Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Sniman na Liburniji

Opatija na velikom platnu: Film o princezi Diani u domaćim kinima

Oči gledatelja iz naše regije bit će uprte ne bi li prepoznali lokalitete Opatije / Snimio Marin ANIČIĆ
Oči gledatelja iz naše regije bit će uprte ne bi li prepoznali lokalitete Opatije / Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2013. u 10:30 2013-09-28T10:30:00+02:00

Važnu ulogu odigrala je i Opatija, čije vedute i arhitektura služe kao scenografija priče o kraljevskom luksuzu i »zabranjenoj ljubavi« princeze Diane i Hasanata Khana

OPATIJA Film o princezi Diani, nazvan jednostavno njenim imenom, odnedavno se može pogledati i u hrvatskim kinodvoranama, a milijuni gledatelja već su ga vidjeli na velikim platnima diljem svijeta.

No, dok kod većine članova publike najuzbudljivije dijelove filma predstavlja romansa između pokojne princeze i njenog ljubavnika, doktora Hasanata Khana, oči gledatelja iz naše regije bit će uprte ne bi li prepoznali lokalitete iz svoga »susjedstva«.

Naime, uz Naomi Watts koja glumi Dianu, i Naveena Andrewsa koji je utjelovio dr. Khana, važnu ulogu u čitavom filmu odigrala je i Opatija, čije atraktivne vedute i impresivna arhitektura služe kao izvrsna scenografija priče o kraljevskom luksuzu i »zabranjenoj ljubavi«. 

  U filmu Opatija »glumi« talijanske lokacije, no samo pojavljivanje prostora kao što su unutrašnjost Kristalne dvorane dodatno »uljepšane« na filmskoj vrpci, eksterijera hotela Kvarner snimljenog iz parka Angiolina, ili pak interijera hotela Imperial, nesumnjivo je izvrsna reklama za Staru damu, kao rani dar za visoku obljetnicu, budući da iduće godine Opatija slavi punih 170 godina turizma. 

  Već i samo snimanje filma dobro je popraćeno, jer su prošlog ljeta u potrazi za Watts u Opatiju stigli novinari i fotoreporteri iz čitave Europe, a iako je film dobio negativne ocjene kritičara koji su ga okarakterizirali kao »plitko« djelo bez kvalitetnog scenarija, sama priča o posljednje dvije godine života Lady Di iznimno je kontroverzno, ali i popularno »štivo« u anglofonskim zemljama.

Inače, Opatija je proteklih godina postala iznimno zanimljiva stranim filmašima – tako se uz biografsku priču o »princezi srca«, ovdje snimao i uzbudljivi pustolovni film ceste »Move on« s markantnim Dancem Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, njemačka TV drama »Na putu s Elzom« u kojoj je vila u Opatiji i konačni cilj putovanja što počinje u Njemačkoj, a ove godine u vološćanskom Mandraću i opatijskim parkovima snimala je i ekipa finskog filma »No, Thank You«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.