Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Film

Per Mostra ad astra: Što sve donosi novo izdanje Venecijanskog festivala

Per Mostra ad astra: Što sve donosi novo izdanje Venecijanskog festivala
Per Mostra ad astra: Što sve donosi novo izdanje Venecijanskog festivala
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2019. u 10:47 2019-07-27T10:47:01+02:00

Umjetnički direktor venecijanske Mostre Alberto Barbera na konferenciji za novinare održanoj u rimskom Cinema Moderno opisao je 76. izdanje ovog slavnog filmskog festivala, koje će se održati od 28. kolovoza do 7. rujna, kao veliki povratak velikih autora. To se ne odnosi samo na Zlatnog lava za karijeru koji će biti dodijeljen Pedru Almodovaru te projekcije Kubrickova komada »Oči širom zatvorene« kojom se obilježava dvadeseta obljetnica njegove svjetske premijere održane upravo na Mostri, već i na restauriranu kopiju remek-djela Tsai Ming-lianga »Goodbye Dragon Inn«, koja će biti uveličana »live« performansom njegova autora. I ovogodišnja konkurencija svedena je na totalnu eksploziju velikih (žanrovskih) autora.

Možda je sve to Barberina izlika da se odmakne od radikalnijeg programskog pristupa koji i dalje sustavno baštini Locarno. Možda se iza nje krije tek copy paste prodornijeg Toronta koji Mostri puše za vratom i započinje tjedan dana kasnije. Zato se ovogodišnja »sfilata« Mostre doima poput najave potencijalnih hitova kino sezone jesen/zima 19/20. Jer još je lani bilo praktički nezamislivo da se u festivalskoj konurenciji ukaže jedna DC Comics akvizicija, poput »Jokera« Todda Phillipsa s Joaqinom Phoenixom i Robertom De Nirom, opisana kao neka vrsta prequela »Viteza tame«. Kao što se najnoviji znan-fan »Ad Astra« Jamesa Graya s astronautom Bradom Pittom ustvari nadovezuje na Chazelloev komad »Prvi čovjek«, kojim je inaugurirana lanjska Mostra s astronautom Ryanom Goslingom. Per Mostra ad astra.

Mafijaške teme

No da bi došla »ad astra«, Mostri se treba dogoditi trnje (aspera) sadašnjosti. Za to je prije svega zaslužan talijanski segment konkurencije koji se ne može osloboditi mafijaških tema, s autorima poput Franca Maresca (»La mafia no e piu quella di una volta«) i Maria Martonea (»Il sindaco di Rione Sanita«), koji je adaptirao istoimenu dramu genijalnog Edoarda de Filippa, ali i autora poput Roberta Guediguiana (»Gloria Mundi«) i Haife Al Mansour (»The Perfect Candidate«), čiji se komad bavi mladom saudijskom liječnicom koja se odlučuje kandidirati na lokalnim izborima. Tu je i prokleto aktualni Steven Soderbergh, koji se u najnovijem komadu »The Laundromat« s Meryll Streep, Garyjem Oldmanom i Antoniom Banderasom bavi grupom novinara koji su ušli u trag političkim moćnicima koji su prali novac na tajnim računima u egzotičnim poreznim oazama.

Konkurencija Mostre ostavlja veliki prostor literalnima adaptacijama, mahom povezanim s povijesnim temama, s komadima poput »Čekajući barbare« Cira Guerre, koji je adaptirao istoimeni roman J. M. Coetzeea. Tu je i »Martin Eden« Pietra Marcella, slobodna adaptacija klasika Jacka Londona, »Obojena ptica« Vaclava Marhoula, adaptacija istoimenog romana Jerzyja Kosinskog, te »J’Accuse« Romana Polanskog inspiriran Zolinim pismom adresiranim na francuskog predsjednika Faureua (šifra: afera Dreyfuss). Tu je i elegantni šangajski noir Lou Yea »Subotnja fikcija« s Gong Li te »Wasp Network« Oliviera Assayasa s Penelope Cruz, inspiriran knjigom »Posljednji ratnici hladnog rata« Fernanda Moraisa, koji se bavi sudbinom kubanskih političkih zatvorenika u SAD-u.

Izvan konkurencije

Festival će 28. kolovoza svečano inaugurirati najnoviji komad Hirokazua Kore-ede »La Verite« s Catherine Deneuve, Juliette Binoche i Ethanom Hawkeom, inače prvi autorov film snimljen izvan Japana (autorov prethodni film »Obiteljske veze« osvojio je Zlatnu palmu na lanjskom Cannesu). A puno obećava i novi Noah Baumbach (»Marriage Story«), prema autorovim riječima inspiriran Bergmanovom »Personom«, u kojem je angažirao Scarlett Johansson, Adama Drivera i Lauru Dern. Tu je i najnovija autorska ludorija Roya Anderssona »O beskraju« te novi Pablo Larrain (»Ema«), ali i prvi Yonfanov animirani film »Aleja trešanja 7«.

zvan konkurencije bit će prikazani najnoviji doksi Alexa Gibneya (»Citizen K«), Sergeja Loznice (»Državni sprovod«) i Tima Robbinsa (»45 Seconds of Laughter«). Festivalskim žirijem predsjedava argentinska redateljica Lucrecia Martel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.