Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Prijepori

Prijepori oko novog animiranog filma "Moana": Crtić zastranio od polinezijske kulture

Prijepori oko novog animiranog filma "Moana": Crtić zastranio od polinezijske kulture
Prijepori oko novog animiranog filma "Moana": Crtić zastranio od polinezijske kulture
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2016. u 22:34 2016-10-02T22:34:11+02:00

Novi Disneyjev animirani film »Moana«, koji će u kinima biti prikazivan od studenoga, već izaziva polemičke tonove. U The Guardianu je objavljen tekst pod naslovom »Moana: napredni hvalospjev Polineziji ili još jedna od Disneyjevih kulturalnih zabluda?« Najveća prašina podignula se oko načina na koji je prikazan polinezijski polubog Maui. Prema legendi, Maui je na svetoj gori Havajaca zarobio Sunce kako bi produljio dan. Riječ je o ključnoj mitološkoj figuri polinezijske usmene tradicije, od koje je Disney – smatraju kritičari – bitno »zastranio«.

Oni koji su film uspjeli pogledati, autorima zamjeraju da u njihovom crtiću Maui više zvuči kao lik iz horora nego kao lik prikladan dječjoj animaciji. Zbog kostima s motivom Mauija, Disney je čak optužen za rasizam. Maui koji je prikazan kao vrlo korpulentan, s tetovažama i suknjom izrađenom od lišća, izazvao je bijes. Tradicionalne tetovaže, naime, u polinezijskoj kulturi imaju duboko značenje, pa poznavatelji polinezijske tradicijske kulture smatraju da se radi o neopravdanom prisvajanju elemenata nečije kulture.

Neki idu i korak dalje, tvrdeći da je prodavanje takvog kostima pogrešno jer omogućuje djeci da se pretvaraju da su neka druga rasa. Zbog ovakvog kostima Disney se ispričao i povukao ga iz prodaje. Uz ispriku je dodao da je tim koji je radio na »Moani« vodio veliku brigu o tome da se poštuju kulture pacifičkih otoka kojima je film inspiriran, te da im je žao što je kostim Mauija nekoga uvrijedio. U animiranom filmu »Moana« gledatelji će pratiti dogodovštine dosad možda najneobičnije Disneyeve princeze i njenog prijatelja polinezijskog poluboga Mauija.

Trebaju muškarce

Skupini Disneyjevih princeza tako se pridružila i Moana, koju tumači Auli'i Cravalho, djevojčica s Havaja koja uz popularnog Dwaynea »The Rocka« Johnsona daje glas animiranim likovima u novom projektu Disneyja. Ovaj crtani film govori o Moani Waialiki koja kreće u potragu za izgubljenim otokom, a društvo joj pravi Maui. Radnja se odvija prije dvije tisuće godina u Oceaniji, a Moana je prva polinezijska princeza. Autori su je tako pridružili Mulan, Pocahontas, Jasmin i Tiani kako bi nastavili promovirati i slaviti različitost. U intervjuima u povodu početka projekta, Johnson i Carvalho odali su da će i ovu princezu karakterizirati hrabrost i snaga te kako će ona zasigurno pozitivno utjecati na djecu. Rekli su da će promovirati predanost, samopouzdanje i upornost, te kako smatraju da su to važne poruke koje trebaju doprijeti do svakog mališana.

Međutim, nisu sve Disneyjeve princeze takve. Kako u jednom tekstu primjećuje Sonia Saraiya, većina tih princeza treba muškarce da ih spase:
– Rani Disneyjevi filmovi čudne su priče s prekrasnim krajolicima i ženama koje se nikada nisu izborile za sebe: Trnoružica je vrhunac takvih likova. I Snjeguljica spava tijekom većeg dijela filma i čeka da je spasi šarmantan (ali inače bezličan) princ. Snjeguljica je čudniji film od Trnoružice, no iako je sama Snjeguljica sa svojom crnom kosom punom volumena netipična ljepotica, ni ona ne pokazuje puno inicijative ni hrabrosti. Pepeljugi ništa ne ide od ruke. Nikada nisam razumjela zašto djeca vole ovaj film jer prikazuje jednu katastrofu za drugom – ne samo da je jadna djevojka skoro pa ropkinja, nego i gotovo sve što ona pokušava učiniti pođe po zlu i dodatno joj zagorčava život.

