Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2020.
Riječka književnica na setu

Diana Rosandić Živković: Winnetou me u samo jedan dan oslobodio straha od konja

Diana Rosandić Živković na setu Winnetoua Uopće nije lako nositi krinolinu / Foto I. TOMIĆ
Diana Rosandić Živković na setu Winnetoua Uopće nije lako nositi krinolinu / Foto I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2015. u 9:59 2015-09-25T09:59:00+02:00

Silazim s vlaka i ulazim u kočiju. Vjerujte mi, nije mi bilo lako s obzirom da se bojim konja. No, prebrodila sam strah zahvaljujući tome što se ta scena iz više razloga snimala više puta, kazala je Diana Rosandić Živković 

RIJEKA Riječka književnica Diana Rosandić Živković, ovog se ljeta nakratko ostavila »pera« i upustila se u glumačku avanturu zvanu Winnetou. Poznati filmski naslov sniman je na više lokacija diljem Hrvatske, a neki su kadrovi realizirani i u Rijeci. Kako je to bilo igrati na filmu i računalo zamijeniti krinolinom, bilo je prvo što smo pitali Dianu koja će 14. listopada u 18 sati u Filodrammatici predstaviti svoju najnoviju knjigu simboličnog naslova »Strah od konja«. 

Riječka Britanka 

– Da, roman se tako zove jer se bojim konja, no, tog sam se straha riješila na snimanju Winnetoua. Ljetos smo prijatelji i ja radili na petmetarskom mozaiku u Lignju, u Marijinom vrtu, s tematikom Edenskog vrta. Nas dvanaest smo pet dana radili na njemu. Bilo je to jedno jako lijepo druženje. Tijekom druženja jedan od njih rekao je da je dobio angažman kao statist na snimanju filma Winnetou i predložio nam da se prijavimo na audiciju. To smo i učinili. Dobila sam »ulogu« Britanke. Naravno da mi je bilo drago, a poglavito stoga što sam u knjizi koju sam napisala prije »Straha od konja«, u »Baj-bajka o divovima«, napisala pjesmu koju sam posvetila indijanskoj svetici Kateri Tekakwitha. Naprosto, sve se nekako ispremiješalo. Rekla bih da živim svoju umjetnost i naravno da mi je velika čast i zadovoljstvo što sam imala priliku biti dio tog kultnog filma – ispričala nam je Diana Rosandić Živković.

Guver kao hotel 

Riječka književnica sa seta nosi samo lijepe dojmove.

– Jednu od scena snimali smo i u Guvernerovoj palači koja je glumila hotel. Tumačila sam ulogu gošće hotela, statirala sam. Taj mi je kadar posebno drag jer je sniman u prostoru gdje je održana promocija moje prve knjige »Kamen pjesnika« i »Lanterna«. Snimana je scena licitacije i scena na recepciji. Njihova nas je stilistica stalno brisala maramicama jer je bilo užasno vruće. U Guvernerovoj smo snimali dva dana, a onda smo išli u Vranje. Tamo smo snimali scenu s parnim vlakom. Silazim s vlaka i ulazim u kočiju. Vjerujte mi, nije mi bilo lako s obzirom da se bojim konja. No, prebrodila sam strah zahvaljujući tome što je ta scena iz više razloga snimana više puta. Trebali smo glumiti da je hladno, jer je bilo »snijega«, a zapravo je bilo užasno toplo. Sve skupa sam odradila pet dana snimanja u Winneotuu. Nadam se da ću dobiti malu ulogu u Roswellu, u gradu koji je napravljen negdje u Fužinama, jer u knjizi »Baj-bajka o divovima« spominjem Igwamije, a oni su vezani za Roswell. Sada snimaju u Šibeniku, a krajem mjeseca ekipa se opet vraća snimati u našem kraju – ispričala nam je Diana. 

Lijepo iskustvo 

A o tome kako joj je bilo odijevati krinoline, priznala nam je kako su te haljine jako lijepe, da je jako uživala i da je, dakako, imala ispomoć pri odijevanju s obzirom da su zahtjevne za odjenuti. 

– Dosta su teške jer imaju »nazadni« dio. Nije bilo nimalo jednostavno sjediti u njima, ali ipak je to bilo jedno lijepo iskustvo. Riječka nam je spisateljica priznala i kako je novi roman dovršen, ali je bila tajnovita u pogledu naslova. No, priznala nam je kako će neke doživljaje s filmskog seta Winnetoua svakako pretočiti u neku od svojih budućih priča.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.