Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Zoran Iljadica, general manager Sika Croatia

Sika centar za edukacije i izložbeni prostor omogućit će još bolje predstavljanje naših proizvoda i inovacija

Sika Croatia je dio ostvarenog uspjeha i odličnih rezultata grupe
Sika Croatia je dio ostvarenog uspjeha i odličnih rezultata grupe
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 23:59 2017-04-28T23:59:00+02:00

U 2017. otvorit ćemo čak osam novih tvornica i tri nove podružnice, a  zanimljiv je i podatak kako je vrijednost Sika dionica porasla s 3800 CHF na 6200 CHF od srpnja 2016. do danas

Sa sjedištem u Švicarskoj, Sika je multinacionalna kompanija specijalizirana za tržište građevinske kemije. Vodeći je proizvođač materijala za brtvljenje, lijepljenje, hidroizolacije, ojačanja i zaštitu nosivih konstrukcija u građevinarstvu (visokogradnja i niskogradnja) i industriji (proizvodnja vozila, građevinskih elemenata i opreme). Sika je prisutna u sedam različitih tržišnih segmenata: betoni, hidroizolacije, krovopokrivanje, podovi i premazi, brtvljenje i lijepljenje, sanacije te procesna industrija.

Podružnice u 97 država diljem svijeta, 190 tvornica i više od 17.000 zaposlenih omogućuju Sika-i direktan kontakt s kupcima i partnerima te postavljaju temelje za uspješnu poslovnu suradnju. Upravo zbog toga, Sika je 2016. godinu zaključila s godišnjom prodajom od 5,75 mlrd CHF na globalnoj razini.

Godina 2016. godina bila je rekordno uspješna za Sika-u. Kako ste započeli prvi kvartal 2017.? Jeste li za sada zadovoljni rezultatima?

Zoran Iljadica

– Tako je, rezultati iz 2016. bili su iznad svih očekivanja, a pozitivan trend se nastavio i u Q1 2017. Prodaja je porasla za 10,7 % u lokalnim valutama, odnosno za 1,389.0 milijuna CHF. I u ovom smo razdoblju nastavili vrlo intenzivan i dinamičan rast u svim regijama. Ovako uspješan početak nove godine rezultat je pravilno implementirane strategije poslovanja. Osnovni faktori rasta Sika-e su kontinuirane investicije u razvoj proizvoda te otvaranje podružnica i tvornica. U 2017. otvorit ćemo čak osam novih tvornica i tri nove podružnice, a izuzetno je zanimljiv i podatak kako je vrijednost Sika dionica porasla s 3800 CHF na 6200 CHF od srpnja 2016. do danas.

Valja napomenuti i kako je na godišnjoj generalnoj skupštini sredinom travnja, donesena odluka o ponovnom izboru Nadzornog odbora te povećanju dividende u iznosu od 23 % što je izravan učinak odličnih prošlogodišnjih rezultata. Na istoj su skupštini odobrena i financijska izvješća za 2016., i još jednom je ograničeno pravo glasa Schenker-Winkler Holdinga u skladu s odlukom suda u Zugu, u svezi prodaje vlasničkog paketa dionica Sika grupe.

Preuzimanje Bitbau DÖRR-a

U veljači 2017. Sika grupa dobila je i novu članicu, austrijsku tvrtku Bitbau DÖRR. Na koji će način ova akvizicija utjecati na daljnje poslovanje Sika-e?

– Bitbau DÖRR najveći je austrijski proizvođač bitumenskih hidroizolacija, dijela asortimana koji je u potpunosti komplementaran s postojećim Sika hidroizolacijskim rješenjima. Preuzimanje ove kompanije dio je naše strategije širenja i još intenzivnije specijalizacije na tržištu građevinske kemije. Bitbau DÖRR od sada je dio Sika grupe, ali nastavit će poslovati odvojeno, kao i dosad. Vjerujemo kako ćemo spajanjem ove kompanije sa Sika-om moći pružiti još bolje proizvode, rješenja i usluge svim našim korisnicima.

Spomenuti rezultati odnose se na Sika grupu. Kakvi su rezultati ostvareni u Hrvatskoj u prvom kvartalu ove godine?

– I Sika Croatia je dio ostvarenog uspjeha i odličnih rezultata grupe. Porasli su udjeli u svim tržišnim segmentima, a paralelno je ostvaren i značajan porast prodaje, iznad 15 %. Kao i uvijek nastojimo ostvariti vrlo ambiciozne ciljeve te poboljšati efikasnost poslovanja. I ove smo godine dio velikih i zanimljivih projekata, a uskoro ćemo dodatno povećati naš tim zaposlenika. Sve u svemu, prvi kvartal za Sika Croatia bio je vrlo uspješan i nastavit ćemo se truditi da i ostatak godine ostane u tom duhu.

 Društveno odgovorno poslovanje

Možete li istaknuti koji od tih zanimljivih projekata?

– Sezona građevinskih radova već se odavno zahuktala i Sika sudjeluje u zaista brojnim aktivnostima diljem Hrvatske, ali posebno se ističe samo jedan projekt – onaj u našem dvorištu. Uskoro ćemo otvoriti vrata Sika centra za edukacije i izložbenog prostora koji smo godinama predano razvijali i osmišljavali. Radi se zapravo o zgradi koja će obuhvatiti dvoranu za predavanja i prezentacije, ali i kuću izgrađenu unutar te zgrade. Kuća je izgrađena pomoću raznih Sika materijala čiji je presjek jasno prikazan, od temelja do krova.

Ovakav prostor omogućit će nam da još bolje predstavimo naše proizvode i inovacije partnerima, suradnicima, klijentima i korisnicima, i jedinstven je u Hrvatskoj.

Osim našeg Showrooma, sudjelujemo u izgradnji Sveučilišnog kampusa u Varaždinu, nove zgrade kompanije OMCO u Humu na Sutli, prisutni smo u projektu restauracije i rekonstrukcije Palače Tripalo u Sinju, pločice novog bazena u Jelkovcu bit će postavljene pomoću SikaCeram® ljepila, brtvila i masa za fugiranje, prisutni smo i u izgradnji Sveučilišne knjižnice u Osijeku te još čitavom nizu drugih projekata diljem Hrvatske.

Za kraj, koje će biti temeljne odrednice u poslovanju Sika-e u 2017.?

– Slijedit ćemo odabranu strategiju poslovanja koja kontinuirano dobiva svoju potvrdu kroz odlične rezultate. Nadalje, Sika već nekoliko godina postavlja naglasak na održivost i društveno odgovorno poslovanje kroz »More value, less impact« kampanju i način poslovanja.

Dugoročno smo posvećeni održivom razvoju te preuzimamo odgovornost za pružanje održivih rješenja kako bismo povećali efikasnost naših proizvoda, utjecali na njihovu energetsku učinkovitost i smanjili potrošnju vode. Nastojimo integrirati održivost u sve dijelove poslovnih procesa kako bismo korisnicima pružili što višu vrijednost kroz životni vijek proizvoda. Na ovaj način stvaramo zalog za budućnost u odnosu prema korisnicima, zaposlenicima, dioničarima, ali i okolišu u cjelini.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.