Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Otvoren festival

Rođendanski Outlook: Deset godina slobode, basa i dobre vibracije

Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek
Autor:
Objavljeno: 8. rujan 2017. u 10:23 2017-09-08T10:23:00+02:00

Outlook Orchestra je izvodio uspješnice grime, hip hop, garage, reggae, dub i drum 'n' bass glazbe uz live vokale. Sastavljen od najpoznatijih britanskih glazbenika, s dva bubnjara te proširenom ritam sekcijom, velikom gudačkom i puhačkom sekcijom, orkestru su se pridružili su i članovi Zagrebačkog kvarteta

PULA Krcata Arena bila je preksinoć za desetu obljetnicu festivala Outlook na kojem se okupljaju ljubitelji bass glazbe i soundsystem kulture, a program su uveličali DJ Shadow, Outlook Orchestra te Dizzee Rascal koji je zbog kiše morao malo skratiti nastup. Unatoč tome, na pozornici se preksinoć predstavilo više od 60 glazbenika.

– Jeste li spremni večeras krenuti na put?, upitao je publiku DJ Shadow koji je otvorio večer setom sastavljenim od njegove glazbe, najavivši da ovo neće biti uobičajena večer. Već je 21 godina prošla od objavljivanja njegovog prvog albuma, a Shadow je nastupio praćen videima u pozadini, a na njegovom repertoaru našle su se između ostalog i angažirane, antiratne pjesme. Shadow je znan kao američki producentu i DJ, velemajstoru sempliranja i čarobnjak za gramofonima, što je pokazao i preksinoć.

Publika koja je još uvijek popunjavala praznine primila ga je jako lijepo, ali otpočetka je bilo jasno da će prava atrakcija biti Outlook Orchestra za vrijeme čijeg nastupa se Arena napunila i uskoro zatresla te ispunila ekstatičnim uzvicima oduševljenja. Ovaj 20-člani orkestar predvođen dirigentom Tommyjem Evansom pripremio je poseban repertoar kako bi obilježio prvo desetljeće Outlooka.

Outlook Orchestra je izvodio uspješnice grime, hip hop, garage, reggae, dub i drum 'n' bass glazbe uz live vokale. Sastavljen od najpoznatijih britanskih glazbenika, s dva bubnjara te proširenom ritam sekcijom, velikom gudačkom i puhačkom sekcijom, orkestru su se pridružili su i članovi Zagrebačkog kvarteta. Dirigent Tommy Evans, nagrađivani je skladatelj i pokretačka snaga iza bendova Submotion Orchestra i Gentleman’s Dub Club, a legendarni producenti Adrian Sherwood i Mad Professor živim dub miksom i efektima unijeli su dozu prepoznatljivog dub zvuka.

Originalni vokalisti izveli su svoje pjesme u posebnom aranžmanu, a među 36 velikana koji su se izmjenjivali za mikrofonom našli su se Horace Andy, Roots Manuva, Dawn Penn, Congo Natty i mnogi drugi. Sve je išlo glatko, jedna pjesma za drugom.
– Deset godina slobode, basa i dobrih vibracija, poručio je jedan od pjevača raspoloženoj publici.

Atmosfera je bila prilično zahuktana, s pretežno mladom publikom iz cijelog svijeta spremnom za ples, a neki su radi toga stigli čak iz Australije i Japana.
Dizzee Rascal zatvorio je večer, a u Pulu je između ostalog došao promovirati novi album među publiku koja se nije značajnije osula nakon završetka nastupa Outlook Orchestra, samo se više stisnula uz šankove. Ovaj pionir i jedan od najvećih inovatora svog žanra grimea kojem je ovo bio prvi koncert u Hrvatskoj održao je energičan nastup i zatresao zidove starog rimskog amfiteatra moćnim grime i garage zvukom.

Večer je završila uspješno, a do ponedjeljka ujutro tako će biti i na 11 pozornica u i oko tvrđave Punta Christo gdje će nastupiti Ghostface Killah, Roots Manuva, David Rodigan, Mad Proffesor, Shy FX, Loyle Carner, Rockwell, Congo Natty, Chronixx & Zinc Fence Redemption Band, Amy Becker, Alix Perez te mnogi drugi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.