Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
BAFTA proglasila najbolje

"Kraljevom govoru" sedam britanskih Oscara

Colin Firth /AP
Colin Firth /AP
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2011. u 22:47 2011-02-13T22:47:00+01:00

Najbolji film, nagrada Colinu Firthu za najbolje glumačko ostvarenje, te Helen Bonham Carter i Geoffreyu Rushu za najbolju žensku i mušku sporednu ulogu, nagrada za izniman britanski film, te glazbu i najbolji originalni scenarij - sve je to otišlo u ruke autora i glumaca filma "Kraljev govor"

LONDON "Kraljev govor", film u kome Colin Firth glumi mucavog kralja Georgea VI. osvojio je čak sedam nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Osim nagrade za najbolji film i nagrade Colina Firtha za najboljeg glumca, nagradu su dobili i Helen Bonham Carter za sporednu žensku ulogu i Geoffrey Rush za najbolju sporednu mušku ulogu. Film je osvojio nagradu i kao izniman britanski film, te za glazbu, a scenarist David Seidler dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

Firthu je ovo druga nagrada BAFTA-e u dvije godine, nakon što ju je prošle godine osvojio za ulogu u filmu "A Single Man“ ("Samac“), a nominiran je i za ovogodišnjeg Oscara, koji će biti dodijeljen 27. veljače.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je David Fincher za "Društvenu mrežu“, film koji govori o osnivanju Facebooka. Ovaj film dobio je nagradu i za najbolji adaptirani scenarij te montažu.

Natalie Portman u filmu "Crni labud“ ostvarila je najbolju ulogu u konkurenciji glumica. No, to je bila jedina nagrada filmu koji je imao najviše nominacije nakon "Kraljevog govora“ – čak dvanaest.

"Inception" je pokupio tri nagrade – za najbolji zvuk, specijalne vizualne efekte i produkciju.

"Toy Story 3“ najbolji je dugometražni animirani film, a najbolji strani film je originalna švedska verzija priče nastale prema romanu Stiega Larssona "Muškarci koji mrze žene“.

Roger Deakins je osvojio nagradu za najbolju fotografiju za remake vesterna "True Grit“

Nagrade za najbolji make-up i najbolje kostime otišle su filmu "Alice u zemlji čudesa“. 
 
 Filmovi o Harryu Potteru  nagrađeni su za poseban doprinos britanskom filmu, a, autorica knjige, J.K. Rowling, primajući nagradu, rekla je da je "to bilo jedno od najboljih iskustava u njenom životu".

 Nagradu za životno djelo Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost dobio je britanski glumac Christopher Lee, najpoznatiji po ulogama u klasičnim filmovima strave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.