Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Fantastični Slovenci

Perpetuum Jazzile: Zbor koji je pokorio YouTube

Perpetuum Jazzile: Zbor koji je pokorio YouTube
Perpetuum Jazzile: Zbor koji je pokorio YouTube
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2014. u 8:31 2014-07-25T08:31:36+02:00

Pripremili smo osvježavajući program za vruće dane. Pored obrada hitova Davida Guette, Daft Punk, Michaela Jacksona, Cindy Lauper, izvest ćemo i našu autorsku pjesmu »Vocal Ecstasy«

Fantastični slovenski zbor Perpetuum Jazzile nastupit će u subotu na Ljetnoj pozornici u Opatiji, i predstaviti nevjerojatno umijeće koje je od zbora koji postoji već trideset godina stvorilo internetske zvijezde zahvaljujući obradi pjesme »Africa« grupe Toto. Ovaj hit na YouTubeu pogledalo je više od šesnaest milijuna ljudi, što ih je svrstalo među dvadeset najgledanijih priloga. U međuvremenu, na repertoaru zbora našli su se i obrade hitova drugih izvođača – od Lady Gage do grupe Earth, Wind & Fire – koji redovito skupljaju milijune klikova. Što će od svega sutra čuti opatijska publika, otkrio je za Novi list Boštjan Usenik, drugi tenor te generalni menadžer Perpetuum Jazzile.

   – Za našu vjernu publiku koju ćemo susresti na legendarnoj Ljetnoj pozornici u prelijepoj Opatiji pripremili smo osvježavajući program za vruće dane. Pored obrada hitova Davida Guette, Daft Punk, Michaela Jacksona, Cindy Lauper, uspješnice Tonyja Cetinskog s kojom smo dospjeli na Top liste hrvatskih radiopostaja, izvest ćemo i našu autorsku pjesmu »Vocal Ecstasy«. Ona govori o nama, o tome koliku ulogu glazba ima u našim životima, još od djetinjstva. Preostala programska iznenađenja neka ostanu za publiku koja će uživati u koncertu na Ljetnoj pozornici.

Vrata do publike

Najavljeni ste kao »zbor koji je pokorio YouTube«. Iako postojite trideset godina, vaša popularnost eksplodirala je prije nekoliko godina zahvaljujući vrlo gledanom videu obrade pjesme »Africa« grupe Toto. Koliko vam je internet i novostečena slava pomogla u karijeri? Je li se vaš rad promijenio nakon ovog uspjeha?

   – Internet je definitivno našoj glazbi i stilu koji godinama njegujemo otvorio vrata svjetske publike. Ne bih mogao konstatirati da se, zbog uspjeha na YouTubeu, princip rada Perpetuum Jazzile promijenio, no u određenoj mjeri je utjecao na naše živote. Primjera radi, s više koncerata u Sloveniji te više turneja u inozemstvu došla je i potreba za efikasnijim načinom rada, kako bismo uz sve obaveze na različitim područjima mogli stvarati i što više nove glazbe koja nas uveseljava.

   Osim što vaše obrade redovito skupljaju milijune pogleda na portalu YouTube, riječi hvale imaju i glazbenici čije pjesme obrađujete. Koliko vam znače njihove pozitivne kritike?

   – Iskreno, to je super osjećaj. Radosni smo kad osobu koja je došla na koncert ili slušala naše obrade na YouTubu razveselimo i napunimo pozitivnom energijom – energijom koja izvire direktno iz našeg srca. Kada nam se publika obrati putem e-maila ili kanalima socijalnih mreža, pozitivna energija koju dajemo kroz glazbu nama se vraća lijepim riječima – to je predivan osjećaj. Na pozornici se iskreno zabavljamo – kroz glazbu i naše međusobno prijateljstvo. Odlično je kada publika osjeti da i najzahtjevnije pjesme izvodimo s lakoćom. To znači da smo dobro radili, da se isplate naše probe i nekoliko stotina sati koje godišnje provodimo u našoj sobi za vježbanje, kako bismo se na pozornici mogli prepustiti trenutku i našim iskrenim emocijama koje prima publika.

Noviteti nek' ostanu tajna

Okušali ste se u brojnim glazbenim stilovima, imate li najdražu pjesmu u repertoaru?

   – Najdraža pjesma, kod mene osobno, mijenja se prilično često. Trenutačno mi je posebno uzbudljivo nastupati s našom novom obradom pjesme koju ćemo u subotu i pretpremijerno izvesti u Opatiji, »Footloose«.

   Na čemu trenutačno radite, koju biste pjesmu voljeli uvrstiti u svoj repertoar?

   – Prije »Vokal Xtravaganzze«, naših glavnih premijernih koncerata, koji će se održati u ljubljanskom Cankarjevom domu od 28. do 30. rujna ne bih želio puno najavljivati novitete na kojima radimo i koje ćemo tom prilikom izvesti prvi puta. Mogu ekskluzivno najaviti da će publika, kojoj je bliska poezija Joni Mitchell, doživjeti nešto posebno kroz našu najnoviju obradu. Ostalo neka za sada ostane – tajna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.