»Mala sirena«

U svakom slučaju, Pepeljuga ne dobije puno prilika da razvije feministički duh: realno gledano, previše je potlačena da bi mogla razumno procjenjivati. No, ona ipak pokušava napraviti nešto od svog života: pronađe majčinu haljinu i, protiv svih očekivanja, na vrijeme stiže na bal. No, na kraju je ipak netko drugi mora spasiti. Po mom skromnom mišljenju, »Mala sirena« najbolji je Disneyev film, ali Ariel je slaba feministička ikona. Da, ona jest srčana, nagla i strastvena, spremna riskirati sve za ono što voli. No, s druge strane, ono što ona voli je mladić kojeg je na dvadesetak sekundi vidjela kako svira flautu na brodu. I, što je ponižavajuće, Ariel zamijeni svoj glas za priliku sa slatkim mladićem. Ona je do samog kraja filma ili nijema ili nepokretna, sve dok joj njezin otac ne daruje slobodu. I da, cijelo vrijeme nosi bikini od školjaka. Ona je prva Disneyeva princeza koja se ne slomi na prvi znak opasnosti, ima puno hrabrosti, ali poruka koju šalje nije jako progresivna – smatra Sonia Saraiya.

»Moanu« su radili animatori Ron Clements i John Musker – duo koji potpisuje »Malu sirenu« i »Aladina«, a sada je tu i Moana koja se upušta u izazovnu misiju da bi ispunila nedovršen zadatak svojih predaka. Ali, u tome nije usamljena. Ona ima ljubimca svinju Pua i nekada moćnog poluboga pod imenom Maui kraj sebe, i zajedno, oni plove po otvorenom oceanu u crtanom filmu punom akcije. Maui je legendarna figura u mnogim kulturama na Pacifiku, a kako demonstrira Moani – on koristi svoju »moćnu magičnu udicu«. Glazba u filmu uključuje pjesme dobitnika Tony nagrade Lina-Manuela Mirande.

Vezano uz kontroverze koje izaziva »Moana«, u obranu filma ističe se da su Musker i Clements posjetili pacifičke otoke dok su snimali film. Kritički tonovi oko prikaza Mauija u filmu bacili su sjenu na »Moanu«, u kojoj je Disney – smatraju poklonici – elemente polinezijske tradicionalne kulture pretvorio u animiranu fantaziju. Ovaj primjer ukazuje da treba biti oprezan prilikom posuđivanja priča i likova iz drugih kultura. Tako bi se, primjerice, moglo postaviti i pitanje je li Dreamworks Animation za filmove o Kung Fu Pandi »ukrao« istočnjačke borilačke vještine? Međutim, u Kini su ovi filmovi toliko popularni da je kineska filmska industrija odlučila proizvesti vlastiti ekvivalent.

SLUČAJ PRINCEZE ELSE

Pred nekoliko mjeseci polemike je izazvala i najava filmske kuće Disney da će kraljicu iz animiranog mjuzikla »Snježno kraljevstvo« pretvoriti u lezbijku. Organizacija CitizenGO tada je pokrenula svjetsku peticiju, izrazivši nadu da Disney neće popustiti pred pritiskom. Njihova poruka bila je: »Ustanite u obranu braka. Tražite od Disneya da se Elsa zaljubi u princa iz bajke!« Portal Narod.hr Željke Markić prenio je njihov poziv. Hrvatski ogranak CitizenGO inače je imao već niz kampanja, od potpore ministru Hasanbegoviću, preko pisanja UN-u da poništi gay poštanske markice pa do akcije »Hod za život«.
»Razmislite o našoj djeci, ideja je zastrašujuća«, poručili su za Elsu, navodeći da su LGBT lobiji već pokrenuli pritisak da kraljica Elsa postane lezbijka i u novom nastavku dobije djevojku. Zbog toga jer su mediji prihvatili tu ideju kao izraz slobode i jednakosti ljubavi, oni su »udarili kontru«. Umjesto »dajmo Elsi djevojku«, oni su za »dajmo Elsi princa«, jer smatraju da bi time Disney promicao ideju obiteljskih vrijednosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.