Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Trčanje i twerkanje

Komentar Kauč perspektiva Siniše Pavića: Hrvatska radio-nogometna-televizija

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2017. u 18:30 2017-11-18T18:30:52+01:00

Nije nama trebalo dugo. Nikad nama ne treba ni dugo, ni puno da zaboravimo. Trebalo se samo dogoditi da nogometaši odabrane vrste istrče na zelenu ledinu kako Bog zapovijeda, pa da u čas zaboravimo i veće trkače od njih. Recimo, Johna našeg Todorika kako sprinta ulicama Londona, brže nego samuraj Vida kad leti u napad na skok.

I od trka ima bolji trk. Makar, za anale ostaje taj lijepi snimak najpoznatijeg našeg čovjeka u Londonu, koji, vrag bi ga znao zašto, bježi od kamera. Javni servis je snimku pustio. Nova TV nije. Za jedne to je trash. Za druge nije. Na žalost, priča o tome što je trash a što nije, tek je polemika s figom u džepu koja nas neće odvesti ni blizu do konačnog raščićavanja svega trešastog. Stoga, neka snimke. Govori ona podosta o koječemu. A i trend je trčati naokolo, koja god metropola da je u pitanju.

I K'O ŠTO rekosmo, čim je potrčao Modrić nestalo je potrebe da se gleda kako trči Ivica. Uzvratna utakmica Grčke i Hrvatske privukla je malom ekranu preko milijun ljudi. Javni servis konačno je mogao kazati da je bolji od Nove TV koja nedjeljom u tom udranom terminu inače rastura »Supertalentom«.

Twerkanje mlade Slavonke koje toliko ide na živce Martini Tomčić, mogli su gledati samo oni koji znaju čemu služi daljinski upravljač, pa su na poluvremenu okrenuli na mrdanje stražnjicom. Istinu govoreć, djevojka vjerna twerkanju odradila je nastup vrhunski, odjenula kolegice po twerkanju u narodne nošnje, pustila tradicijsku glazabu i udri! Nema tu ništa degutantno. Prlja i Mrle gadno će zgriješiti ako ne angažiraju djevojku za neki svoj projekt.

INAČE, kaže mnogi od onih pola milijuna gledatelja koliko ih je gledalo Supertalent, a ne nogomet, da je to bila valjda jedna od najboljih epizoda ikad. Tako to hoće, dovoljno ti je da imaš imitatora Miše Kovača, može mu bit i šest, sedam godina, i već imaš zagarantiran show. Momče je vjerno skinulo popularanog pjevača, i falša na istim mjestima, još samo da nauči kako se dizanjem ruke u zrak natjera publika da pjeva umjesto njega, i na konju je. No, takva su neka vremena došla da ni Mišo ne može stati na kraj Modriću.

Nogomet na Prvom! Da se podneblja domoljubna ognjica i spremnost u javnoga servisa! Ili da se opravdaju sva daljnja ulaganja u nogomet kao takav. Dajte nogomet reprezentativni svake nedjelje, pa da konkurencija svisne! Dajte nogomet da Drago Ćosića može 80 posto prijenosa odraditi na autopilotu, svjestan da nakon 4:1 nema šta u Pireju bit osim dosade, a onda da pred kraj izvadi asa iz rukava i pozdravi općinstvo na ruskom kad se već Svjetsko prvenstvo u Rusiji igra. Ha! Glavno da se nije uzalud vježbalo.

I sve bi to bilo lijepo da se na tome stalo. Ali, avaj! Kad ovoj narod opere euforija onda nema limita, nema granica, ima samo pretjerivanja. Zlatko Dalić, selektor naš, gostovao je dan poslije u dojednoj informativnoj emisiji. Negdje su ga, kako je i normalno, pitanjima isprekakali udivljeni sportski novinari. Na HRT-u je to činio jednako tronut voditelj Dnevnika Đurica Drobac k'o da mu je u gostima premijer ili Predsjednica. Nije to bilo dosta već je i »Otvoreno« biglisalo na temu reprezentacije.

NEMA veze što je u Damira Smrtića, koja god tema da se otvori, emocija ravna onoj jedva živućoj crti na aparatima što pokazuju kako srce kuca. Da sve bude gore, u studiju sve ljudi koji više i nemaju što reći, od Ćire do Vrbanovića. Da ne bi Nenada Bjelice koji se javio iz Poljske da onako s distance progovori, ne bi se tu imalo što čuti.

Zanimljiv je, međutim, taj mazohizam u HRT-ova ljudstva, zanimljivo je da u goste zovu čelnika HNS-a ni 12 sati nakon što je taj isti HNS popljuvao i HRT i njegova nogometnog analitičara Joška Jeličića. Možda je ishitreno, ali bilo bi se zgodno kladiti na to da će se HRT prije odreći Jeličića nego stati u obranu njega i sebe, a sve u ime dobrobiti, suradnje, snishodljivosti i nikakvih promjena u Nogometnom savezu te dakako jake želje da bar još koji put nogomet pobijedi »Supertalent«. A mogli su, bolje bi bilo, prenositi utakmicu Švedske i Italije.

Gledati tugu i suzu u starog asa Buffona veće je i važnije nego sto ovakvih »Otvorenih«.
Elem, trče Vatreni, Trči Todorić, a trče i natjecatelji »Života na vagi«. Jedan od njih zove se Siniša. Siniši je teško, ma se Siniša ne da. I ako je pravde kosmičke, zvat će Dalić u Rusiju i Ivicu, i Sinišu, i onu što twerka, i malog Mišu, a može i Buffona. Pa da je i supretelent i nogomet, da je dva u jedan sve na radost nacije!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.