Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.

Spremno dočekajte neželjene goste!

Spremno dočekajte neželjene goste!
Spremno dočekajte neželjene goste!
Objavljeno: 29. svibanj 2017. u 9:53 2017-05-29T09:53:05+02:00

Prošle je godine prema statistikama MUP-a sigurnost doma u Primorsko-goranskoj županiji narušena 685 puta, a od toga u cijeloj Hrvatskoj čak 13327 puta.

Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo izvan svoga doma i uživamo u prirodi. No, jesmo li svjesni da nismo jedini koji naše izbivanje od kuće smatraju korisnim? Postoje ljudi koji na bravu, ključ i alarmni sustav gledaju drugim očima, a otvoren prozor i ljestve vide kao priliku da u svega nekoliko minuta prođu vašim domom i uzmu sve vrijedno što im zapne za oko.

Savjeti i preporuke za sigurniji dom

Kako neželjeni gosti – provalnici, ne bi iskoristili priliku, donosimo nekoliko savjeta kako da im ju uopće ne pružite, odnosno preporuke kako se zaštititi od nasilnih provala i krađe. Jedna od najučinkovitijih taktika je ostavljanje dojma da je netko kod kuće, npr. ostavljanje upaljenog svjetla, razvučenih zavjesa ili upaljenog televizora.

Nešto što svatko od nas već refleksno radi kad odlazi od kuće je zaključavanje vrata, bez obzira koliko dugo ćemo biti odsutni, no pri tome nemojte zaboraviti ponijeti ključ sa sobom ili ga ostaviti na čuvanju kod osobe od povjerenja. Istoj osobi ostavite i ključ od poštanskog sandučića kako bi mogla, u slučaju vašeg duljeg izbivanja, prazniti sandučić i tako ostaviti dojam da ste doma. Ključeve nikako nemojte držati pod teglama za cvijeće ili otiračem jer tamo će ga prvo tražiti.

Nadalje, ne zaboravite zatvoriti prozore i balkonska vrata, a s balkona ne spremajte cvijeće jer time dajete lopovu do znanja da ste odsutni. Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama napolicama po kući, a posebice ne u spavaćoj sobi, jer su lopovi upoznati sa svim mjestima koje smatrate sigurnima. Također, novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a posebno ne s PIN brojevima. Na kraju, ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete. Slijedeći ove jednostavne upute i praktične savjete, svoj dom možete učiniti sigurnim mjestom, a stvari i vrijednosti zaštićenima.

Opasnost nikada ne spava

No, bez obzira na sve poduzete mjere opreza, sigurnost svog doma nemojte uzimati zdravo za gotovo jer uz sofisticirane alate i pomno razrađene načine rada provalnici mogu bez problema zaobići sve sigurnosne mjere i nesmetano ući u vaš dom. Tako sve češće svjedočimo pojavama kada je lopov nesmetano ušao u nečiji dom dok je domaćin bio u kući. Dakle, ni vaša prisutnost nije garancija da je dom siguran jer često možete biti ometeni glasnom glazbom, zauzeti tuširanjem ili sušenjem kose, čime odvažnom provalniku stvarate povoljne uvjete za rad.

Preventivnim aktivnostima možete podići razinu sigurnosti svog doma, no upitno je hoćete li se osjećati apsolutno sigurnima. Sigurnost doma ovisi o velikom broju faktora i na većinu njih pojedinac najčešće ne može utjecati. No, bilo bi neodgovorno ostati ravnodušan i ne poduzeti ništa da ga zaštitimo.

Budno oko vaše sigurnosti

Osiguranje koje štiti vaš dom, kao i sve stvari u njemu, dokazano je najbolja prevencija od šteta koje mogu nastati uslijed provala, krađa ili trajnog otuđenja vaše imovine. A krađa je tek jedna od opasnosti koje svakodnevno prijete vašem domu jer tu su i požar, izljevi vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, poplava, oluja, tuča, eksplozije te brojni drugi rizici.Imajući na umu sve izazove i prijetnje koje svakodnevno vrebaju nad vašim domom, Croatia Osiguranje nudi rješenje - policu kojom možete osigurati svoj dom, odnosno građevinski dio i sve stvari u njemu. Također, ukoliko svoju policu Croatia Imovine ugovorite do 31. srpnja, svoj ćete dom osigurati od čak 16 različitih rizika po cijeni police koja pokriva manji broj rizika. Više informacija o Croatia Imovini možete saznati pozivom na 0800 1884 ili na www.crosig.hr.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.