Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Festival koji plješće

foto BIS Publika za Maura Staraja, a žiri za Katju Budimčić

Mauru Staraju prvu nagradu publike uručio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić / Foto Sergej DRECHSLER
Mauru Staraju prvu nagradu publike uručio bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2018. u 9:34 2018-07-01T09:34:00+02:00

Petnaestogodišnja Lucija Stipanović osvojila je drugu nagradu stručnog žirija i treću publike, Katja Budimčić uz prvu nagradu žirija i drugu publike, dok je treća nagrada žirija otišla u ruke Antonija Krištofića 

BAKAR Mauro Staraj otpjevao je dupkom punoj dvorani Doma »Matija Mažić« pjesmu »Laku noć, grade« i dobio titulu pobjednika 6. Festivala »Bakar i serenade«. Stručnom ocjenjivačkom sudu najviše se svidjela Katja Budimčić Sabljar u izvedbi skladbe »Dojdi«. Katja je s istom pjesmom osvojila i drugo mjesto publike, a treća kojoj je publika najjače pljeskala bila je Lucija Stipanović, petnaestogodišnjakinja iz Kostrene koja je osim trećeg mjesta publike za izvedbu pjesme »Galeb i ja«, osvojila i drugo žirija za pjesmu »Kanet na vetru«. Trećeplasirani prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda u kojem su bili maestro Ivan Nino Načinović, poznata pjevačica Vivien Galletta i Albert Petrović, šef glazbene redakcije Hrvatskog radija Radija Rijeka, pripalo je Antoniju Krištofiću za izvedbu pjesme »Ćeš me zet«. U konkurenciji ovogodišnjeg BIS-a, osim nagrađenih našli su se još i lanjska pobjednica Lucija Rajnović, Mateo Resman, Karin Kuljanić, Helena Brajković i Eni Jurišić.

BIS igra

Festival je imao i igru za publiku. Odnosno izvučena su tri broja s ulaznica, a njihovi vlasnici Katarina, Goran zvan Koka i Nives dobili su vrijedne nagrade. Publika je pak tijekom igre dobila desetak minuta prilike za gromoglasan smijeh, a spomenuti Goran Pavlić Koka, nadaleko i naširoko poznat Krasičar priliku da s Marijom Lipovšekom ostvari duet. Dobro im je to išlo, pa se ne bi začudili da se suradnja i nastavi.

BIS Festival Snimio Sergej DRECHSLER (14)

Za one koje nisu znali Festival Bakar i serenade jedini je festival na kojem pobjednika odlučuje jačina pljeska publike, pa si možete misliti koliko se ta bakarska publika napljeskala tijekom trosatnog programa Festivala, a rijetko tko je dobio »ocjenu« nižu od »bisa«. Stoga i publici »bis«. Isto vrijedi i za orkestar, i prateće, a bogme i organizaciju, jer kako Tomislav Klarić, gradonačelnik »grada od serenada« reče:

– Bili smo na čudu. Će daž? Neće daž? Će dve kapi, će pljusak? I onda smo pozivali si meteorolozi da bi na kraju dokončali kako j' ipak najpametnije Festival z Žala ribari preselit va Dom. Odluka j' bila na mestu, daž ni padal ma j' zima. I izvođačimi, i publike fala na prelipoj večeri.

A večer je uistinu bila lijepa, topla, prijateljska i nekako sva »domaća«. Odluka organizatora da se pjevači publici predstave s jednom pjesmom pisanom na čakavici i drugom iz opusa Olivera Dragojevića, dobitnika Porina za životno djelo bila je pun pogodak. Svaki je izvođač u publici našao ne prateće vokale već čitav zbor. Svakako treba spomenuti i nastup prvonagrađenih djevojaka od strane žirija netom završenog Festivala Melodije Istre i Kvarnera tj. Ženske klape Hreljin, kao i briljantnog voditelja Marija Lipovšeka Battifiacu, bez čijih upadica i komentara ovaj Festival osim dugopljeskajući ne bi bio i dugosmijajući.

BIS Festival Snimio Sergej DRECHSLER (10)
BIS Festival / Snimio Sergej DRECHSLER

Sve u svemu, bila je to jedna lijepa i raspjevana bakarska večer koja se protegnula do sitnih noćnih sati. U sklopu »Margaretinog leta«, dio čijeg programa je bio i ovaj Festival, zapisano je još mnoštvo zanimljivih događanja, pa da ne bi bilo kako nismo preporučili! Do idućeg »BIS-a« BIS tj. Bog i se!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.