Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Parni valjak

Aki Rahimovski pred tri važna koncerta: 'U publici imamo četiri generacije fanova'

Svaki koncert nakon Pule je nešto duži / foto  Miranda Čikotić/PIXSELL
Svaki koncert nakon Pule je nešto duži / foto Miranda Čikotić/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. studeni 2017. u 18:55 2017-11-30T18:55:30+01:00

Ono što nas posebno veseli, imamo četiri generacije fanova među kojima je i jako puno novih klinaca. Prekrasno je kad se sve te generacije nađu na istom mjestu na našem koncertu da bi zajedno s nama uživale u našoj glazbi

Povod za ovaj intervju s Akijem Rahimovskim, pjevačem Parnog valjka je trostruk. U prosincu Parni valjak očekuju tri važna koncerta. Prvi je sutrašnji koncert u zagrebačkoj Areni, kojim će završiti njihova »2u1« turneja (elektrika + akustika). Bit će to treći put da Parni valjak nastupa u zagrebačkoj Areni, a i ovog puta publiku zasigurno očekuje koncert za pamćenje. Drugi je humanitarni koncert Parnog valjka u riječkom HNK Ivana pl. Zajca 10. prosinca u okviru humanitarne akcije »Budi tu« koju već šestu godinu zaredom organizira Rotary Club Rijeka. Treći povod za ovaj intervju je koncert Parnog valjka za javni doček Nove godine na trgu u Poreču.

Pretpostavljam da vam je najveći problem pred neki koncert sastaviti popis pjesama koje ćete izvesti jer ih imate na stotine na repertoaru?

– Inače da, ali ovaj koncert u zagrebačkoj Areni je poseban zato jer su to dva koncerta u jednom, električni i akustični. Otkad smo krenuli s turnejom »2u1« iz pulske Arene imamo i nekoliko novih pjesama koje samo dodajemo, tako da je svaki koncert nakon Pule nešto duži (smijeh). Sve ostalo na turneji ide standardno onako kako je bilo u pulskoj Areni, tako da nismo imali pred svaki koncert turneje problem odabira pjesama za taj koncert.

Na svakom koncertu vidljivo je po vašem znojnom licu da dajete maksimum od sebe. Kako se osjećate nakon koncerta?

– Nakon koncerta se osjećam jako ispražnjen i jako ispunjen. Fizički ispražnjen i duhovno ispunjen. Pogotovo nakon koncerata na ovoj turneji »2u1« koji traže totalnu koncentraciju i fizičku spremu jer traju preko tri sata. Meni je na svakom našem koncertu prekrasno kad se ugase svjetla u dvorani i krene koncert i kad se publika i »Valjak« stope u jednu cjelinu.

Husov glasnogovornik

Tekstove piše Hus, ali vi ih pjevate tako proživljeno kao da su to vaši doživljeni osjećaji. Kako vam uspijeva biti tako uvjerljiv u izvedbi?

– Hus i ja smo zajedno skoro 42 godine. Ono što on ima u glavi ja imam u glasu. Razumijemo u potpunosti jedan drugoga i jako slično razmišljamo tako da mi nije nikakav problem uživjeti se i uživljeno otpjevati njegove tekstove. Svatko u bendu daje neki doprinos pjesmi. Hus glazbom i tekstom, ja glasom, a ostali proživljenom svirkom. Svaka naša pjesma je spoj Husovog talenta za pisanje divnih pjesama i mojih glasovnih emocija i to uz dobru svirku benda nosi pjesmu do srca slušatelja.

Vi ste ustvari, da se tako izrazim: Husov glasnogovornik?

– Da. Ja sam Husov glasnogovornik! On daje pjesmi glazbu i tekst, ja joj dajem glas i emocije. Ipak Hus je ona siva eminencija koja stoji iza cijele priče.

Jesam li pogodio ako kažem da su vama u glazbi najvažnije emocije?

– Naravno. Apsolutno. Pjesma bez emocija i bez duše nije pjesma nego mrtvo slovo na papiru.

Što vas za vrijeme turneje najviše veseli: je li to druženje s glazbenicima u bendu, pjevanje pjesama, bliski kontakt s publikom ili možda nešto četvrto?

– Sve to zajedno! Teško je nešto od toga posebno izdvojiti.

Što ćete raditi nakon turneje?

– Odmarat ćemo se jedno dva mjeseca, a onda krećemo u studio i radimo i pomalo završavamo novi studijski album za koji Hus ima već nekoliko gotovih pjesama.

