Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
27. veljače 2020.
Festival čakavske šansone

ČAnsonfest: Žiriju najbolji Igor Brešan, publiku očarao Battifiaca

Foto M. Aničić
Foto M. Aničić
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2015. u 12:24 2015-08-30T12:24:03+02:00

Igor Brešan žiri je oduševio skladbom »Ti si jedan, lepi moj«, dok je Mario Lipovšek Battifiaca izveo provokativnu »Nekorektnu kantatu za glas i orkestar u f-duru«. Nagradu za najbolju interpretaciju ponio je Damir Kedžo za skladbu »Petjar«, a najbolji tekst je Davora Grgurića  autora stihova skladbe »Ča su suzi«

Pobjednik 11. izdanja ČAnsonfesta, Festivala čakavske šansone, održane pred prepunim audiotorijem povijesne kastavske Crekvine, je kantautor Igor Brešan sa skladbom »Ti si jedan, lepi moj«, koju je na čakavski prepjevao Branko Kukurin, dok je publiku očarao Mario Lipovšek Battifiaca s provokativnom »Nekorektnom kantatom za glas i orkestar u f-duru«. Dugogodišnji urednik kulture u Slobodnoj Dalmaciji te čest i drag gost na ČAnsonfestu, oduševio je žiri, u sastavu Željan Klašterka, Zvonko Varošanec, Kostadinka Velkovska, Albert Petrović i Tomislav Ritoša, koji su zaključili da je Brešan zasluženo po prvi put dobio nagradu za najbolju šansonu.

– Skladba »Ti si jedan, lepi moj« šansona je koja nam se najviše dopala. Brešan ju je vrlo lijepo interpretirao, a glazbeno je šira od onih koje je na festivalu izvodio ranijih godina, kad je imao hermetičnije šansone te je po nama, zasluženo, osvojio nagradu za najbolju ČAnsonu, objasnio je u ime žirija Željan Klašterka.

Dostojna glezbe

Igor Brešan, kaže, nije mogao doći k sebi od uzbuđenja.

– Tri su zlatna šansonfesta: onaj u Zagrebu, Šibeniku i Kastvu, koji je po meni i najmoralniji. Interpretacija i autori ovdje su na prvom mjestu. Tri su zlatna pravila: klape nemaju što raditi na festivalu šansona, društveni interes i privatna inicijativa nisu nigdje bolje spojeni, a šansona se nigdje nije ovako lijepo vratila nego kroz ovakve festivale. Šansona je ovdje doista dostojna glazbe, poručio je Igor Brešan.

Voditeljica Irena Grdinić, najavljujući Battifiacinu skladbu, koja ima stihove poput »Kad bi magar te strefil srčani pa da greš na drugi svet, saku nedeju va cimitere ćeš friške rožice imet«, našalila se: »Mario mi je konačno posvetio pjesmu«, pa zamolila kastavskog župnika Franju Jurčevića da prošeta do Lože, kako ne bi čuo što Battifiaca pjeva. No, Battifiaca je za svoju »Nekorektnu kantatu« doživio smijeh, pljesak i ovacije prepune Crekvine,.

– Nikad ne bih jednoj stvarnoj osobi ovako nešto poželio. Ovo je sve u domeni mašte. Lagana satira, bazirana na onome što čovjek može čuti u oštariji, gdje ljudi olako izgovore izgovore ovakve stvari. Što ćete, ludi smo, pa sam i ja napisao takav tekst. Zahvaljujem se prije svega kastavskoj publici. Svatko tko me pozna, zna da me je bilo malo i strah otpjevati ovu pjesmu. Hvala vam što me niste gađali pomidorima, rekao je Battifiaca.

Zadovoljstvo ovogodišnjim ČAnsonfestom nije skrivao kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović, koji je Battifiaci uručio nagradu publike.

–  Naša Crekvina dobila je novu dušu. Bilo je predivno, s puno duše, puno šansona, puno naše čakavštine. Jako, sam, jako, zadovoljan svime viđenim i odslušanim, rekao je Lukanović.

Nagradu za najbolju interpretaciju ponio je Damir Kedžo za skladbu »Petjar«, a voditeljici Ireni Grdinić i publici objasnio je da mu je ova nagrada draža i od one koju je dobio na splitskom festivalu. Za najbolji tekst ovogodišnjeg ČAnsonfesta nagrađena je delnička kajkavica Davora Grgurića, autora teksta za skladbu »Ča su suzi«, koju je izveo u duetu s legendom ča vala Duškom Jeličićem Duletom. Riječ je o zanimljivoj suradnji i spoju Grgurićevog izvornog delničkog dijalekta i Duletove čakavštine.

– Delničkim dijalektom danas govori samo oko dvije stotine izvornih govornika i pred odumiranjem je. Borimo se za ovaj dijalekt i nastojimo ga staviti na popis nematerijalne baštine. Festivali poput ČAnsonfesta pridonose popularizaciji ovakvih vrijednih inicijativa i zato hvala vam na tome, poručio je Davor Grgurić.

Članica žirija koji je dodjeljivao nagradu za najbolji tekst, pjesnikinja Đurđa Grujičić ocijenila je da  se jasno vidi koliko je duše, srca, ljubavi i ljepote u Grgurićevim stihovima, kad se cijela pjesma prevede na čakavicu. Uz Grujičić, o nagradi za najbolji tekst odlučivali su: dr. Mirjana Crnić Novosel, dr. Jasna Gržinić, Marija Trinajstić i Zoran Sušanj. Nagradu Radio Istre za najizvođeniju ČAnsonu u protekloj godini osvojile su prošlogodišnje pobjednice festivala duo The Blondes, sa skladbom »Vavek kuntenta«.

Očuvanje besede

Na 11. ČAnsonfestu publika je još imala prilike čuti skladbe: Danijel Načinović »Ćićarija«, Hrvoje Hegedušić »Samo more našu tajnu zna«, Milka Čakarun Lenac »Spametiš se ti«, Vesna Nežić-Ružić »Moja srića«, Yamas »Sama«, Branko Fućak »Ono ča si vavik budi«, Vivien Galletta »Tanca se život celi«, Joso Butorac »Ja ću ti opet oprostit«, Branko Barbir »Ki ima kuma ide kolačići«, Nevia Rigutto i Francesco Squarica »Kamo j' šlo«, Lado Bartoniček »Ostajen brez tebe«, Šćike »Rožica«, Dino Antonić »Zalulaj barku«, Lucija Rajnović »Stara kuća«, Neven Barac »Kruh zi sedan kor« i Danilo Čekada »Stari asi«. U revijalnom dijelu festivala nastupili su Jozefina i prošlogodišnji pobjednik po glasovima publike, Đani Maršan. Pod idejnim i umjetničkim vodstvom Sanjina Mandičića i Saše Matovine, festival je i ove godine, u organizaciji Udruge Kanat, te uz podršku Grada Kastva i Kastafskog kulturnog leta, nastavio s već prepoznatljivom i dobro prihvaćenom produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, usmjerenom k očuvanju čakavske besede, izražene kroz glazbu te poticanja stvaranja novih skladbi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.