište za bjeloglave supove i centar u koji mogu navratiti i posjetitelji koji žele više saznati o ovoj ptici grabljivici koja živi na otoku Cresu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.