Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Koncert

Zdenka Kovačiček nastupa u River Pubu: 'Nikad nisam žurila za karijerom'

Foto Matija Habljak/PIXSELL
Foto Matija Habljak/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2018. u 10:53 2018-10-12T10:53:16+02:00

RIJEKA Zdenka Kovačiček, jedna je od naših najboljih jazz, rock i blues pjevačica, večeras će nastupiti u riječkom River pubu. Legendarna izvođačica poznata po karizmatičnom, jedinstvenom vokalu i svestranom pristupu glazbi, energičnim nastupima te zanimljivim i moćnim improvizacijama, na sceni je već više od 60 godina.
Pjevačica koja se može pohvaliti i uspješnom međunarodnom karijerom, u svojem je bogatom stažu ispričala brojne glazbene priče, proputovala svijet pjevajući, istražila razne žanrove i osvojila nebrojene pozornice. Status žene za sva vremena, odnosno glazbenice ispred svog vremena, potvrđuje reizdanje njenog prvog albuma iz 1978. godine, odabir pjesme »Elektra« za Chanelovu parišku reviju, kao i nove obrade njezinih starih pjesama »Mali crni brat«, »Volim te kao konja« i »Frka«.

Nastavak »Frke«

Večeras nastupate u River Pubu. Što publika može očekivati?

– Prošle godine obilježila sam 60 godina rada velikim koncertom u Lisinskom, a ovaj intimniji koncert koji ću odraditi uz pratnju dvojice glazbenika iz Green House Blues Banda, Juricom Hotkom na klavijaturama te Lovrom Šicelom na gitari, programom će biti gotovo isti. Bit će to retrospektiva mojeg rada od 1970. do danas. I prije '70. bila sam aktivna, ali u inozemstvu, a '70. je počela moja solokarijera. Koncert počnemo s malo jazza, kompozicijom Miljenka Prohaske s Opatiskog festivala »Zbog jedne melodije davne«, onda nastavim hitovima koje mi je napisao Marko Tomasović... Najznačajnije što se dogodilo zadnjih godina je da su mlade generacije pronašle moje pjesme, kao što je »Frka«, i obnovili ih u electro varijanti. I to mi je u programu, a onda za kraj imamo veliki blok pjesama Janis Joplin. Znači, možete očekivati odabrane bisere mog repertoara i Janis. River je poznat po nastupima tribute bendova, a i ja sam već u Rijeci imala Janis Tribute i mjuzikl »S ljubavlju, Janis« i znam da publika to voli. To je vrhunac koncerta. Zadnji put sam u Rijeci nastupila s Telefon Blues Bandom. Rijeka ima odličnu publiku koja voli rock.

Ova je godina za vas bila puna uspjeha. Po čemu ćete je najviše pamtiti?

– Ove godine dobila sam Večernjakovu ružu zahvaljujući povratku u žižu interesa koji se pak dogodio zahvaljujući grupi Nipplepeople i mom radu koji je vani prepoznati, a kad je nešto vani prepoznato, onda to i mi prihvatimo, takav smo mentalitet. Ja sam puno radila vani, po europskim jazz klubovima i mogu stati na bilo koju scenu u svijetu i pjevati. To je klasični jazz, pop, rock, soul koji mogu otpjevati na bilo kojoj pozornici jer sam prošla tu školu, pjevala u klubovima u Americi, Europi... I publika to prepoznaje. To je nešto što ne puni sportske dvorane, ali to nisam ni htjela. Ja sam htjela imati svoju publiku koja ima istančan ukus i voli upravo to što ja volim.

Pripremate novi album. Možete li nam otkriti više o njemu?

– Novi album će biti nastavak »Frke«. Imam još tekstova iz knjige Slavice Maras po kojem smo početkom 1980-ih radili »Frku« za kojom su sada svi poludili. Dancing bear je odlučio da napravimo album »Frka 2« na kojem će biti još izazovniji tekstovi. Uživam u tome i najavljujem publici: tekstovi će biti još bezobrazniji i otkačeniji. Marko Tomasović će raditi pjesme jer je on napravio moje najveće hitove »Žena za sva vremena« i »Vrati se u moje dane«. Znam što mlada publika voli, a Marko sve radi po mojim uputama. Da, bit će to repertoar za mlade.

Starije generacije koje znaju kakva sam, vole me i ovakvu u novom, provokativnom ruhu jer su to voljeli i prije 30 godina, samo što dio publike i diskografi tada nisu prepoznavali te materijale jer su mislili da je to previše ispred vremena i da to ne donosi zaradu. Moj album iz 1978. godine je reizdan i prodaje se u cijelom svijetu i na to sam jako ponosna. Možda najljepši događaj iz prošle godine bio je kad je moja kći u discu u New Yorku čula da puštaju moje pjesme, a posebno mi je drago i danas kad se svira »Frka« i »Volim te kao konja«.

Jako mi je drago zbog toga jer sam u ono vrijeme ulagala entuzijazam u svoj rad i nisam očekivala zaradu. Kako kaže moj prijatelj Zoran Stajčić, to je valjda kozmička pravda koja izbalansira da ono što nije u pravo vrijeme došlo na svoje mjesto, jednom dođe na svoje mjesto.

Nemam neispunjenih želja

Na sceni ste više od šest desetljeća. Što smatrate svojim najvećim profesionalnim uspjehom?

– Nikad nisam žurila za karijerom, ja samo volim pjevati. Kad sam imala mogućnosti pjevati u malom klubu pred 10 ljudi, ja sam bila sretna. Kada smo 1978. radili eksperiment s »Elektrom« koju je lani prepoznala agencija Karla Lagerfelda i stavila kao podlogu u njegovu reviju, to je bila tek igra u studiju s Igorom Savinom. Tada nismo mislili da će to ikada biti svjetski prepoznato. A danas, nakon revije Chanela, ima milijunske preglede na Youtubeu.

Chanel je izdao i ekskluzivni CD s pjesmama s revije u nekih 1000 primjeraka na kojem je »Elektra« na prvom mjestu i to jedan od mojih najvećih uspjeha. Nije mi to donijelo nikakvu zaradu, to je jednostavno zadovoljstvo, nivo koji u životu nikad nisam očekivala. Lagerfeldovi suradnici su je pronašli između milijardu snimaka na internetu... Valjda je ta moja elektronička glazba, kao i moda Karla Lagerfelda, bila ispred svog vremena, bezvremenska.

Imate li neke neispunjene želje kad je vaša izvođačka (glazbena, kazališna) karijera u pitanju?

– Nakon mjuzikla »S ljubavlju, Janis«, rekla sam: To je to. Time sam zaokružila svoju ljubav prema kazalištu gdje sam surađivala povremeno jer nisam profesionalka, ali sam imala priliku i sreću raditi u Trstu s Damirom Zlatarom, potom »Gričku vješticu« pa jednu komediju s Krešimirom Zidarićem... Ostvarila mi se i želja da igram najveću jazz pjevačicu Ellu Fitzgerald u Kazalištu Komedija. Sad radim na novom projektu Branka Brezovca »Posljednja noć«, teška je tema, pjevam teške songove... Tako da nemam neispunenih želja, ali nikad se ne zna, možda dođe nešto čemu se nisam nadala. Onda ću biti još sretnija, samo da mi srce izdrži.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.