Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Meni se to gleda, HRT ne da

AKCIJA USPIJEVA? Na Prisavlju promijenili ploču: Tri odbijena filma otkupit će se izravnom pogodbom

Snimio Denis Lovrović
Snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2019. u 14:52 2019-07-24T14:52:45+02:00

Kako su sad filmovi, koji su dobili negativne recenzije na HRT-u, odjednom dobri? S HRT-a odgovaraju da je to zato što su u pozivu bili traženi dokumentarni filmovi i serije trajanja 26 i 52 minute. Sad se situacija, očito, promijenila

ZAGREB - Ima i desetak dana da je Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) pokrenulo kampanju »Meni se to gleda, HRT ne da«. Kampanja je to koja ima za cilj upozoriti javnost na destruktivnu politiku Hrvatske radiotelevizije prema domaćoj produkciji dokumentarnih filmova. Kao što je poznato, 34 dokumentarna filma, koja su osvojila 86 nagrada i koja su prikazana na 353 festivala, za javni servis i njegove recenzente nisu bila dovoljno dobra da ih otkupi.

O začudnim, ako ne i uvredljivim recenzijama filmova, recenzijama iza kojih stoji kolektivno tijelo HRT-a, a ne pojedinci imenom i prezimenom, pisali smo. Da je, pak, akcija itekako odjeknula unutar kuće na Prisavlju, koliko god se HRT-ovci trudili pokazati da je drugačije, svjedoči podatak do kojeg su došli pokretači kampanje da je HRT odlučio izravnom pogodbom otkupiti barem jedan od odbijenih filmova. No nije samo jedan na meti, nego barem - tri!

Duljina nije uvjet

Naime na naš upit je li istina da su ponudili autorima i producentima jednog filma izravnu pogodbu, s HRT-a su nam odgovorili: »Možemo potvrditi kako su upućena tri izravna poziva za otkup prava emitiranja dokumentarnim filmovima koji su bili na javnom pozivu, dakle ne samo jednom filmu.«
Na upit kako to da filmovi za koje je procijenjeno da nisu dobre kvalitete sada vrijede izravne pogodbe, stiže odgovor: »Pri tom ističemo kako se ne radi o tome da filmovi nisu bili dovoljno dobri, već nisu zadovoljavali formalne uvjete javnog poziva. Naime, u pozivu su bili traženi dokumentarni filmovi i serije trajanja 26 i 52 minute stoga ih sukladno javnom pozivu nije bilo moguće odabrati.«

PR kampanja

Na žalost u odgovoru je izostalo pojašnjenje kako to da u ovoj fazi, nakon desetak dana trajanja kampanje, duljina filma više nije uvjet ni zapreka. Ostaje tek za pretpostaviti kako su se na HRT ipak naknadno sjetili onog dijela Ugovora između Vlade i HRT-a u kojem se kaže da dokumentarizam ne ovisi o minutaži. Bez odgovora je ostalo i pitanje je li istina da na HRT-u razmišljaju o tome da se ubuduće sve od dokumentaristike za što se procijeni da treba pribaviti otkupi izravnom pogodbom, dok će javnog poziva biti ovisno o tome je li ostalo štogod sredstava ili nije. Odgovor zato stiže na upit koliko je približno poziva, mailova, SMS-ova stiglo na adresu HRT-a vezano za kampanju i dokumentarne filmove.

- U Službu za korisnike HRT-a stiglo je dvadesetak poruka elektroničke pošte vezanu uz ovu tematiku a telefonskih poziva nije bilo - poručili su nam s HRT-a.

Međutim s HRT-a ne daju informacije kakvog su sadržaja poruke elektroničke pošte koji im pristižu, a onda ni kakvog su sadržaja odgovori HRT-a. Pomogla nam je jedna gledateljica HRT-a u čijoj prepisci s HRT-om dva detalja neminovno bodu oči. Naime prije nego gledateljicu upute na čitanje obrazloženje što ga je HRT na početku kampanje odaslao javnosti, s HRT-a poručuju da se kampanja DHFR-a »vidno radi u tuđim interesnim PR kampanjama«, pri čemu se misli na »filmove koje HRT nema prava otkupiti, ili nema budžet dostupan za otkup«. Odgovor što ga dobila gledateljica očito je pisan prije nego što se krenulo u akciju »direktna pogodba«.

Teško je iz njega razaznati što su i tko su tuđe interesne PR kampanje, a posebice do daljnjeg ostaje misterij kako to da se steklo i pravo otkupa nekih filmova i da se za njih našlo sredstava. S tim u vezi vrijedi tek spomenuti informaciju neslužbenog karaktera, ali iz dobro informiranih krugova, koja kaže da se direktnom pogodbom vabe i neki igrani filmovi, koji su također na natječaju isprva odbijeni uz jednako problematično sročene recenzije.

A isprika?

Na koncu, valja kazati i to da u odgovorima HRT-a na naša pitanja nama zato ni slova vezano za naše pitanje hoće li HRT ispuniti jedan do zahtjeva filmaša da se oni koji su pisali recenzije njihovih uradaka javno ispričaju za njihov sadržaj, koji je, ne dvoje filmaši, uvredljiv. Hoće li isprike biti i tko će se pod ispriku, ako će je biti, potpisati? Odgovora nema. Akcija zato ide dalje.

A što se, pak, tiče onog naglog poriva u čelnih ljudi HRT da izravnu pogodbu ponude nekim od filmova, makar su ih nedavno glatko odbili, možda je te motive najbolje detektirao redatelj Goran Dević, čovjek kojem je HRT odbio tri filma, možda i zato što kirurški precizno kazuju do kude je ova zemlja došla. Za Tportal Dević je među ostalim kazao: »Ova kampanja bit će definitivno uspješna u onom klasičnom hrvatskom smislu, netko će se posuti pepelom, otkupit će se najspominjaniji filmovi, bit će prikazani u lošim terminima i sve će se stvari vratiti u normalu. Ta ‘normala’ je takva da naš javni servis već odavno nema ulogu javnog servisa, ako ga je ikad i imao.«

Možda ovaj put ipak bude drugačije. Jedan poziv mijenja sve, a broj Službe za gledatelje HRT-a, podsjećaju filmaši, je 01 634 26 34.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.