Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 24° 1
25. lipnja 2018.
Oproštaj od poznatog kantautora

Kemal Monteno pokopan u svom rodnom gradu: Sarajevo neće biti isto bez »pjesnika ljubavi«

Foto Dnevni Avaz
Foto Dnevni Avaz
Autor: ,
Objavljeno: 28. siječanj 2015. u 16:07 2015-01-28T16:07:00+01:00

Na gradskom groblju »Bare« Montena je ispratilo više od dvije tisuće prijatelja, poznanika i onih koji su jednostavno voljeli njegove pjesme

Jednako tiho i dostojanstveno kao u Zagrebu i Sarajevo se oprostilo od legendarnog Kemala Montena, pjevača koji je prerano preminuo 21. siječnja u 67. godini života.

Brojne osobe iz javnog života, kolege i prijatelji pristigli su u sarajevsko Narodno pozorište gdje je održana komemoracija. Dino Merlin, Zdravko Čolić, Milan Stupar, Ismeta Krvavac, predsjednik Gradskog vijeća Sarajevo Miro Lazović, ministar kulture i operni pjevač Ivica Šarić, Nikša Bratoš samo su neki od kolega koji su se s tugom prisjetili svima omiljenog pjevača.

Osim predivnih ljubavnih pjesama po kojima će zauvijek biti zapamćen, svi koji su imali prilike raditi s Kemalom složni su u jednom: Kemal Monteno bio je jednostavan i skroman, bio je čovjek velikog srca koji je svojim melankoličnim glasom znao raznježiti dušu, ali i osoba puna energije i duha zbog kojeg su ga svi voljeli. 

  
Za srce i dušu

Popularni bosanskohercegovački kantautor i glazbenik pokopan je u Sarajevu, gradu kojega je proslavio svojim pjesmama i s kojim je bio neraskidivo vezan. Na gradskom groblju »Bare«, gdje sada počiva u aleji velikana, Montena je ispratilo više od dvije tisuće prijatelja, poznanika i onih koji su jednostavno voljeli njegove pjesme. 

   – Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja glazba grije naša srca i duše, kazao je opraštajući se od svog dugogodišnjeg prijatelja glumac Rade Šerbedžija, koji je recitirao i stihove Montenove pjesme »Dušo moja«. 

   Lijes s Montenovim posmrtnim ostacima, na kojemu nije bilo nikakvih vjerskih obilježja, spušten je u grobnicu uz zvuke pjesme »Sarajevo, ljubavi moja« koju je izveo jedan vokalni ansambl, a najveći dio okupljenih pritom nije skrivao tugu i suze. Na komemoraciji koja je ranije tijekom dana držana u prepunom sarajevskom Narodnom kazalištu Montenovi prijatelji od njega su se oprostili dirljivim riječima podsjećajući na sve što je on dao glazbi, ali i svom rodnom gradu.Na pozornici je bio tek stol s ružama na kojega je bila naslonjena umjetnikova crvena gitara. 

   – On je jednostavno bio naš Moke, jedinstveno i nezaboravno ime ove zemlje i ovog grada, kazala je Ismeta Dervoz, koja su na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije proslavila interpretirajući Montenovu skladbu »Zemljo moja«. 

   U svoje i u ime bolesnog Alije Hafizovića, pisca stihova za skladbu »Sarajevo, ljubavi moja«, Dervoz je govoreći o Montenu kazala kako je njega bilo nemoguće voljeti. 
 

  – Cijeli život za svakoga od nas pisao je jednu ljubavnu, kazala je Dervoz kroz suze. 
  

Moj Kemica

Zdravko Čolić, još jedna sarajevska glazbena legenda, podsjetio je na komemoraciji kako su njega i Montena vezale 42 godine prijateljstva. 

   – Mi smo kao dva duha koja su se jednostavno isprepletala, kazao je Čolić poručivši kako »Kemica« ostaje s njim zauvijek. 

   Nikša Bratoš od Montena se oprostio u ime svih glazbenih udruga iz Hrvatske, a pritom je istaknuo kako je sada već legendarni kantautor uvijek isticao svoju neraskidivu vezu sa Sarajevom. 

   Prvak sarajevske opere i aktualni ministar kulture Sarajevske županije Ivica Šarić Kemala Montena je opisao kao pjesnika ljubavi koji jednostavno okuplja ljude. 

   – Naše Sarajevo više neće biti isto, no ostat će njegov glazbeni amalgam koji je njegov grad proslavio kao mjesto ljubavi, kazao je Šarić. 

   Nakon vokalne izvedbe pjesme »Sarajevo, ljubavi moja« od Montena su se sudionici komemoracije oprostili posljednjim dugim pljeskom za velikog glazbenika. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka