Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
29. i 30. listopada u HKD-u na Sušaku

video Festival Uhvati film u Rijeci: Pogledajte filmove koji mijenjaju stvarnost i pomiču granice

Foto Screenshot
Foto Screenshot
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2019. u 17:00 2019-10-27T17:00:33+01:00

Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se "Uhvati film", ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnost

Festival Uhvati film, posvećen osobama s invaliditetom i ove će godine biti održan u Rijeci, odsada na novoj lokaciji u HKD-u na Sušaku. Od 29. do 30. listopada gledatelje čeka izbor nagrađenih filmova iz cijelog svijeta.

Ovaj regionalni filmski festival već godinama, zahvaljujući Udruzi Spirit, ima i svoju centralnu hrvatsku smotru. Dvadesetak kratkih filmova, koji su po ocjeni stručnog žirija Festivala u Novom Sadu zaslužili nagrade ili su ušli u finalni izbor, zabavit će gledatelje, ali i dobro protresti njihova uvjerenja.

Teme koje obrađuju su zaista originalne i provokativne, neuobičajeno direktne za naše podneblje, a priča se o sportu, umjetnosti, školstvu, ali i intimnim odnosima, te posljedicama odnosa koji "nisu baš dobrovoljni".

- Očekujte zanimljivu predstavu, filmove kvalitetne svježine i sadržaja. Ovo nije samo Festival filma ovo je zaista poziv da se "Uhvati film", ali jedan drugi film, onaj koji mijenja stvarnost.

Motivirajući, edukativni, zanimljivi, provokativni i oni koji mijenjaju granice, samo su neki od opisa koji su pridavani fimovima koje prikazujemo na Festu.

Zanimljiv spoj projekcija i interakcije s publikom između kratkih filmova, na čudesno obrađene teme koji nude filmovi pridošli iz cijelog svijeta, ostavljaju gledatelje bez daha, kaže Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit.

Koja je specifičnost ovog Festa?

- Osim što filmovi nisu dobri nego odlični, oni su napravljeni od osoba sa invaliditetom kao autora i glumaca. NE – NE pričaju o invaliditetu, nisu patetični i zamorni, životni su i pričaju o različitosti, mogućnosti da budeš drugačiji, i kao takav uspiješ u ovom svijetu koji voli poslušne i jednake. Motivirajući su, mnogi i duhoviti, provokativni, ostavljaju bez daha. Najbolji način da prevedete večer, kaže Pilepić.

Ulaz je donacija, a na www.spirit-ri.hr dostupni su video isječci te dodatne informacije o projekcijama.

Popis najboljih filmova s ovogodišnjeg festivala, s obrazloženjima nagrada, dostupan je OVDJE a u Rijeci će biti prikazana njihova selekcija.

Kako je izgledao ovogodišnji Fest u Novom Sadu pisali smo OVDJE.

Organizatori hrvatskog dijela festival su Udruga Spirit iz Rijeke, a pokrovitelji su Grad Rijeka -Odjel za kulturu i HAVC.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.