Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Britanska akademija

NOVA UTRKA "Miljenica" osvojila dvanaest nominacija za nagrade Bafta

NOVA UTRKA "Miljenica" osvojila dvanaest nominacija za nagrade Bafta
NOVA UTRKA "Miljenica" osvojila dvanaest nominacija za nagrade Bafta
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 8:35 2019-01-10T08:35:27+01:00

»Miljenica« je, između ostalog, nominirana u kategorijama najboljeg filma, najboljeg britanskog filma, najboljeg scenarija, režije i glavne glumice. Po sedam nominacija osvojili su filmovi »Bohemian Rhapsody«, »Prvi čovjek«, »Roma« i »Zvijezda je rođena«

LONDON Kostimirana povijesna drama »Miljenica« s čak dvanaest nominacija predvodi u utrci za nagradu Bafta Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti čija će svečana dodjela biti održana 10. veljače u Londonu.

»Miljenica« je, između ostalog, nominirana u kategorijama najboljeg filma, najboljeg britanskog filma, najboljeg scenarija, režije i glavne glumice. Upravo je njezina glavna zvijezda, glumica Olivia Colman, nedavno trijumfirala na dodjeli Zlatnih globusa, osvojivši nagradu za najbolju glavnu glumicu u komediji ili mjuziklu. Za Baftu su nominirane i sporedne glumice u filmu Rachel Weisz i Emma Stone, a nagradama se može nadati i u kategorijama montaže, fotografije, šminke i frizure, scenografije i kostimografije.

Po sedam nominacija osvojili su filmovi »Bohemian Rhapsody«, »Prvi čovjek«, »Roma« i »Zvijezda je rođena«, a jednu nominaciju manje ima politička satira »Čovjek iz sjene«.

Pored »Miljenice« za najbolji su film nominirani: »Zelena knjiga: Vodič za život«, »Zvijezda je rođena«, »Crni član KKKlana« i »Roma« čiji je redatelj Alfonso Cuaron, slavljenik na nedavnim Zlatnim globusima, nominiran i u kategoriji najboljeg redatelja u kojoj su nominaciju dobili i Yorgos Lanthimos (»Miljenica«), Spike Lee (»Crni član KKKlana«), Bradley Cooper (»Zvijezda je rođena«) i Pawel Pawlikowski (»Hladni rat«).

Osim Olivije Colman, za najbolju se glavnu glumicu natječe još jedna novopečena dobitnica Zlatnog globusa, Glenn Close (»The Wife«), Lady Gaga (»Zvijezda je rođena«), Viola Davis (»Udovice«) i Melissa McCarthy (»Can You Ever Forgive Me?). Christian Bale (»Čovjek iz sjene)«, Rami Malek (»Bohemian Rhapsody«), Viggo Mortensen »Zelena knjiga: Vodič za život«), Bradley Cooper (»Zvijezda je rođena«) i Steve Coogan (»Stan & Ollie«) osvojili su nominacije za najboljeg glavnog glumca.

U kategoriji najboljeg sporednog glumca nominacije su dobili: Mahershala Ali (»Zelena knjiga: Vodič za život«), Richard E. Grant (»Can You Ever Forgive Me?«), Sam Rockwell (»Čovjek iz sjene«), Timothee Chalamet (»Beautiful Boy«) i Adam Driver (»Crni član KKKlana«), a za sporedne glumice: Claire Foy (»Prvi čovjek«), Amy Adams (»Čovjek iz sjene«), Margot Robbie (»Marija kraljica Škotske«) te već spomenute Emma Stone (»Miljenica«) i Rachel Weisz (»Miljenica«).

Nagrade američkog Nacionalnog odbora filmskih kritičara

U New Yorku je u utorak održana gala-večer na kojoj su dodijeljene nagrade američkog Nacionalnog odbora filmskih kritičara čiji su dobitnici bili poznati još prošle godine. Najboljom je glumicom proglašena Lady Gaga (»Zvijezda je rođena«), a najboljim glumcem Viggo Mortensen iz filma »Zelena knjiga: Vodič za život« koji je slavio u kategoriji najboljeg filma. Glazbena melodrama »Zvijezda je rođena« nagrađena je u još dvije kategorije. Bradley Cooper proglašen je najboljim redateljem, a Sam Elliott najboljim sporednim glumcem. Najbolja je sporedna glumica Regina King iz filma »If Beale Street Could Talk« koji je Barryju Jenkinsu donio nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

Najbolji je crtić »Izbavitelji 2«, najbolji dokumentarac »RBG«, a najbolji strani film »Hladni rat«. Najbolji je originalni scenarij onaj filma »First Reformed« scenarista Paula Schradera, najbolji glumački ansambl ima film »Suludo bogati Azijci«, najbolji redateljski debi ostvario je Bo Burnham (»Eighth Grade«), a najbolje je novo glumačko lice 18-godišnja Thomasin McKenzie (»Ne ostavi traga«).

Glavna zvijezda »Miljenice« je glumica Olivia Colman Bafta se smiješi i »Bohemian Rhapsody« Sedam nominacija ima i »Prvi čovjek«

uz okvir

REUTERS

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.