Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Jubilarac

Riječki dječji zbor Torreta u srijedu slavi desetljeće rada

Riječki dječji zbor Torreta u srijedu slavi desetljeće rada
Riječki dječji zbor Torreta u srijedu slavi desetljeće rada
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2018. u 10:53 2018-11-26T10:53:07+01:00

Za sljedećih deset godina  pripremamo još mnogo novih skladbi i popularnih dječjih pjesama te očekujemo puno novih pjevača, kazala je voditeljica dječjeg zbora Torretta, profesorica glazbe Suzana Štefanić

RIJEKA Dječji zbor Torretta u srijedu će u Guvernerovoj palači održati koncert kojim će proslaviti 10 godina rada tijekom kojih je zabilježio brojne velike uspjehe, gostovanja i nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Sa zborom koji danas djeluje pri Kreativno-edukativnom centru Glazbeni vrtuljak upoznala nas je njegova voditeljica, profesorica glazbe Suzana Štefanić.

Što pripremate za rođendanski koncert?

– Povodom 10. obljetnice dječjeg zbora Torretta u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka s početkom u 19 sati pripremili smo vrlo šarolik koncertni program. Na repertoaru će se naći klasične skladbe i popularne pjesme. Gosti će biti dječji zborovi Male tratinčice i Tratinčice koji također djeluju pri našoj udruzi uz vodstvo Ane Matušan i Maje Vučković Bajčić. Također, predstavit će se po prvi puta i vokalna skupina Torretta koju čine djevojke koje su prerasle osnovnoškolsku Torrettu.

Radi se o sedam djevojaka koje su sada u srednjoj školi i željele su nastaviti pjevati zajedno. Na svojim nastupima izvode višeglasne obrade popularnih pjesama. Zborovi će pjevati uz klavirsku pratnju Aleksandra Valenčića koji je ujedno i autor aranžmana popularnih pjesama koje zbor izvodi na festivalima i natjecanjima popularne glazbe. Voditeljica programa biti će Verica Turato, inače majka dviju djevojčica iz zbora Torretta.

Od 4. do 8. razreda

Tko je i kada osnovao zbor i s kojim ciljevima?

– Zbor je osnovan 2008. godine u Osnovnoj glazbenoj školi Aleksandra Jug Matić u Rijeci, a osnovale smo ga profesorica Aleksandra Matić i i ja. Do tada su u spomenutoj školi djelovali dječji zborovi Male tratinčice za predškolce te dječji zbor Tratinčice koji je okupljao uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole. Dječji zbor Torretta značio je logičan nastavak za djecu starijeg osnovnoškolskog uzrasta (od 5. do 8. razreda), a koja su se u Tratinčicama vokalno razvijala i želja im je bila daljnji vokalni razvoj i pjevanje. Godine 2009. zbor je vodio profesor Darko Đekić, a od 2010. godine voditeljica zbora sam ja.

Koliko djece, i koje dobi, sada broji?

– Sada zbor Torretta broji 20-ak djece uzrasta od 4. do 8. razreda.

Znate li koliko je sveukupno djece prošlo kroz zbor?

– Ne bi znala točno, ali vjerujem da je sigurno 150 djece prošlo kroz dječji zbor Torretta kroz ovih 10 godina. Od ove godine po prvi puta imamo i dječake, točnije njih trojicu. Sastav se mijenjao kako su djeca izrastala, a neka djeca koja su danas u Torretti prošla su cijeli krug – od najmanjih Malih tratinčica, preko Tratinčica pa sve do Torrette i ona će u srijedu slaviti 10 godina pjevanja iako su još u osnovnoj ili ranoj srednjoj školi.

Ukupno 10 djevojaka je s nama od njihove treće, četvrte godine života, što nam jako puno znači. Lijepo je pratiti njihov razvoj i odrastanje u pjevanju, radu, zalaganju, trudu, odricanju, druženju, sklapanju čvrstih prijateljstava i u predanosti prema zajedničkim uspjesima i muziciranju. Zaista je veliko blago doživjeti, vidjeti i čuti velik napredak dječjeg zborskog zvuka do kojeg se došlo zajedničkim snagama te ustrajnošću i taj osjećaj okruniti na brojnim nastupima i zlatnim nagradama na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Sudjelovanje u mjuziklu

Tijekom ovih 10 godina osvojili ste brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima. Koje su najvažnije?

– Najvažnije su: Svjetske zborske igre u Grazu 2008. godine, srebrna nagrada pod vodstvom Aleksandre Matić, Glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu 2017. godine, Zlatna plaketa i 1. mjesto u kategoriji i zlatna nagrada na Međunarodnom natjecanju Vallis Aurea Cantat 2016. i 2018. godine pod mojim vodstvo. Na međunarodnom festivalu Kukuriček 2018. u Đurđevcu zbor se predstavio pjesmom »Daje se na znanje« te osvojio prvu nagradu u kategoriji zborova.

Što (nam) pripremate za sljedećih 10 godina?

– Za sljedećih deset godina svakako pripremamo još mnogo novih skladbi i popularnih dječjih pjesama te očekujemo puno novih pjevača. A budući da se naša Udruga razvija u glazbi svake godine, nakon božićnih nastupa, koncerata i planiranih natjecanja uz soliste iz Male škole pjevanje i mnoge talentirane pjevače, sudjelovanje Torrette biti će i u mjuziklu »Škola snova« koji je u pripremi u suradnji s Društvom športske rekreacije ChikaZ i Školom primijenjenih umjetnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.