Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Svečanost u Zagrebu

Objavljene nominacije za 26. Porin: Riječki glazbenici imaju razloga za zadovoljstvo

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 21:25 2019-02-21T21:25:00+01:00

ZAGREB Svečanim proglašenjem nominacija za 26. Porina u četvrtak navečer ušla je dodjela ove prestižne i naše ponajveće glazbene nagrade u sam svoj finiš. Ono što slijedi je proglašenje najboljih na velikoj priredbi što će se 29. ožujak održati u Rijeci. Do tada na nominiranima je da se vesele onako kako su se veselili i za samog čitanja finalista u 36 kategorija.

Neki će ipak imati koji razlog za zadovoljstvo više iz jednostavna razloga što su nominirani u više kategorija, pa i u onim najprestižnijim. Vojko V, primjerice, Detour, Parni Valjak i posebice diva Radojka Šverko. U utrci za album godine, kategoriju za koju su stigle 104 prijave tako su ostali Mile Kekin za album »Kuća bez krova«, Goran Bare i Majke »Nuspojave«., Detour i »TourDetour«, Vojko V. i album »Vojko« te album Parnog valjka »Vrijeme je«. Još je više prijava bilo za pjesmu godine, njih 272, a u utrci su ostali »Ako te pitaju« u izvedbi Patra Graše, »Bez tebe« grupe Detour, »Nama se nikud ne žuri« Vatre i Massima. »Rekao si« Nine Badrić i »Ne može« što je pjeva Vojko V.

Klape i producenti

Za Najbolji album klapske glazbe konkurira »Naviru misli, vrtidu spomen« Klape Vinčace i producenta Roberta Grubišića. Za Najbolji album pop-folklorne glazbe konkurira još jedna primorska klapa, Klapa Kastav za album »Uživo u Kastvu« što ga je snimila s Tamburaškim Orkestrom HRT-a, dirigenta Siniše Leopolda i producenata Saše Matovine i Ivana Popeskića. Popeskić konkurira i za Najbolji aranžman i to pjesmom »Tišina« Marka Tolje, a s istom pjesmom u konkurenciji je za najbolju produkciju i najbolju snimku.
Rijeka ima svog predstavnika i u kategoriji br. 30 - Najbolji album popularne duhovne glazbe, nominiran je »Six String Worship« Andreja Grozdanov & International Praise Community, čiji je producent Zoran Majstorović.

Parni valjak, Mile Kekin i Goran Bare bore se i za najbolji rock album, dok je Detour među nominiranima za najbolji pop album. Vojko V i njegov album zvan Vojko su pak među nominiranima za najbolji album klupske glazbe. Detour, Parni valjak i Goran Bare s Majkama našli su se sučelice i u bitci u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom.

Riječka glazbena scena može se podičiti svojim ljudima u kategoriji najboljeg muškog, odnosno najboljeg ženskog vokala i najboljeg albuma alternativne glazbe. Marko Tolja nominiran je, uz Petra Grašu i Vojka V. Antonela Doko je ostala u konkurenciji s Ninom Badrić i Josipom Lisac. Za najbolji album alternativne glazbe nominiran je »Ispod kože« Borisa Štoka, a konkuriraju mu Hereza Livia Morosina & Maer te »Things You Can't Put Your Finger On« Mary May.

U kategoriji najboljeg albuma folklorne glazbe nominiran je album ''Rodija se Bog i čovik'' riječke klape Luka.

Foto D. Jelinek

A riječka glazbena scena posebice se pokazala dominantnom u kategorijama jazz glazbe. Radojka Šverko je tako nominirana i za najbolju izvedbu jazz glazbe za pjesmu »As The Time Goes By«, a i njen istoimeni album je u konkurenciji za najbolji jazz album. U kategorijama jazza su nominirani i Branimir Gazdik za album »Link« baš kao i Zvjezdan Ružić sextet za album »Pandaland«. A primorsko goranska županija ima i nominirane u kategoriji najbolji album pop folklorne glazbe. Tu je klapa Kastav i tamburaški orkestar HRT-a s albumom »Uživo u Kastvu«.

Dominacija riječkih jazzera

I među nominiranima u kategorijama za Najbolju skladbau jazz glazbe i Najbolju izvedbu jazz glazbe prevadavaju Riječani. Za najbolju skladbu konkuriraju »Butterfly Lovers« Zvjezdana Ružića s albuma »Pandaland« i »Mara« Branimira Gazdika s albuma »Link«. Ružić, Gazdik i Radojka Šverko međusobno će se boriti i za Najbolja izvedbu jazz glazbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.