Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
ZagrebDox

Kristina Baticeli, "'Crna ovca bistrička': Važno je da vjernici i nevjernici imaju zdrav dijalog

foto. ZagrebDox
foto. ZagrebDox
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2018. u 15:41 2018-03-02T15:41:37+01:00

Odrasla je u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, u religioznom okruženju. Unatoč tome jasno se deklarira kao ateistica, a nakon što to objavi i roditeljima pred njom je još jedna dilema - zaljubila se u vjernika i sada mora odlučiti hoće li se zbog ljubavi vjenčati u crkvi ili će ostati pri svojim uvjerenjima.

ZAGREB - Kristina Baticeli, suatorica i glavna protagonistica filma "Crna ovca bistrička", u kojemu na vlastitom primjeru propituje pojam ateizma u Hrvatskoj, smatra kako je o toj temi danas važno razgovarati kako bi vjernici i nevjernici imali zdrav dijalog.

Odrasla je u Mariji Bistrici, najvećem hrvatskom marijanskom svetištu, u religioznom okruženju. Unatoč tome jasno se deklarira kao ateistica, a nakon što to objavi i roditeljima pred njom je još jedna dilema - zaljubila se u vjernika i sada mora odlučiti hoće li se zbog ljubavi vjenčati u crkvi ili će ostati pri svojim uvjerenjima.

Baticeli kaže kako joj nije bilo jednostavno priznati roditeljima pa je temi pristupila hipotetski, s pitanjem: Što ako ne vjerujem u Boga?

"Nisu mi baš vjerovali i mislili su da mi je to neka faza koja će me ubrzo proći. Većina vjernika s kojima sam razgovarala me nisu shvaćali ozbiljno. Mislim da su gledali na mene kao na zalutalu ovcu koja pokušava pronaći svoj put", rekla je u razgovoru za Hinu.

Sa svojim je dečkom, Krešom, od samog početka veze razgovarala o toj temi i on je u film uključen gotovo od samog početka - naime, film je počela snimati prije nego što su počeli izlaziti. Još se nisu vjenčali i sada žive u Njemačkoj. "Koliko dugo ne znam. Vidjet ćemo s vremenom", napomenula je.

"Svi koji su u mojoj okolini znaju od početka snimanja da se bavim tom temom i uvijek se uključe u rasprave. Tema vjerovanja i nevjerovanja svima je uvijek zanimljiva i sve zanima kako će film izgledati", smatra.

U početku nije imala nedoumica oko prikazivanja svog privatnog života jer nije shvaćala koliko će film biti teško snimati. "Kad su moji roditelji shvatili da mislim ozbiljno, vidjela sam da im i nije baš svejedno. U nekim trenucima željela sam da nisam ni počela sa snimanjem, ali drago mi je da jesam jer je jako potrebno da razgovaramo o toj temi, da vjernici i nevjernici imaju zdrav dijalog i ne osuđuju jedni druge zbog različitog mišljenja", istaknula je.

Potječe iz religiozne obitelji, a njezin se odnos s Bogom mijenjao postupno. "Nije postojao neki 'a-ha' trenutak, jednostavno sam s vremenom prestala vjerovati u Boga jer nisam za sebe nalazila utjehu u tome", rekla je.

Ateisti su ponekad diskriminirani i izloženi predrasudama

Baticeli smatra kako su ateisti u Hrvatskoj ponekad diskriminirani i izloženi predrasudama, što potkrijepljuje osobnim iskustvom.

"Radila sam anketu po Mariji Bistrici o tome što prolaznici misle o ateistima, jedna starija gospođa mi je rekla da su ateisti većinom loše osobe, a meni je preporučila da se preobratim jer će mi onda biti lakše i neću imati toliko negativnih misli, dok je jedan gospodin rekao da su ateisti materijalisti i da ne mogu biti moralne i dobre osobe".

Tema religije, vjerovanja i nevjerovanja počela ju je posebno zanimati na fakultetu. "Čitala sam članke, gledala dokumentarce, razgovarala s drugim ljudima o toj temi na studentskim feštama i željela sam i sama napraviti neki dokumentarac".

Njezin se film prikazuje u petak na ZagrebDoxu, gdje je uvršten u program Kontroverzni dox, kao jedini hrvatski film. "Ta tema nije svugdje kontroverzna. Pretpostavljam da je ekipa iz ZagrebDoxa zaključila da hrvatsko društvo još nije dovoljno otvoreno za nju i da nedostaje više dijaloga. Stavljajući ga u Kontroverzni dox možda žele potaknuti da se o toj temi više razgovara", ustvrdila je.

Film je počela snimati prije oko tri godine, u suradnji s Višnjom Skorin, koju poznaje još od studija na Fakultetu političkih znanosti i s kojom je krenula u realizaciju. Već radi na još jednoj osobnoj priči za koju, kaže, treba vremena da se ostvari i zasad će pustiti da sve ide svojim tokom.

Kristina Baticeli diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje od 2010. radi kao studentica - demonstratorica u televizijskom studiju. Tamo je snimila svoj prvi dokumentarni film, "Ispod pruge" (2012.), koji je osvojio priznanje publike na Reviji amaterskog filma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.