Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
21. svibnja 2019.
Dodjela nagrada

Završen 65. po redu Pulski filmski festival: Velika Zlatna Arena Nuićevom »Malom«

Dusko Marusic/PIXSELL
Dusko Marusic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2018. u 23:27 2018-07-21T23:27:17+02:00

Film Antonija Nuića »Mali« dobio je i Nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. Najviše Zlatnih Arena, po pet, osvojili su »Osmi povjerenik« Ivana Salaja i »Comic Sans« Nevija Marasovića

Iako se tijekom proglašenja nagrađenih filmova ovogodišnjeg, jubilarnog 65. izdanja Pulskog filmskog festivala moglo, brojem nagrada naslućivati da će se za titulu najboljeg boriti »Comic Sans«, »Osmi povjerenik« i »Lada Kamenski«, Veliku Zlatnu Arenu dobio je film Antonija Nuića »Mali«. Ovome je filmu pripala i Nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. Publika je, glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu »Comic Sans« redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92.

Nagrade su objavljene u podne u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu, a uoči svečane dodjele navečer u Areni. Dodijeljeno je ukupno 17 Zlatnih Arena plus Nagrada Breza. Najviše Zlatnih Arena, po pet, na ovogodišnjem festivalu osvojili su film »Osmi povjerenik« redatelja Ivana Salaja i »Comic Sans« u režiji Nevija Marasovića. O nagradama hrvatskog natjecateljskog programa odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: producent Ivan Maloča, montažerka Sandra Botica Brešan, filmski kritičar Marijan Krivak, glumac Goran Grgić i redatelj Igor Bezinović.

Upečatljiva uloga

Zlatna Arena za režiju pripala je Neviju Marasoviću za »Comic Sans«, dok je za scenarij nagrađena Sara Hribar za film »Lada Kamenski«. Hribar je za isti ovaj film nagrađena i kao najbolja debitantica Nagradom Breza.

Puljanin Borko Perić dobio je Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu u filmu »Osmi povjerenik« u režiji Ivana Salaja. Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu dobio je Janko Popović Volarić za ulogu Alana u filmu »Comic Sans« Nevija Marasovića. Najbolju glavnu žensku ulogu ostvarila je Doris Šarić-Kukuljica u filmu »Lada Kamenski«, a za sporednu žensku ulogu nagrađena je Nataša Janjić u filmu »Comic Sans«.

Za oblikovanje zvuka nagrada se dodjeljuje Juliju Zorniku za film »Comic Sans« Nevija Marasovića, za masku Sanji Rivić za film »Egzorcizam« Dalibora Matanića, za vizualne efekte Tomislavu Vujnoviću, Antoniju Patljaku, Siniši Mataiću i Sandrinu Požežancu za film »Osmi povjerenik« Ivana Salaja, za specijalne efekte Saši Budimiru za film »Mali«, za kostimografiju Morani Starčević za film »Osmi povjerenik«, a tom je filmu išla i nagrada za scenografiju koja se dodjeljuje Ivani Škrabalo.

Pulska braća

Još dvojica Puljanina nagrađena su za film »Osmi povjerenik«, i to braća Alen i Nenad Sinkauz, koji su dobili Zlatnu Arenu za glazbu.

Zlatnu Arenu za montažu osvojio je Tomislav Pavlic za film »Comic Sans«, a za kameru Radislav Jovanov Gonzo, Luka Matić i Dubravka Kurobasa za film »Duboki rezovi« redatelja Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića.

Kod manjinskih koprodukcija nagrađena je »Žaba« Elmira Jukića kao najbolji film, a Elmir Jukić dobio je Zlatnu Arenu za režiju filma »Žaba« u kategoriji manjinskih hrvatskih koprodukcija. Zlatna Arena za glumačko ostvarenje pripala je Maruši Majer za ulogu Mare u filmu »Ivan« redatelja Janeza Burgera.

Nagrada ocjenjivačkog suda federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana – FEDEORA, odnosno ocjenjivački sud u sastavu: Duško Dimitrovski, novinar i filmski kritičar, James Evans, filmski kritičar i povjesničar, Bruno Kragić, povjesničar filma, Sergej Lavrentiev, filmski kritičar, Dževdet Tuzlić, urednik programa za kulturu BHT Sarajevo dodijelila je priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film ostvarenju »Lada Kamenski«, redatelja Sare Hribar i Marka Šantića, a priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju filmu »Žaba«, redatelja Elmira Jukića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka