Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 25° 26
Sutra: 25° 25° 26
22. kolovoza 2019.
Stiže jazz legenda

Arturo Sandoval 5. ožujka u Lisinskome

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2013. u 14:08 2013-02-08T14:08:28+01:00

Kubanski jazz trubač, pijanist i kompozitor Arturo Sandoval, jazz legenda svjetskoga glasa, gostovat će 5. ožujka u Zagrebu, gdje će u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog sa svojim pratećim ansamblom predstaviti repertoar s posljednjeg Grammyjem ovjenčanog albuma »Dear Diz (Every Day I Think Of You)«

ZAGREB Kubanski jazz trubač, pijanist i kompozitor Arturo Sandoval, jazz legenda svjetskoga glasa, gostovat će 5. ožujka u Zagrebu, gdje će u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog sa svojim pratećim ansamblom predstaviti repertoar s posljednjeg Grammyjem ovjenčanog albuma »Dear Diz (Every Day I Think Of You)«.
Riječ je o, kako je istaknuo sam Sandoval u promotivnom kratkom filmu prikazanom uoči današnje konferencije za novinstvo u KD Lisinskome, albumu u cijelosti posvećenome legendi jazza Dizzyju Gillespieju, Sandovalovu životnom idolu i mentoru.
Bit albuma čini bebop groove, kojeg je Gillespie istraživao i usavršavao cijeloga života, a Sandoval je na njemu okupio tim vrhunskih glazbenika poput jazz saksofonista Plasa Johnsona, Boba Mintzera i Bobba Shepparda, jazz pijanista Shellya Berga, jazz orguljaša Joeya DeFrancesca, Garryja Burtona na vibrafonu, Chucka Berghofera na basu i drugih.
»Kada je riječ o bebopu, nema sredine – ili ga znaš, ili ga ne znaš. Želiš li biti bebop izvođač moraš biti vraški dobar muzičar, inovator i kreator, a Dizzy je sve to bio. Svakoga dana mislim na njega«, kazao je Sandoval.
Sa svojim pratećim sekstetom, Sandoval će u Zagrebu izvoditi bigbandovski program jazz standarda u kojemu spaja latino-jazz i afro-kubansku glazbu.
Koncert je najavio poznati jazz novinar i autor nekoliko knjiga Davor Hrvoj, koji je kazao kako je riječ o iznimnome glazbeniku vrhunskih tehničkih mogućnosti čije je gostovanje u Zagrebu izvanredna prilika i privilegija za hrvatsku publiku. »Iznimno muzikalan glazbenik, jednako uvjerljiv kada svira klasiku, jazz ili bebop, latino ili afrokubansku glazbu, Sandoval svira trubu na izuzetno visokoj tehničkoj razini, s takvim rasponom i intenzitetom da je to teško za vjerovati, a uz to s velikim duhom i puno strasti i ljubavi«, kazao je Hrvoj.
Jedan od najcjenjenijih svjetskih »čuvara« jazza, Sandoval je iznimno cijenjen i kao klasičar, pijanist i skladatelj, koji je ostvario uspješnu karijeru i u mainstream vodama – nastupao je s brojnim zvijezdama današnjice kao što su Alicia Keys, Celine Dion i Justin Timberlake. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim osam nagrada Grammy, za koje je bio nominiran čak sedamnaest puta, šest Billboardovih nagrada, te nagrade Emmy za skladateljski rad na filmu »Priča o Arturu Sandovalu« temeljenom na njegovu životu.
Zajedno s Chuchom Valdeseom i Paquitom D'Riverom osnovao je jednu od najpoznatijih kubanskih skupina Irakere, čija je eksplozivna mješavina jazza, klasike, rocka i tradicionalne kubanske glazbe izazvala senzaciju diljem svijeta.
Od 1981. nastupa samostalno, sa svojim pretećim ansamblom, svirajući jedinstveni spoj jazza i afro-kubanske glazbe. Godine 2001. nastupio je i u Bijeloj kući, a u Zagrebu je posljednji puta bio 1987., kada je u sklopu Jazz Faira nastupio u klubu Kulušić, te u KD Lisinskome.
Ravnatelj KD Lisinski Dražen Siriščević napomenuo je kako je riječ o još jednom neprocjenjivome doživljaju u godini u kojoj ta institucija slavi 40 godina postojanja. »Taj koncert sigurno je najbolja najava posebne sezone kojom Dvorana Lisinski planira obilježiti tu važnu obljetnicu«, kazao je Siriščević.
Nakon koncerta, u predvorju velike dvorane KD Lisinskoga nastupit će popularna hrvatska latino skupina Cubismo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka