Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 26
Sutra: 9° 9° 26
25. siječnja 2020.
Nepokolebljiva snaga

Premijera koja se čekala: Prepuno Art-kino na projekciji filma 'Dnevnik Diane Budisavljević'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2019. u 22:11 2019-09-13T22:11:00+02:00

Redateljica Dana Budisavljević je priču o ženi slična imena i prezimena, koja je od ustaša spasila 10.000 pravoslavne djece, ispričala suvereno, pa nisu izostale ni nagrade ni hvale publike

RIJEKA - Dvorana Art-kina Croatia nije mogla biti nego prepuna na riječkoj premijeri nesvakidašnjeg domaćeg kinohita, filma "Dnevnik Diane Budisavljević" redateljice Dane Budisavljević.

Nesvakidašnjeg, zato što tema o kojoj govori ulazi u one teme koje se pod navodnim znakovima mogu naći u rečenici: "Gdje si bio '41.?", a od koje se u pravilu sve češće i ustrajnije bježi. No redateljica je priču o ženi slična imena i prezimena, koja je od ustaša spasila 10.000 pravoslavne djece, ispričala suvereno, pa nisu izostale ni nagrade ni hvale publike.

Na premijeri je bila i redateljica, koja će u subotu u programu Art-kina "Kava s autoricom" predstaviti rad na filmu koji joj je priskrbio sve glavne nagrade Pulskog filmskog festivala, što se u povijesti nije dogodilo.

Uz nju, na premijeri su bili i glumci Alma Prica (Diana Budisavljević), Vilim Matula i Ursa Raukar te svjedok Živko (film je igrano-dokumentarni, Živko je prava osoba bez prezimena i roditelja).

Priča o Diani Budisavljević počinje u zagrebačkoj visokoj građanskoj klasi, gdje ona živi sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti.

Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost.

S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10.000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada, koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene - ukratko je sadržaj filma.

3866038

3866036

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.