Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
21. siječnja 2020.
Glazbeni dani HRT-a

Dva koncerta i Dora: Sutra počinje trodnevno slavlje glazbe u Opatiji

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 15:05 2019-02-13T15:05:51+01:00

Dora će biti vrhunac Glazbenih dana HRT-a, trodnevne svečanosti glazbe koju Hrvatska radiotelevizija priređuje u Opatiji koja će biti otvorena sutra koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije koji će biti održan u Centru Gervais

RIJEKA Doru 2019. u subotu će u Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji otvoriti Franka, atraktivnim nastupom uz pratnju plesača i zanimljivom kombinacijom pjesme »Crazy« kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji te izvedbom drugih dviju uspješnica.

Hrvatski Izbor za pjesmu Eurovizije 2019. godine HRT ove godine vraća na male ekrane u najpopularnijem, natjecateljskom formatu, prvi put nakon 2010. godine. Na Dori će biti izvedeno 16 pjesama koje će otpjevati: Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić, Jelena Bosančić, Kim Verson, Jure Brkljača, Beta Sudar, Lea Mijatović, Gelato Sisters, Luka Nižetić, Elis Lovrić, Domenika, Roko Blažević, Ema Gagro, Lidija Bačić Lille, Lorena Bućan, Bernarda Bruno i Manntra. Voditelji Izbora bit će: Iva Šulentić, Jelena Lešić i Mirko Fodor.

O pobjedniku odlučuju ocjenjivački sudovi smješteni u osam HRT-ovih centara, Dopisništvu Vukovar i u Zagrebu te televizijski gledatelji svojim pozivima, odnosno SMS porukama. Ocjenjivački sudovi i publika pobjednika biraju u omjeru 50 : 50, a u slučaju izjednačenog rezultata, odlučujući će glas imati publika.

Stiže i Lijepom našom

Zabavno-glazbena emisija Hrvatske radiotelevizije »Lijepom našom« nakon šest godina ponovo dolazi u Rijeku i to u vrijeme riječkog najveselijeg godišnjeg doba – Riječkog karnevala. Snimanje je zakazano za srijedu 20. veljače, u Centru Zamet, s početkom u 19 sati. Ulaznice po cijeni od 30 kuna (parter i tribine) u prodaji su od jučer u Turističkom informativnom centru na Korzu. Emisija »Lijepom našom« zasnovana je na hrvatskoj tradicijskoj kulturi, ima veliku gledanost i posjećenost i jedna je od najdugotrajnijih emisija Hrvatske radiotelevizije.

Vanna, Mia i Dino

Nakon što čujemo svih 16 pjesama, slijedi show program čija će zvijezda biti će Vanna, pjevačica koja nas je 2001. uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije skladbom »Strings of My Heart«. U show programu pred publiku će izaći i Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te uzdanik »A strane« i pjevač koji je do sada bio jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga, Dino Jelusić. Oni će zajedno izvesti medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića. Atraktivan i izuzetno zanimljiv udaraljkaški sastav Sudar Percussion izvest će skladbu Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena »Stardust«.

Dora će biti vrhunac Glazbenih dana HRT-a, trodnevne svečanosti glazbe koju Hrvatska radiotelevizija priređuje u Opatiji koja će biti otvorena sutra koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije koji će biti održan u Centru Gervais, uz prijenos na Prvom programu HTV-a, Drugom programu Hrvatskog radija i platformi HRTi. Povodom Valentinova najljepšim opernim i baletnim brojevima bit će proslavljena ljubav. Upravo na Dan zaljubljenih prije 120 godina na Sušaku je rođen Lovro pl. Matačić.

U čast legendarnom maestru dirigentsko vodstvo koncerta povjereno je Róbertu Farkasu, laureatu Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi Matačićevo ime. Maestro Farkas, koji je na Matačićevom natjecanju ovjenčan i posebnom nagradom Simfonijskog orkestra HRT-a, izvest će Smetaninu »Vltavu«, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre pl. Matačića. Na činjenicu da je Opatija sagrađena kao elitno austrougarsko turističko odredište podsjetit će glazba Johanna Straussa mlađeg.

