Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Radionica CinemaPlayu

U tri dana mladi filmaši u Rijeci snimili tri filma

Dominik Krutský, Ivo Trajkov, Jelena Androić, Željka Sukova i Aleš Suk
Dominik Krutský, Ivo Trajkov, Jelena Androić, Željka Sukova i Aleš Suk
Autor:
Objavljeno: 4. svibanj 2015. u 12:09 2015-05-04T12:09:00+02:00

U tri dana polaznici radionice su podijeljeni u tri grupe unutar kojih su raspodijelili zadatke, potom su razvili priču, našli glumce i lokaciju, snimili scene i montirali film. Rezultate će pokazati večeras u Art-kinu Croatia

RIJEKA » Jučer se po Rijeci moglo sresti grupice mladih s kamerama u rukama, užurbane i energične, jer imali su zadatak u samo jednom danu snimiti film, koji će već večeras u 20 sati biti prikazan u Art-kinu Croatia. Njih dvanaest, onih koji filmaši već jesu ili tek namjeravaju postati, nedavno su odabrani na natječaju koji su zajedno raspisali riječka Udruga UKUS i praška filmska i TV akademija, poznata FAMU, za trodnevnu radionicu CinemaPlay u Rijeci. U propozicijama se nije tražilo preveliko filmsko iskustvo, važnija je bila motivacija, a ono što se može dobiti zauzvrat, osim novih filmskih znanja, jest i mogućnost studiranja na FAMU. U Rijeku je naime stiglo troje njihovih predavača, redatelja montažera i producenata: voditelj Odjela za montažu FAMU Ivo Trajkov, voditelj programa FAMU International Tomáš Doruška, te produkcijski asistent FAMU Dominik Krutský. Kao mentori su im se pridružili i domaćini, Željka Suková i Aleš Suk, filmski redatelji i producenti iz Udruge UKUS. 

 Veliko zanimanje

Natječaj je izazvao zaista veliko zanimanje: prijave su stizale i iz susjedne Bosne i Hercegovine te Slovenije. Odabir je pao na one koji bi uistinu mogli postati budući studenti FAMU-a ili se filmom trenutno bave, a njihova su imena Leo Vitasović, Sanja Gergorić, Nika Petković, Maura Batarilović, Mateja Ilijašev, Betty Stojnić, Indi Novak, Ivana Brljak, Max Kostelac, Rebeka Čuljak, Martina Kolarić i Dino Kos. I tu su krenule njihove slatke riječke muke. 

  Radionica je koncipirana tako da se polaznici, koji se prethodno najčešće ne poznaju, dijele u tri grupe. Tijekom prvog dana »izvlače« uloge redatelja, snimatelja, montažera, producenta i scenarista te razvijaju filmsku priču, traže glumce i odabiru lokacije snimanja. Tijekom drugog dana snimaju tri kratka filma koji već u večernjim satima kreću u montažu, da bi tijekom današnjeg, trećeg dana bili zgotovljeni i u 20 sati prikazani pred zainteresiranom publikom u Art-kinu Croatia. Cilj je radionice filmaše suočiti sa svim realnim izazovima snimanja filma te im približiti važnost timskog rada. 

 Spontane radionice

Radionicu je razvilo troje profesora FAMU koji su željeli osposobiti studente za suradnju na projektima i upoznati ih sa specifičnostima izvan njihovog uobičajenog studijskog fokusa. Korijeni ovog projekta potječu još iz ranih šezdesetih kad FAMU drži spontane kratkoročne radionice na svom seoskom turističkom imanju u južnoj Češkoj. Od 2003., FAMU je proveo 15 službenih radionica ovog tipa, u brojnim zemljama, a uključile su više stotina studenata iz zemalja diljem Europe te iz Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Pacifika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.