Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
The End?

Nova premijera plesne grupe Flame: Ples utjehe i nade

Foto: Vedran Karuza
Foto: Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2018. u 13:01 2018-02-21T13:01:00+01:00

Šestero izvođača plesnim pokretom progovara o ljudskoj gluposti, o inerciji čovjeka kojem treba katastrofa da bi bio čovjekom

RIJEKA Predstava »The End ?«, nova produkcija Plesne grupe Flame, sinoć je premijerno izvedena pred mnogobrojnom publikom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Riječ je o predstavi u kojoj šestero izvođača plesnim pokretom progovara o ljudskoj gluposti, o besmislu masovnog naoružanja, o stupidnosti tehnologije usmjerene na uništavanje svijeta, o inerciji čovjeka kojem treba katastrofa da bi bio čovjekom i konačno utjehi i nadi koju nalazimo jedni u drugima u situaciji u kojoj nam ništa više nije preostalo, a niti nam je uistinu potrebno.

Za režiju i koreografiju nove predstave poznate riječke plesne skupine zaslužna je njezina umjetnička voditeljica Martina Hrlić Rogić. Za razliku od dosadašnjih predstava koje su uključivale velike plesne ansamble i angažman umjetnika iz drugih grana, kompleksnu temu o kojoj progovara »The End ?« na scenu je iznijelo samo šestero plesača: Antonia Bašković, Vanja Boškovski, Mattea Linić, Martina Miliša, Iva Šupek i Dominik Valić. Pored njih autorsku ekipu u dijelu izrade scene, kostima i rasvjete činili su dugogodišnji suradnici i prijatelji Plesne skupine Flame. Dojmljivu videoobradu potpisuje Igor Crnković, oblikovatelj svjetla je Sven Jelović, autorica kostima je Vera Stojaković, a glazba je djelo Nainite Desai.

Brojne poštovatelje umjetničkog djelovanja Plesne grupe Flame njihov novi projekt nije mogao ostaviti ravnodušnima.
Strah, borba, nada, tektonski poremećaji u civilizaciji opterećenoj tehnologijom, hipertrofijom lažne povezanosti i atrofijom odnosa i emocija između ljudi, tvrdoglavost moćnika i besmisao ratovanja – samo su neka od stanja i emocija kojih su se predstavom The End ? dotakle plesačice i plesači riječkog Flamea. Utkavši u svoju predstavu i poznatu, tužnu priču o japanskoj djevojčici Sadako koja je preminula od posljedica radijacije nakon bacanja atomske bombe na Hirošimu, podsjetili su na činjenicu da su nevini civili najveće žrtve nepotrebnih ratnih sukoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.