Prva večer uz Ferlina

– U miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali su mnogi slavni gosti, među njima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija... Njihova glazba zazvučat će u gradu u kojem su se nekad odmarali i provodili, a možda i nalazili inspiraciju. U izvedbi neodoljivih arija Franza Lehara i Giacoma Puccinija Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda, Kristina Kolar. Domaćin koncerta, Simfonijski orkestar, iskoristit će ovu prigodu i najaviti proslavu 90. godine djelovanja koja se navršava upravo 2019. godine. Potpurijem »Viva amor!« koji je pripremio Krešimir Seletković Orkestar će pod ravnanjem maestra Farkasa najpoznatijim klasičnim temama Wagnera, Berse, Mahlera, Čajkovskog, Hačaturjana, Prokofjeva, Rimski-Korsakova i Bernsteina oslikati pravu ljubavnu priču, od početnog ljubavnog zanosa, preko većih ili manjih bura i neverina do konačnog smirenja u luci zajedničkog života, piše u najavi.

Večer za pamćenje zaokružit će glumac Ozren Grabarić, pobjednik prve sezone emisije »Maestro«. Program prve večeri vodit će zaštitni znak Hrvatskog radija - Radio Rijeke Robert Ferlin.

Popis pjesama i redoslijed izvođenja

»Vrijeme predaje« (A. T. Eterović – L. Čeči Baksa – A. T. Eterović) – Bojan Jambrošić i Danijela Pintarić
2. »Tell Me« (J. Bosančić – J. Bosančić – J. Bosančić/A. Devčić/H. Domazet) – Jelena Bosančić
3. »Nisam to što žele« (K. Verson – K. Verson – S. Pasarić) – Kim Verson
4. »Ne postojim kad nisi tu« (M. D. Rus – M. D. Rus – M. D. Rus/M. Blum) – Jure Brkljača
5. »Don't Give Up« (P. Martinjak – P. Martinjak/M. Johansson – P. Martinjak) – Beta Sudar
6. »Tebi pripadam« (I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić – I. Ivanović/M. Vojvodić) – Lea Mijatović
7. »Back To The Swing« (T. Hrelec – T. Hrelec – T. Hrelec) – Gelato Sisters
8. »Amorero Brutalero« (B. Mihaljević – M. Mihaljević – B. Mihaljević) – Luka Nižetić
9. »All I Really Want« (E. Lovrić – E. Lovrić – E. Lovrić/O. Dešić) – Elis Lovrić
10. »Indigo« (T. Huljić – V. Huljić – L. Škaro/T. Huljić) – Domenika
11. »The Dream« (J. Houdek – J. Houdek/C. Mason/A. Čubrić – I. Škunca/F. Gjud) – Roko Blažević
12. »Redemption« (A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro – A. Pupavac - A. Björkman/A. Pupavac/K. Persson/E. Gagro) – Ema Gagro
13. »Tek je počelo« (D. Dumančić – Fayo – B. Đurđević) – Lidija Bačić Lille
14. »Tower Of Babylon« (T. Huljić – V. Huljić/I. Huljić –L. Škaro/T. Huljić) – Lorena Bućan
15. »I Believe In True Love« (D. Rapotec Ute – T. Bon/B. Brunović – D. Rapotec Ute) – Bernarda Bruno
16. »In The Shadows« (M. Matijević Sekul/M. Kolarić/B. Kolarić – M. Kolarić/M. Matijević Sekul/B. Kolarić – M. Matijević Sekul) – Manntra

Sjećanje na Opatijske serenade

U petak, večer uoči Dore na rasporedu je koncert »Opatijske serenade, nova generacija« Jazz orkestra HRT-a uz neke od najsjajnijih glasova domaće glazbene scene. Tako će uz iskusne glazbenike kao što su Elvis Stanić, Jacques Houdek, Nina Kraljić, Marko Tolja i Damir Kedžo, nastupiti i predstavnici novije generacije mladih glazbenih snaga: Antonela Doko, Marko Kutlić i Iva Gortan.

– Izronivši iz televizijskih valova krajem pedesetih godina, Opatijski festival postao je jedan od najvažnijih glazbenih festivala. Uz voditeljsku pomoć Daniele Trbović i Frane Ridjana, ali i zrnca uspomena Voje Šiljka, ovo je prilika da se prisjetimo nekih od najljepših pjesama koje su obilježile to razdoblje, pjesme koje svi znamo. »Autobus Calypso«, »Serenada Opatiji«, »Stranac u noći«, »Što me čini sretnom« ili »Jutro će promijeniti sve«, samo su neke od glazbenih pustolovina koje će nas podsjetiti na snažne emotivne trenutke kojima nas Opatija i danas očarava, piše u najavi koncerta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.