Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2n
Sutra: 5° 5° 2n
20. siječnja 2020.
Ambiciozan projekt

Riječka povijest na TV ekranima: Rijeka i D'Annunzio u potencijalnom hitu

Balkon Guvernerove palače s kojeg je D'Annunzio držao govore, ali i deklamirao poeziju / Foto V. Karuza
Balkon Guvernerove palače s kojeg je D'Annunzio držao govore, ali i deklamirao poeziju / Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 16. kolovoz 2018. u 17:45 2018-08-16T17:45:30+02:00

RIJEKA Jedna od najintrigantnijih priča iz riječke povijesti mogla bi uskoro zaživjeti na TV ekranima. Naime scenarist i producent Velimir Grgić priprema raskošnu trodijelnu dokumentarnu seriju o liku i djelu Gabrielea D'Annunzija pod nazivom »Utopija strasti«. Serijal bi imao hrvatsku, talijansku i englesku verziju i pokušao bi sagledati složenu i kontroverznu pojavu ovog talijanskog pisca, vojnika, političara, autokrata i protofašista, čiji je ukupno djelovanje, uključujući i riječku epizodu, još uvijek nedovoljno rasvijetljeno.

Kompleksna tema

Upravo želja da se D'Annunzijev lik po prvi put sagleda s hrvatske i talijanske strane u svoj njegovoj neobičnosti, jedan je od glavnih motiva koje Grgić navodi dok nabraja razloge za bavljenje ovom temom.

Foto: https://www.vittoriale.it

– Radi se o nevjerojatnoj priči, koja nikada do sada nije ispričana na ovakav način kroz relevantne sugovornike s obiju strana, snimana na orginalnim lokacijama i uz pomoć arhiva svih talijanskih i hrvatskih muzeja. Priča o D’Annunziju ima 750 slojeva, a mi se u seriji bavimo apsolutno svakim od njih. Sama činjenica da smo bili na prekretnici povijesti, odnosno da je Rijeka bila svojevrsni laboratorij za ono što se kasnije događalo u Europi i svijetu je fascinantna – kaže Grgić.
Prema njegovim riječima, ovaj serijal nije samo priča o D'Annunziju, već i analiza društvenih, političkih i kulturnih fenomena prijelaza 19. u 20. stoljeće, rađanja nacionalizma, pretakanja buntovnog romantizma u fašizam i kaosa Prvog svjetskog rata.

Moguća suradnja s Gradom i EPK-om

Velimir Grgić kaže da je svoj projekt »Utopija strasti« predstavio i Gradu Rijeci, gdje su, prema njegovim riječima, pokazali veliko zanimanje za serijal.
– Javit ćemo se u rujnu na natječaj za javne potrebe u kulturi, a bilo bi izrazito korisno da se ovaj serijal uključi u projekt EPK. Preradnje koje smo do sada obavili su izrazito skupe i sada nam trebaju financijska sredstva za terenska snimanja u Rijeci i Italiji. Bilo bi zaista šteta da se Grad Rijeka i EPK ne uključe, jer ovo je jedinstvena prilika da se nevjerojatna priča o D’Annunziju ispriča u cjelosti, s hrvatske i talijanske pozicije – kaže Grgić.

Da bi se postigao taj cilj već je osigurano sudjelovanje relevantnih sugovornika, pa bi nas tako kroz priču, između ostalih, trebali voditi: Giordano Bruno Guerri, talijanski pisac, novinar i povjesničar; Lucy Hughes-Hallett, britanska književnica i povjesničarka kulture, autorica poznate biografije »The Pike«; Furio Radin, dugovječni saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine; Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja te mnogi drugi.
Snimanja su planirana u Guvernerovoj palači, na riječkom Korzu, ali i u Vittoriale degli Italiani, velikom imanju na talijanskom jezeru Garda, gdje je D'Annunzio živio nakon odlaska iz Rijeke i gdje se nalazi njegov mauzolej i muzej.

Tri epizode

Prva epizoda serijala »Utopija strasti« pod nazivom »Ratnik« obrađivala bi D’Annunzijevu Rijeku, ali i ostatak njegova ratnog puta i pomorsko-zračne akcije u Prvom svjetskom ratu, dok bi se epizoda »Pjesnik« bavila se njegovim literarnim radom.
– Osim toga, analizirali bismo koliko su pjesnici bili moćne političke i ratničke figure tog doba, kao i opću umjetničko-intelektualnu klimu koja je dovela do rata. James Joyce je hvalio D'Annunzija kao jedinog europskog autora nakon Flauberta koji je gurnuo formu romana u nove svjetove, poštovali su ga Proust i Henry James, a D’Annunzija su često nazivali i najvećim talijanskim pjesnikom nakon Dantea – kaže Grgić.

Treća epizoda nosi ime »Ljubavnik« i pokušala bi odgonetnuti kako je niski, ćelavi D’Annunzio bio tako uspješan »šarmer«.
– Njegov je ljubavni život bio usko vezan za ostale aspekte – umjetnički i vojnički – tako da se ova epizoda kroz njegove najpoznatije ljubavne afere bavi i njegovim kazališnim radom, ali i socijalnim postignućima riječkog Ustava, koji je zbog pjesnikove ljubavi prema ljepšem spolu, ženama garantirao sva prava – kaže Grgić.
Priprema scenarija trajala je godinu dana, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i talijanske fondacije Vittoriale, a Pulsar Produkcija, koja stoji iza projekta »Utopija strasti«, trenutno je u fazi financiranja i pretprodukcijskih aktivnosti svih triju epizoda serijala.

Problem financiranja

– Ideja je snimati sljedeće proljeće, ali još uvijek intenzivno pokušavamo zatvoriti financijsku konstrukciju. Želja nam je napraviti zaista vrhunski, svjetski proizvod, po uzoru na BBC-ove dokumentarce. Uz relevantne sugovornike, imamo i potvrde svih muzeja u Hrvatskoj i Italiji da nam stoje na raspolaganju s arhivama, a dobili smo i pravo snimanja u Vittoriale vrtovima i D'Annunzijevoj kući, uključujući sobe koje nisu otkrivene za javnost dugi niz godina. Moramo se požuriti, jer je pitanje do kada će nas Talijani čekati s dozvolama i spremnošću, da ne kažem velikim entuzijazmom vezanim za sudjelovanjem u ovom projektu. Osim toga, sada je idealno vrijeme, jer ulazimo u 100-godišnjicu od ulaska D'Annunzija u Rijeku, a ne treba ni naglašavati da se obrađivanje kontroverzne teme iz riječke povijesti na ovakav način savršeno uklapa u projekt Europske prijestolnice kulture – objašnjava autor ovog potencijalnog TV hita.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.