Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Dodjela u Splitu

Mia Dimšić sa šest Porina najveća pobjednica ovogodišnje svečanosti

Pune ruke Porina - Mia Dimšić / Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Pune ruke Porina - Mia Dimšić / Foto Ivo Čagalj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 23. ožujak 2018. u 23:22 2018-03-23T23:22:16+01:00

Mlada osječka glazbenica dobila je šest Porina. Njen  nosač zvuka Život nije siv je album godine, a hit Bezimeni  pjesma godine

SPLIT Mlada osječka glazbenica Mia Dimšić sa šest Porina najveća je pobjednica 25. dodjele glazbene nagrade Porin održane u Splitu. Njezin prvi nosač zvuka Život nije siv osvojio je glavno priznanje, Porin za album godine, a hit Bezimeni Porin za pjesmu godine.

Album je najbolji i u kategoriji albuma pop glazbe i produkcije, gdje je statuu dobio Branimir Jovanovac, a naslovnica albuma autora Vjekoslava i Ivana Crnojevca te Branka Hollingsworth Nara proglašena je najboljim likovnim oblikovanjem.

Dimšić i njezini suradnici imali su nominacije u devet kategorija. Porin je osvojio i njezin album Božićno jutro koji je slavio u kategoriji najboljeg albuma popularno-duhovne glazbe. Producenti albuma su Goran Martinac, Domagoj Pavin te Damir Bačić.

Prvi Porin dodijeljen u izravnom prijenosu bio je onaj za najbolji album klapske pjesme koji je osvojio 51. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2017. – Nove skladbe čiji je producent Dušan Šarac.

Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Chui ovu glazbu grupe Chui i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, glazbenog producenta Igora Geržine, dok je Željko Bebek osvojio Porin za najbolji album zabavne glazbe, za izdanje Ono nešto naše producenta Branimira Mihaljevića.

Na tom se albumu nalazi i duet s Oliverom Dragojevićem Ako voliš ovu ženu koji je nagrađen Porinom za najbolju vokalnu suradnju. Simbol za sunce zagrebačke grupe Mayales proglašen je najboljim albumom rock glazbe, a najbolji album folklorne i etno glazbe je Krava na orehu Cinkuša, producenta Dragutina Smokrovića Smokve.

Šibenski orguljaš Pavao Mašić osvojio je sveukupno četiri Porina, a u prijenosu uživo pripao mu je onaj za najbolju izvedbu klasične glazbe.

Novi izvođač godine osječka je grupa Fluentes, dok je najbolji album tamburaške glazbe 12. glazbeni festival šokačke pisme Županja 2017.

Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojila je Josipa Lisac, za pjesmu Tebi putujem nastalu u suradnji s grupom Chui.

Tri praščića/Slavuj

Od 35 kategorija, imena dobitnika u 12 kategorija doznali smo u prijenosu uživo, a ostali su svoja priznanja dobili uoči glavnog dijela svečanosti. Najbolja skladba jazz glazbe je Kambal matuljskog pijanista Zvjezdana Ružića u izvedbi njegovog Zvjezdan Ružić Sexteta.

Opatijac Elvis Stanić dobio je Porin za najbolji aranžman skladbe Rusulica, koju izvodi Oliver Dragojević, a nalazi se na albumu Air/Zrak. S Ivanom Popeskićem Stanić je dobio i Porin za najbolju snimku albuma Air/Zrak.

Nagrade za životno djelo

Nagrade za životno djelo uručene su pijanistici Pavici Gvozdić te autoru i književniku Jakši Fiamengu. Trideset i prvi Porin u karijeri zaslužila je legenda domaće glazbene scene Oliver Dragojević koji zbog bolesti nije nazočio svečanosti, ali se u dodjelu uključio videoporukom. Statue Porina za životno djelo i ove su godine izrađene od bračkog kamena, a djelo su učenika Klesarske škole u Pučišćima.

Oliver Dragojević dobitnik je statue za najbolju mušku vokalnu izvedbu za pjesmu Rusulica, sa Stanićeva albuma. Najbolji album pop-foklorne glazbe ima riječka klapa Luka; riječ je o materijalu Zbog ljubavi čiji su producenti Riječani Olja Dešić i Sveto Popović, a najbolji album za djecu je također otputovao u Rijeku, osvojio ga je nosač zvuka Tri praščića/Slavuj u izvedbi Damira Urbana, Damira Martinovića – Mrleta, Mateja Zeca i Zorana Prodanovića – Prlje, a u produkciji Igora Karlića dok je najbolji povijesno-tematski album 100 originalnih pjesama Ive Robića, urednika Bojana Mušćeta.

Najbolji album s raznim izvođačima je 64. Zagrebački festival čiji je umjetnički direktor Neno Belan, a najbolji videobroj imaju 2Cellos za Game of Thrones u režiji Darka Drinovca. Parni Valjak za singl Vrijeme dobitnik je Porina za najbolju izvedbu grupe s vokalom, a njihov album Live in Pula dobitnik je u kategoriji najboljeg koncertnog albuma.

Usto, Marijan Brkić-Brk i Nenad Zubak dobitnici su Porina za najbolju produkciju albuma Live in Pula. U toj kategoriji Porin za najbolju produkciju dobio je i Branimir Jovanovac za album Život nije siv Mije Dimšić jer su imali jednak broj glasova.

Matija Dedić ima najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) Male ljubavi (susreti) te najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) za pjesmu Potraži me u predgrađu koju izvodi s Merimom Ključo. U kategoriji najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe dobitnik je Kozmodrum s albumom Gravity koji je producirao Janko Novoselić, a najbolja izvedba jazz glazbe je skladba Punch u izvedbi grupe Chui i Jazz orkestra HRT-a.

Klasična glazba

U kategorijama klasične glazbe trijumfirao je Pavao Mašić s albumom Johann Sebastian Bach: Umijeće fuge koji je slavio u kategorijama najboljeg albuma klasične glazbe, najbolje snimke klasične glazbe, gdje su statuu dobili Božidar Pandurić i Alan Šnajder te najbolje produkcije albuma klasične glazbe. U kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe dva su dobitnika jer su imali jednak broj glasova, a to su Bruno Vlahek za skladbu Bruno Vlahek: Sonata za klarinet i klavir op. 42 i Olja Jelaska za skladbu Olja Jelaska: Rodinova meditacija.

Svečanost u Spaladium Areni koju su vodili Iva Šulentić i Ivan Vukušić, otvorena je legendarnom Cesaricom Olivera Dragojevića, pjesmom koja je osvojila prvi Porin za pjesmu godine, u izvedbi klapa Dišpet, Sinj i Bunari, a zaključena medleyjem njegovih vječnih hitova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.