Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 19° 4
14. listopada 2019.
Nagrade BAFTA

Najbolji film Linklaterovo "Odrastanje"

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2015. u 23:08 2015-02-08T23:08:42+01:00

Film koji prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka osvojio je još dvije nagrade - Linklater je proglašen najboljim redateljem, a nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za taj film dobila je Patricia Arquette

Film "Odrastanje" američkog redatelja Richarda Linklatera proglašen je najboljim filmom u nedjelju u Londonu na dodjeli ovogodišnje nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Film koji prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka osvojio je još dvije nagrade - Linklater je proglašen najboljim redateljem, a nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za taj film dobila je Patricia Arquette.

U utrci za najbolji film, uz "Odrastanje", bili su "Teorija svega", "Grand Budapest Hotel", "Birdman" i "Igra oponašanja", film o britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je u vrijeme Drugoga svjetskog rata uspio dešifrirati Enigmu.

Najboljom glumicom proglašena je Julianne Moore za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu "Still Alice", a najboljim glumcem Eddie Redmayne koji glumi Stephena Hawkinga u biografskom filmu "Teorija svega".

"Grand Budapest Hotel" dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij (Wes Anderson & Hugo Guinness) a filmu "Teorija svega" otišle su nagrade za najbolji adaptirani scenarij (Anthony McCarten) i nagrada za najbolji britanski film.

Najbolju sporednu mušku ulogu ostvario je J. K. Simmons u filmu "Ritam ludila" a najbolji film na stranom jeziku je poljski film "Ida" Pawela Pawlikowskog.

Film "Grand Budapest Hotel" imao je jedanaest nominacija i predvodio je u utrci, a s jednom nominacijom manje slijedili su ga "Teorija svega" i "Birdman".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.