Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Dolazi aktivna godina

Keanu Reeves: Donosimo portret glumca čiji su život obilježile privatne tragedije

Prije pet godina ponovo je došao u središte pozornosti kada je prihvatio ulogu Johna Wicka, u istoimenom hit filmu koji je 2017. doživio drugi nastavak, a ove godine kako smo već napisali stiže i treći / Reuters
Prije pet godina ponovo je došao u središte pozornosti kada je prihvatio ulogu Johna Wicka, u istoimenom hit filmu koji je 2017. doživio drugi nastavak, a ove godine kako smo već napisali stiže i treći / Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2019. u 8:22 2019-01-05T08:22:35+01:00

Njegov privatni život od samog djetinjstva nije bio nimalo lak, otac mu je bio ovisnik, on sam borio se s disleksijom, a kada je već bio afirmiran glumac, dvije su ga tragedije obilježile, od koje je jedna smrt prijatelja Rivera Phoenixa

Idućeg tjedna u kina stiže film »Kako uloviti neženju?« koji je po četvrti put u njihovoj karijeri spojio Keanua Reevesa i Winonu Ryder. Reeves i Ryder glume Franka i Lindsay, goste koji su pozvani na vjenčanje, a zajedničko im je to da ne vole ništa živo, sve im smeta i ne podnose društvo drugih ljudi. Upravo će ta zajednička netrpeljivost postati ono što će ih približiti jedno drugome.

Ovo dvoje glumaca prvi put je zajedno stalo pred kamere daleke 1992. godine kada su glumili u sada već kultnom »Drakuli« Francisa Forda Coppole. Nakon Drakule snimili su još »Replikatora« i »Privatni život Pippe Lee«.

POZNATI glumac koji je 2. rujna prošle godine proslavio 54. rođendan protekle blagdane proveo je u Rimu gdje živi njegova sestra Kim. Tamo se usput i odmorio jer će godina koja je tek počela za njega biti iznimno aktivna jer ga čeka nekoliko premijera i novi angažmani.

Keanu Reeves

Prošle je godine uz film »Kako uloviti neženju?« snimio i triler »Siberia«, a svjetska kina ovih dana stiže i novi sci-fi triler »Replicas«. U svibnju stiže treći nastavak akcijskog filma o Johnu Wicku, posudio je glas za četvrti nastavak »Priče o igračkama«, a krajem prošle godine izjavio je da bi volio preuzeti ulogu Wolverinea koju je uspješno tumačio Hugh Jackman, koji se u toj ulozi prvi put našao 2000. godine.

Keanu Charles Reeves, čije ima na jeziku havajskog otočja znači »hladni povjetarac na planinama« rođen je 2. rujna 1964. u Beirutu, kao sin britanske dizajnerice kostima Patricie Taylor i geologa Samuela Nowlina Reevesa, rodom s Havaja.

Nakon što su se roditelji razveli Keanu se s majkom i mlađom sestrom Kim preselio u New York, a zatim u Toronto. Nakon Keanuva oca, majka mu se još nekoliko puta udavala. Bila je u braku s redateljem Paulom Aaronom, rock promotom Robertom Millerom i vlasnikom frizerskog salona Jackom Bondom.

Reeves se tijekom odrastanja nikad nije pokušao povezati s ocem. U srednjoj školi Reeves se počeo zanimati za glumu, a bio je i odličan igrač hokeja, a zbog tih je svojih velikih ljubavi na koncu napustio i školu.

Nakon nekoliko uloga u kazališnim predstavama 1986. godine dobiva ulogu u televizijskom filmu »Youngblood« koji se snimao u Kanadi. Ubrzo nakon što je produkcija dovršena Reeves je spakirao sve svoje stvari te otputovao u Hollywood.

Iste godine dobio je ulogu u drami »River's Edge« čime je odmah privukao pozornost kritičara što mu je priskrbilo sporednu ulogu u kultnoj drami »Opasne veze« redatelja Stephena Frearsa.

Popularnost mu donosi sljedeći angažman, film »Bill & Ted's Excellent Adventure« u kojem je tumačio Teda Logana. Slijedile su uloge u filmovima »Parenthood« i »Volim te do smrti«.

Sljedećih nekoliko godina pokušavao je dokazati kako nije nimalo nalik liku Teda Logana, s kojim su ga mnogi poistovijetili. U tom je razdoblju snimio i danas poznate filmove kao što su »Moj privatni Idaho« u kojem je upoznao svog najboljeg prijatelja, danas pokojnog Rivera Phoenixa i ranije spomenutog »Drakulu«.

Dracula, Keanu Reeves

Godine 1994. prihvaća ulogu u »Brzini«, filmu koji mu donosi svjetsku slavu, a čiji je nastavak snimio nekoliko godina kasnije. Između dva nastavka akcijskih hitova snimio je filmove »Feeling Minnesota«, »The Last Time I Committed Suicide«, »Šetnja u oblacima« i »Đavolji odvjetnik«.

Prihvaćanjem uloge Nea u »Matrixu« braće Wachowski stekao je cijelu vojsku fanova, a film je osvojio kinodvorane diljem svijeta. Kasnije su snimljena dva jednako uspješna nastavka, a Reeves je uspješno balansirao između uloga u malim filmovima i blockbusterima. U njegovoj filmografiji su »Zamjene«, »The Watcher«, »Dar«, »Sweet November« i »Hard Ball«.

NAKON posljednjeg nastavka trilogije »Matrix« Reeves je nastavio s praksom prihvaćanja uloga u malim i velikim filmovima, pa je tako snimio hitove kao što su »Ljubav nema pravila«, »Kuća na jezeru« i »Kraljevi kvarta«.

Keanu Reeves, Sandra Bullock, Kuća na jezeru,

Obožavatelje »Matrixa« oduševio je i kao Constantine u istoimenom filmu, a nije ih razočarao niti u »Replikatoru« i »Dan kad se Zemlja zaustavila«.

Prije pet godina ponovo je došao u središte pozornosti kada je prihvatio ulogu Johna Wicka, u istoimenom hit filmu koji je 2017. doživio drugi nastavak, a ove godine kako smo već napisali stiže i treći.

Njegov privatan život od samog djetinjstva nije bio nimalo lak, otac mu je bio ovisnik, on sam borio se s disleksijom, a kada je već bio afirmiran glumac, dvije su ga tragedije obilježile.

Godine 1993. jako ga je pogodila smrt bliskog prijatelja i kolege Rivera Phoenixa. U prosincu 1999. njegova je tadašnja djevojka Jennifer Syme u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Avu Archer Syme-Reeves koja je umrla prilikom poroda. Par je ubrzo prekinuo, a Syme je dvije godine kasnije poginula u prometnoj nesreći. U to se vrijeme liječila od depresije.

Ronin, Keanu Reeves

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.