Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4n
Sutra: 10° 10° 4n
14. studenoga 2019.
Predivno putovanje

Spiritovci sve zainteresirane pozivaju da se ukrcaju u njihov zvučni vlak 17. rujna

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. rujan 2017. u 18:02 2017-09-15T18:02:01+02:00

U novom izdanju Škole zvuka zanima ih produkcija, zvukoterapija, zvuk oko nas, zvuk u filmu, ali i neke druge važne stvari koje se tiču zvuka, primjerice kako zvuk utječe na čovjeka

Udruga Spirit ove jeseni pokreće novo izdanje svoje čuvene škole Zvuka, nastavka poprilično uspješne škole za DJ-e, iz koje su, tijekom desetak godina djelovanja, potekli mnogi, rado viđeni, entuzijasti ovog dijela današnje glazbene scene u Primorsko-goranskoj županiji, ali i šire. Širenjem područja djelovanja, DJ škola preimenovana je u Školu zvuka, nakon što je pokrenuta serija predavanja koja je analizirala glazbu i zvuk na više načina, nadilazeći pojam samo DJ-inga i ulazeći u domenu opće i tehničke kulture.

– Na predavanjima govorilo se o utjecaju zvuka na svakodnevni život, u radnim prostorima, gradu, na ulicama, u školama. Pričalo se o eksperimentiranju zvukom, kao i mnogim drugim zanimljivim temama, koje su članovi Spirita uspjeli realizirati, uz pomoć brojnih gostiju ovog programa, većinom volonterskim pristupom, napominje Denis Pilepić Pille iz Spirita.

Zanimljivi gosti

Ova riječka udruga sad je odlučila učiniti korak dalje. U novom izdanju Škole zvuka zanima ih produkcija, zvukoterapija, zvuk oko nas, zvuk u filmu, ali i neke druge važne stvari koje se tiču zvuka, primjerice kako zvuk utječe na čovjeka.

– Pozivamo sve zainteresirane da se ukrcaju u naš zvučni vlak i pripreme na predivno putovanje, čiji je cilj bolje znanje o suštini zvuka i njegovim primjenama, poručuje Pilepić.

Svi programi odvijat će se u SUMA-i, u Barčićevoj 11, a rezervacije su otvorene do dva radna dana prije događanja, ili do isteka broja mjesta, na webu https://www.spirit-ri.hr/hrvatski/%C5%A1kola-zvuka/rezervacije

Uvodno predavanje bit će održano u nedjelju, 17. rujna u 18 sati, kad će gost Darko Vidović iz Bontech.hr govoriti na temu »Što je zvuk/sluh, kako i zašto radi?«. Ulaz je slobodan. Predavanje i radionica »Chill uz Ableton«, s prikazom obrade glazbe u programu Ableton Live, za potrebe stvaranja chill glazbe, bit će održano u subotu, 23. rujna od 14.30 do 19 sati. Gost je Emil Herceg iz sonarscope.hr Varaždin. Broj mjesta je ograničen, ulaz iznosi 100 kuna, a posjetiteljima se preporučuje ponijeti laptop s instaliranim Abletonom. Dan kasnije u 18 sati slijedi predavanje i radionica »Bubnjanje i duhovnost sjevernoameričkih Indijanaca i jamajkansko tradicionalno bubnjanje«.

Na tečaju bubnjeva sudionici će se upoznati s duhovnom praksom sjevernoameričkih indijanaca i vidjeti na koji način oni koriste zvuk i bubanj kako bi iscjeljivali druge i sebe. Voditelj Marko Borić dotaknut će se teme jamajkanskog tradicionalnog bubnjanja i njihovog koncepta duhovnosti te grupnog bubnjanja. Ulaz je 100 kuna, a u rezervaciji 70 kuna.

Zvuk i joga

Škola zvuka nastavlja se u nedjelju, 1. listopada u 18 sati, radionicom i predavanjem »Ritam i glazba – puls Svemira«, pod vodstvom Branka Trajkova Traka, bubnjara Zabranjenog pušenja. Ulaz je također 100 kuna, a u rezervaciji 70 kuna. Sljedeće nedjelje, 8. listopada, u 18 sati slijedi radionica »Zvuk i Yoga« voditelja Svemira Vranka, zvukoterapeuta i Izabele Marić, učiteljice joge, koji će govoriti o utjecaju zvuka na tijelo i promjenu svijesti, Yoga Nidri uz zvuk tibetanskih zdjela, yoga vježbama za opuštenja i razvoju kreativnosti, a ulaz je uz rezervaciju.

Program će još biti nadopunjen s nekoliko radionica i predavanja, što će biti održavane svake nedjelje, ali i poneke subote, dokle god postoji interes posjetitelja. Program medijski pokrivaju Poriluk.com, drumtidam.info, atma.hr te Radio Korzo, a realiziran je uz podršku Odjela za kulturu Grada Rijeke. Prostor je osiguran u suradnji s Klubom Mladih i Savezom udruga mladih PGŽ - SUMA.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.