Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
21. travnja 2019.
Talijanski skladatelj

Morriconeu uručen Zlatni globus za glazbu u "Mrskoj osmorci"

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2016. u 11:03 2016-01-31T11:03:00+01:00

Talijanskom skladatelju Enniju Morriconeu u subotu navečer u Rimu uručen je Zlatni globus za glazbu u filmu Quentina Tarantina »Mrska osmorka«.
Proslavljeni talijanski filmski skladatelj ima 87 godina i zbog poodmakle dobi nije mogao putovati na svečanost dodjele Zlatnih globusa 10. siječnja u Los Angelesu.

Nagradu mu je uručio predsjednik Udruge stranih novinara u Hollywoodu Lorenzo Soria. Svečanost je organizirana u Bulgarijevoj draguljarnici u rimskoj Via Condotti. Ovo je prvi put, piše AFP, da je Zlatni globus uručen nekome izvan Los Angelesa.

Morriconeu, koji je svjetsku slavu stekao još šezdestih godina skladajući filmsku glazbu za sve špageti westerne Sergia Leonea, ovo je treći Zlatni globus. Prva dva ima za »Misiju« i »Legendu o pijanistu«.

Za »Mrsku osmorku« nominaran je i za Oscara, po sedmi put. Još nema nijednog, osim počasnog za životno djelo.

Na svečanosti u Rimu kazao je da je Tarantina, koji je veliki fan Sergia Leonea, prvo odbio.

»Znam da je veliki ljubitelj Sergia Leonea i nisam htio opet skladati nešto što sam skladao prije 50 godina«, rekao je. Međutim, Tarantino to nije ni tražio.

»Nije znao što ću napraviti, ali dao mi je potpuno odriješene ruke. Bio sam sretan zbog toga. Napisao sam glazbu kao simfoniju i jako sam zadovoljan«, rekao je.

Morricone je u karijeri napisao oko 500 skladbi za film i televiziju i još stotinjak klasničnih djela. Dio repertoara predstavio je na koncertu u Zagrebu prošle godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš