Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
ZagrebDox

Biografski film Marine Abramović: Iscjeljenje od bolnih ljubavi u - Brazilu

»Marina Abramović i Brazil«
»Marina Abramović i Brazil«
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2017. u 13:04 2017-03-04T13:04:27+01:00

Marina je došla u Brazil da bi se iscjelila i ritualima. Lako podnosi fizičku bol, ali ne i psihičku, emocionalnu bol, a ranjena je u životu dvjema velikim izgubljenim ljubavima. U  Brazil dolazi jer ne želi umrijeti slomljena srca

ZAGREB U doslovnom prijevodu »Prostor između«, a u hrvatskom, za ZagrebDox, »Marina Abramović i Brazil« u programu Biografski Dox zanimljiva je životna, ritualna, filmska avantura svjetski poznate perfomerice Marine Abramović, bitna za njezine sljedbenike i poštovatelje. To je vrlo profesionalno izrađen dokumentarac redatelja i scenarista Marca Del Fiola (Marina Abramović je koautorica scenarija), koji je još ujutro rasprodao kasnovečernju projekciju, ali nije to neki fascinatni film.

Umjetnici rade na trancendentalnom, Marina Abramović cijeli život pokušava prelaziti u taj »prostor između«, spiritualan a ne religiozan. Ona nam u ovom filmu govori i svjedoči kako je u tome uspjela, na nama je da joj (ipak) povjerujemo.

Nigdje se ne osjeća doma, u djetinjstvu se osjećala iznimno sama, a njezina čudna majka panično se bojala bakterija pa je i Marina bila uglavnom izolirana od namjernika.

Marina je došla u Brazil da bi se iscijelila i ritualima. Lako podnosi fizičku bol, ali ne i psihičku, emocionalnu bol, a ranjena je u životu dvjema velikim izgubljenim ljubavima. S drugom velikom ljubavi, 17 godina mlađim Paolom Canevarijem, bila je do 2009. i u braku, a on ju je ostavio zbog druge žene. Marina nakon četiri bolne godine dolazi u Brazil, jer ne želi umrijeti slomljena srca, kao Maria Callas. Uspijeva se tamo u ritualima u kojima pomaže i droga ayahuasca (Marini treba »konjska doza« nakon koje dugo ne zna za sebe i ne može se kontrolirati), iskrenim ljudskim susretima i prirodnim divotama – izliječiti.

Raste energija, sreća dolazi iznutra. Rituali mijenjaju ljude, život mijenja ljude – to je umjetničko i životno iskustvo Marine Abramović. Susreće se i s jednom 110-godišnjom ženom koja joj govori o životnoj samospoznaji. »Ljubav je princip naše prirode«, govori starica.

Impresivna je, prekrasna scena Marine Abramović na slapovima, inače je u transcendentalnim oslobađanjima nekoliko puta gola, to očito voli.

Veliko osobno putovanje Marine Abramović završava smireno i bez bola, tu se, u Brazilu, na kraju osjećala doma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.