Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Godišnji presjek stvaralaštva animacije

Festival hrvatskog animiranog filma treći put u Zagrebu

Foto arhiva
Foto arhiva
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2012. u 16:13 2012-03-20T16:13:04+01:00

U natjecateljskom programu prikazat će se 28 filmova u kategorijama autorskog, studentskog i namjenskog te filmova djece i mladeži

ZAGREB – Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma, koje donosi cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom kinu »Europa«, a u natjecateljskom programu prikazat će se 28 filmova u kategorijama autorskog, studentskog i namjenskog te filmova djece i mladeži.

U programu »Panorama« je 36 animiranih filmova, odnosno svi radovi pristigli na natječaj, dok će se u popratnom programu prikazati retrospektive doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka te članice žirija Baerbel Neubauer.Zlatko Bourek, kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj te autor animiranih filmova dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske, koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma.

Bourek je dao veliki doprinos Zagrebačkoj školi crtanog filma svojim originalnim likovnim ostvarenjima, scenografijama, a potom i vlastitim filmovima.Njegovi filmovi »I videl sam daljine meglene i kalne« (nastao prema Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže), »Bećarac« i »Mačka« temeljne su vrijednosti Zagrebačke škole crtanog filma, a posebno je značajna njegova scenografija za Profesora Baltazara.

Ovogodišnji festival donosi veliki broj studentskih filmova i organizirano je predstavljanje studenata Odsjeka za film i nove medije pri zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, te razgovori s mladim autorima. Filmove za natjecateljski program odabrale su Ivana Jurić, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa i Margit Antauer, dok će odluku o najboljim filmovima iz konkurencije donijeti tročani žiri u kojemu su Margit Antauer, Baerbel Neubauer i Daniel Šuljić.

Margit Antauer poznato je ime u organizaciji Animafesta, surađivala je na mnogim značajnim projektima i festivalima, a i dobitnica je godišnje nagrade ASIFA-e za doprinos razvoju umjetnosti animacije. Baerbel Neubauer autorica je više od 40 animiranih i eksperimentalnih filmova te skladateljica glazbe i glazbe za filmove, a 1996. je dobila Nagradu za najbolji apstraktni film na Svjetskom festivalu animiranog filma. Daniel Šuljić animacijom se aktivno bavi gotovo dvadeset godina, a za svoje je filmove nagrađen mnogim međunarodnim i domaćim nagradama. Od 2010. umjetnički je savjetnik za animirani film pri HAVC-u, a od 2011. umjetnički ravnatelj Animafesta.

Ulaz na festivalske programe je besplatan, Festival započinje 24. ožujka projekcijama, a završava 25. ožujka dodjelom nagrada.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.