Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
Festival čakavske šansone

ČAnsonfest: Žiriju najbolji Davor Grgurić, publici najdraži Mauro Staraj

Davor Grgurić i Kvartet Veljak / Snimio Vedran KARUZA
Davor Grgurić i Kvartet Veljak / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2013. u 18:35 2013-08-31T18:35:54+02:00

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Duško Jeličić-Dule za pjesmu »Ja ne bin niš promenil«, koju je izveo sa svojom Bonacom. Najbolja interpretacija ona je mlade Helene Brajković za pjesmu »Mat«

KASTAV Davor Grgurić s pjesmom »Pusto more« (D. Jevtov, R. Funčić – D. Grgurić) osvojio je nagradu stručnog žirija za najbolju skladbu na ČAnsonfestu, čime je postao prvi Goranin koji je slavio na festivalu čakavske šansone, čije je deveto izdanje održano u povijesnom ambijentu kastavske Crekvine.
Nagradu za najbolji tekst osvojio je Duško Jeličić-Dule za pjesmu »Ja ne bin niš promenil« (D. Jeličić – D. Jeličić), koju je izveo sa svojom Bonacom.
Najbolja interpretacija ona je mlade Helene Brajković za pjesmu »Mat« (R. Grubišić – M. Valković), a nagradu publike osvojio je Mauro Staraj s pjesmom »Cesta za raj« (M. Staraj – M. Staraj).
Mauro Staraj ujedno je osvojio nagradu za najizvođeniju pjesmu lanjskog Čansonfesta. Bila je to »Ča bin se otel mu reć«, pjesma kojom je Staraj prošle godine osvojio kastavsku publiku.

Tužne pjesme

Delnički književnik, kantautor i proučavatelj goranske tradicije Davor Grgurić slavio je s pjesmom napisanom na tzv. brdardskom čakavskom, točnije čakavskom kojim i danas govore autohtoni stavnovnici Benkovca Fužinskog, mjesta tri kilometra udaljenog od Fužina.
– Jako sam zadovoljan i sretan jer od samog početka mog projekta imam već osmi studijski singl sreću surađivati s iznimnim glazbenicima, bez čije energije i glazbenog znanja i dostignuća, ni ovaj moj projekt ne bi večeras polučio uspjeh. Iznimno sam im zahvalan i osjećam da nagradu dijelim sa svima njima, rekao je Grgurić.
Kako je nastala pobjednička pjesma?
– Više volim pisati malo tužno. Kad sam se zajedno s producentom Robertom Funčićem odlučio prijaviti na ČAnsonfest, zaključak mi je bio da bi pjesma trebala biti tužna. Postoji puno pjesama koje veličaju more, a htio sam napraviti pjesmu koja govori o tome da se more puno puta upliće u ljudske sudbine na jedan »crni«, dramatičan način, što nije često opjevano u pjesmama. Htio sam jednu tužnu, laganu pjesmu, a kako inače po glazbenom ukusu volim gudače i surađujem odranije s obitelji Veljak, bilo je logično da kvartet Veljak uključim u ovaj projekt. Eto, tako se moja pjesma zakuhala, zavrela, baš kao i pravo more, objašnjava Grgurić.
Grgurić je dosad objavio nekoliko pjesmama na kajkavskim goranskim govorima, ali uz to je napisao pjesmu »Jaka Rijeka«, koja je dobro odjeknula u Rijeci, a posvećena je riječkoj multikultiralnosti i suživotu. Za pjesmu će sljedećih dana izaći i spot. Prošle godine na Grobničkoj skali Grgurić je, kao prvi Goranin na ovom festivalu, osvojio treću nagradu stručnog žirija, što mu je, kaže, bio pozitivan šok. Ove je godine odlučio probati s ČAnsonfestom, a ta se odluka pokazala punim pogotkom.

Velika radost

Helena Brajković apsolutno je presretna zbog nagrade za najbolju interpretaciju za pjesmu »Mat«.

– Ni najmanje nisam očekivala ovako nešto, a radost je još veća, jer riječ je o pjesmi koja meni najviše znači od svih mojih pjesama, od dana kad smo snimili demo. Osjetila sam da je to moja pjesma. Posvećena je i mojoj majci, koju volim najviše na svijetu. Zahvalila bih se Robertu Grubišiću, s kojim radim otpočetka, i bez kojega se ništa od ovoga ne bi dogodilo te naravno Marini Valković, koja piše pjesme od kojih »se sledim«. Čim ih pročitam, znam da je to moja pjesma, kaže Brajković.
Mauro Staraj kaže da mu je najviše značilo već to što je večeras dobio priliku izvesti pjesmu »Cesta za raj«, jer to mu je, napominje, vjerojatno najteža pjesma koju je izvodio u životu.
– I lani i ove godine na ČAnsonfestu izvodio sam vlastitu, životnu priču, i to je najteže. Osjećaš se dužan prema ljudima o kojima pjevaš, a kojih više nema. Postao sam poznat po tome da radim vesele pjesme i nasmijavam ljude. Ovo mi dođe kao katalizator da pokažem svoju ozbiljnu stranu. Želio sam doći na Crekvinu, koju obožavam, sjesti za klavir i izvesti pjesmu najbolje što mogu, iz zahvalnosti svojoj prijateljici, koje, nažalost, više nema. Poginula je prije osam godina. Ta tragedija je snažno utjecala na mene. Moram priznati da sam godinama u sebi pisao ovu pjesmu, dok jednostavno nisam osjetio da sam rekao sve ono što sam htio reći. Kad sam bio spreman, pjesma je jednostavno izašla iz mene. Drago mi je da je to publika prepoznala, rekao je Staraj.

Čakavski bardi

Duško Jeličić Dule vjerojatno »ne bi niš promenil« što se tiče njegova nastupa.
– Tekst pjesme »Ja ne bin niš promenil« nastao je spontano, kao i svi moji tekstovi. Moram priznati da smo bili totalno iznenađeni nagradom. Nikad ništa ne očekujem pa mi je bio neopisiv osjećaj dobiti jednu ovakvu nagradu. Tim više kad su mi članovi komisije objasnili na koji se način izabire tekst. Odlučuju davno prije finala, prije nego su tekstovi bili uglazbljeni. Ne znaju čiji tekst čitaju pa mi je ova nagrada još draža, rekao je Dule.
Uz nagrađene, nove su pjesme izveli: Milka Čakarun Lenac, Karin Kuljanić, Hrvoje Hegedušić, Nevia Rigutto, Igor Brešan, Vesna Nežić-Ružić, Olivera Baljak, Irena Giorgi, David Danijel, Yamas, Damir Luketić, Mateo Pilat, Ana Horvat te Aledory.
U revijalnom programu održan je poetsko-glazbeni recital »Čakavski bardi va besede i muzike«, na kojem je predstavljen CD box »Čakavski bardi«, uz sudjelovanje pjesnikinja Vlaste Sušanj Kapićeve i Rajke Jurdana te pjevača Nevije Rigutto, Milke Čakarun Lenac, Marija Battifiace, Duška Jeličića Duleta i Jose Bajoka. Festival koji zajednički organiziraju Udruge Kanat i Udruga Kastafsko kulturno leto i ove je godine vodila Irena Grdinić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.