Valjak za »Budi tu«

Prihod s koncerta Parnog valjka što će se održati 10. prosinca u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u okviru humanitarne akcije »Budi tu« koju već šestu godinu zaredom organizira Rotary Club Rijeka bit će namijenjen obnovi i opremanju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka na lokalitetu Kantrida, klinike kojoj gravitira oko sto tisuća djece s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ovogodišnjom akcijom, uz pomoć sredstava ostvarenih prodajom ulaznica za koncert, donacija i humanitarnog telefona 060 933 933 planira se obnoviti Odjel gastroenterologije, nefrologije i endokrinologije. Prodaja ulaznica odvija se putem sustava Entrio. Cijene ulaznica kreću se od 100 kuna za mjesta na balkonu do 250 kuna za mjesta u ložama na prvom katu i polukatu kazališta. Ulaznice za parter prodaju se po cijeni od 150 kuna dok za mjesta u ložama na drugom katu cijena ulaznice iznosi 200 kuna. Donacije se mogu uplatiti na žiro-račun Rotary Cluba Rijeka, računu koji je otvoren isključivo za ovu akciju, IBAN:HR9741320031100002240 kod Primorske banke s naznakom: humanitarna akcija za dječju bolnicu Kantrida Budi tu 2017.

Bolesna djeca su na prvom mjestu

Desetog prosinca nastupit ćete u riječkom kazalištu na humanitarnom koncertu na kojem će se prikupljati sredstva namijenjena Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Zašto ste ponajviše pristali na taj nastup?

– Dobro je činiti dobro. Ako moje pjevanje i naša svirka mogu pomoći nekome zašto ne učiniti to i usput se dobro zabaviti zajedno s publikom. Naravno takve akcije treba dobro organizirati da imaju financijskog efekta za osobe kojima se želi pomoći. U svakom slučaju bolesna djeca su na prvom mjestu kad nekome treba pomoći.

Je li vam pjevanje i danas još isti gušt kao i na početku karijere ili je ponekad na nekom koncertu to ipak pomalo i rutina?

– Nema tu nikad nimalo rutine. Postoji samo sigurnost u izvedbi koja se stekla s godinama. Meni je i nakon 40 godina svaki koncert novi izazov! Publika koja dolazi na naše koncerte definitivno zna što će dobiti, a mi se trudimo dati joj i više od toga.

Dok pjevate, gledate li neke osobe kao da njima pjevate ili publiku gledate onako »u globalu«?

– Ja naravno pjevam svima, ali normalno u ponekim pjesmama gledaš nekog iz publike i pjevaš kao baš njemu, odnosno njoj. To je stvar trenutka, to je dio showa.

U četrdeset godina nastupili ste na tisućama i tisućama koncerata. Je li vam se neki posebno urezao u pamćenje i zašto?

– Bilo je svačega, ali ne treba izdvajati ništa. Svaki koncert ima neki svoj posebni čar. Nama je svaki koncert poseban bez obzira na veličinu dvorane.

Emotivac

Začuđuje li vas što u publici vidite i tinejdžere?

– Nimalo! Ono što nas posebno veseli da imamo četiri generacije fanova među kojima je i jako puno tih novih klinaca. Prekrasno je kad se sve te generacije nađu na istom mjestu na našem koncertu da bi zajedno s nama uživale u našoj glazbi.

Kako čuvate glas koji vam je još bolji, izražajniji i emotivniji nego na početku karijere?

– Nemam neki recept za čuvanje glasa. Ja sam emotivac i na svakom koncertu dam sve od sebe, maksimum od sebe, ne razmišljajući uopće da sutra imam novi koncert i da bih trebao čuvati glas. Takav sam, što mogu.

Usudite li se dati neki savjet nekom dečku koji je na početku karijere?

– Teško je nekome dati savjet ako on ni sam ne zna što hoće, a ako zna što hoće onda mu ni ne treba savjet. Savjetovao bih mu ipak da stalno i puno radi na sebi i da vjeruje u sebe i u ono što radi. Uspjeh ne dolazi skoro nikad preko noći!

Jedna od pjesama Parnog valjka zove se »Nakon svih ovih godina«. Što nakon svih ovih godina možemo u budućnosti očekivati od Parnog valjka?

– Samo dobre pjesme! Dobre pjesme i dobre koncerte.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.