Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2
Sutra: 8° 8° 2
27. siječnja 2020.
Filmofilska poslastica

Filmovi koje treba gledati glasno: Donosimo program Liburnijskog filmskog festivala

foto: Liburnijski filmski festival
foto: Liburnijski filmski festival
Autor:
Objavljeno: 17. kolovoz 2018. u 9:23 2018-08-17T09:23:58+02:00

Sedam hrvatskih dokumentaraca bit će prikazani premijerno, od čega će njih čak pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere. Publika LFF-a tako će prva vidjeti duboko intimistički film Vladimira Gojuna »Bebe Na Vole« o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, kao i vrlo osobni »Lijek« Ane Opalić, u kojemu pratimo odnos autorice s njenom majkom. 

OPATIJA - Šesnaesti Liburnijski filmski festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, ove će godine pod motom »Gledaj glasno!« biti održan od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji te u Vili Antonio. U konkurenciji za sedam festivalskih nagrada nalazi se 18 filmova, dva filma produkcijske kuće Restart bit će prikazana izvan konkurencije, a nekoliko naslova iznenađenja gledatelje očekuje na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio.

Međunarodni žiri u sastavu: Boris Ružić, Hanka Kastelicová, Dean Lalić, Sandra Bastašić i Matjaž Ivanišin odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, a publika će odabrati svog favorita.

Sedam hrvatskih dokumentaraca bit će prikazani premijerno, od čega će njih čak pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere. Publika LFF-a tako će prva vidjeti duboko intimistički film Vladimira Gojuna »Bebe Na Vole« o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, kao i vrlo osobni »Lijek« Ane Opalić, u kojemu pratimo odnos autorice s njenom majkom. Istarski autor Elvis Lenić dolazi s kratkometražnim filmom »Meso«, u kojemu se pita što nam danas, uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova, znači ta prehrambena namirnica, a snimatelj Bojan Mrđenović redateljski debitira filmom »Zabava« o Zrću, u kojemu na zanimljiv način propituje svoj odnos s javnim prostorom.

I Iggy je tu

Novinarka i snimateljica Nika Obučina prati birokratsku borbu za zadržavanje stana bivšeg radnika tvornice Kamensko u filmu »Neželjeni stanar«. Premijerno se u Hrvatskoj prikazuje hrvatsko-nizozemska produkcija »90 sekundi u Sjevernoj Koreji« Ranka Paukovića i »Okupirani bioskop« srpske redateljice Senke Domanović, film nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom. U intrigantnoj animirano-dokumentarnoj švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji »Chriss the Swiss«, redateljica Anje Kofmel istražuje smrt svog rođaka, 26-godišnjeg švicarskog novinara Christiana Würtenberga koji je krajem 1991. godine ubijen u Slavoniji kao član kontroverznog Prvog internacionalnog voda.

Film Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića »Josipa, volim te« psihološko je putovanje glavne protagonistice u koje se neočekivano zapliće i sam redatelj. Prošlogodišnji član LFF-ovog žirija, višestruko nagrađivani Riječanin Igor Bezinović, ponovno je u LFF programu svojim novim kratkišem »Lovettovi«, u kojemu otkriva pozadinu para koji zarađuje seksom pred web kamerama. Originalnim eksperimentalnim dokumentarcem »Zarobljeni u stroju« predstavit će se Leon Rizmaul.

Humoristični »Slatko od Ništa« Borisa Mitića satirična je dokumentarna parabola čije je dokumentarne kadrove snimalo čak 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta, glazbu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega snimio je Iggy Pop. »Pusti Dobre, pusti« poznate redateljice Vlatke Vorkapić mediteranska je komedija o čangrizavom kapetanu i članovima posade broda-vodonosca koji dragocjenom tekućinom opskrbljuje hrvatske otoke. Sunčica Ana Veldić filmom »Precijenjena dramaturgija«, u autoironičnoj maniri, vodi gledatelja kroz nedaće studentice režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Prvi filmski koraci

Još četiri studenta zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ove su godine snimili filmove. Nakon Grand Prixa Dana hrvatskog filma za film »Majči«, na LFF dolazi Splićanin Josip Lukić. Skrivenu obiteljsku intrigu snimila je Renata Lučić u filmu »Kol'ko god nas noge nose«, dok se Lovro Mrđen u »Patroli Uran« bavi ne baš jednostavnom svakodnevicom voditelja dječjeg izviđačkog izleta u planine. Arijana Lekić-Fridrih mjesecima se družila s Jadrankom Kosor u političkoj kampanji nakon njezinog izbacivanja iz HDZ-a u filmu »Ispočetka«.

Zadnji dan LFF-a, izvan konkurencije, bit će prikazana dva filma nastala u produkciji suorganizatora festivala, zagrebačke produkcijske kuće Restart, kao i već tradicionalno, dva filma nastala na restartovoj Školi dokumentarnog filma. Film »Dani ludila« Damiana Nenadića prikazuje odiseju odvikavanja od lijekova dvoje psihički raznolikih i nepravedno odbačenih ljudi. U fokusu »Srbenke« Nebojše Slijepčevića je kazališna predstava »Aleksandra Zec«, koju su pratile brojne političke kontroverze, ali i osobno suočavanje glumaca s ovom važnom političkom temom.

Filmski program će se održavati i u popodnevnim satima u Vili Antonio, a nakon njega slijede rasprave o društveno relevantnim temama. U srijedu, 22. kolovoza, gledat će se »Odgođena revolucija« koja prati četvero ljudi koji se svaki na svoj način bore protiv nepravednog sustava. U popratnom programu bit će prikazan film »Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala« Marine Banićević i Saše Stanića, a posljednji dan festivala, petak 24. kolovoza, rezerviran je za case study »Koliko dugo traje rat«. U tijeku su prijave na edukacijski program (do 17. kolovoza), koji publici željnoj znanja i praktičnog iskustva omogućuje da napravi prve filmske korake na radionicama »Filmska početnica« i »Prvi put snimam«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.