Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Obljetnica stvaralaštva

Slavljenički koncert prepun emocija: Darko Jurković - Charlie proslavio 30 godina umjetničkog rada

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 28. studeni 2018. u 22:28 2018-11-28T22:28:53+01:00

RIJEKA - U  Zajednici Talijana Rijeka  obljetnički  koncert upriličio je  jazz gitarist s diplomom bečkog konzervatorija, Magister der Kunst -  Magistar umjetnosti,  Darko Jurković - Charlie. Zajedno sa svojim dugogodišnjim suradnicima i prijateljima, Charlie, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, publici poznat kao kompozitor i vrsni gitarist koji svira na dvije gitare istovremeno, ovim je koncertom proslavio 30 godina umjetničkog rada. Charlie je obljetnicu odlučio proslaviti kao što je sam  kazao: 

- Prilika je to da se sastanem s dragim prijateljima i stalnim suradnicima, s umjetnicima koji predstavljaju neku čvrstu točku u mom životu i povezani su s mojom umjetničkom pričom. 

F2811MG1

Tijekom večeri su nastupili  Tonči Grabušić na bubnjevima i Henry Radanović, na kontrabasu, klavirist Matija Dedić, pjevačica Meri Trošelj, pjesnikinja Laura Marchig, te novinar Radio Rijeke Albert Petrović.  Pjesnikinja Laura Marchig svojom je osebujnom interpretacijom izvela pjesme »Dark Moments« i »Tiresia«  koje je posvetila Charliju, a zajedno su izveli i isječak iz glazbeno-muzičkog performancea  »I ja ponekad pišem u jazzu - Anch'io scrivo in jazz qualche volta« s kojim su gostovali i u inozemstvu.  O njihovom privatno-umjetničkom dugogodišnjem partnerstvu Charlie je rekao :

- Laura Marchig, prva gošća ove večeri, zapravo nije gošća jer je imam prilike vidjeti svaki dan. Izvrsna je pjesnikinja, ali ne voli nikako prati suđe što je izazvalo salve smijeha među  publikom. U duhovitom se ritmu nastavio i  koncertni intervju  kojeg je s Darkom vodio novinar  Radio Rijeke Albert Petrović, Darkov školski prijatelj. Charlie je svoje prijatelje  i štovatelje koji su sjedili u publici oduševio svojom izvedbom brojnih kompozicija između ostalih:  All After All, After You’ve Gone, I Wish I Knew, Dark moments.  Sa svojim  Trio izveo je I Close My Eyes i Rider, a sa Quartet Sensitive skladbu Triste, u društvu Matije Dedića Badinerie, Oriental changes, Graz Blues dok je za bis izveo Rolling Oranges.

Slijedilo je ugodno druženje uz slavljeničku tortu u obliku gitare koju je kreirala Sandra Matić. Ovom prigodom Charlie se zahvalio prijateljima ali i Odjelu za kulturu Grada Rijeke, HGU - Jadranki Čubrić, Toniju Tibljašu, Zoranu Petroviću - Bebeu na videu te posebno predsjednici Zajednice Talijana Rijeka Meliti Sciucca. Bio je to koncert prepun emocija kojim je  Darko Jurković Charlie  obilježio 30 godina svog umjetničkog rada i stvaralaštva,  kojeg sviranje na dvije gitare istovremeno čini još posebnijim i raritetnim.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.