Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Vrijeme sadnje

Savjeti za vrtlare: Loše susjede i u vrtu treba izbjegavati

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 11:31 2018-04-05T11:31:00+02:00

Nakon što pripremite tlo, sastavite popis sorti koje biste voljeli imati u svom vrtu. Veliki izbor sjemenskih vrećica naći ćete u SjemenarniRi, u Zagrebačkoj 18, nedaleko tržnice. Riječ je o domaćoj firmi koja na istoj lokaciji posluje od 1991.

sjemenarno ri -logo

Vrt se zimi odmara, a u proljeće počinju pripreme i radovi koji se tijekom vegetacije intenziviraju. Za bilo kakvu sjetvu ili sadnju potrebno je prvo kvalitetno pripremiti tlo jer o samoj kvaliteti tla ovisi i uspjeh vašeg vrta. Ako ne proizvodite vlastiti kompost vrlo kvalitetna prirodna, umjetna gnojiva te kompost možete pronaći u SjemenarniRi u Zagrebačkoj 18, nedaleko riječke tržnice. Riječ je o domaćoj firmi koja na istoj lokaciji posluje od 1991.

Organska gnojiva kao npr. Organo, Kokosol i Agrosol od Cvetala djeluju do šest mjeseci u tlu, a značajno povećavaju količinu samog humusa te potiču mikrobiološku aktivnost tla. U našoj ponudi možete pronaći različita pakiranja prirodnih i umjetnih gnojiva ovisno o potrebama svakog kupca.

Nakon pripreme tla sastavite popis povrća, voća i cvijeća koje biste voljeli imati u svom vrtu. Veliki izbor sjemenskih vrećica (standard i bio sjeme), graškova, grahova, cvijeća i trava možete pronaći u našem asortimanu. Široka ponuda i povoljne cijene renomiranog proizvođača olakšavaju vam uspjeh u uzgoju.

Sjemenarna Ri

Zagrebačka 18, Rijeka

tel. 051/334-685

Webshop: Sjemenarna-ri.hr

Prilikom planiranja sjetve vrlo je važno držati se plodoreda kao jedne od najvažnijih mjera u poljoprivredi. Odabirući dobre susjede omogućujemo maksimalno iskorištavanje hranjivih sastojaka iz tla i smanjujemo gomilanje štetnika, bolesti i korova pa je automatski i kasnije održavanje vrta puno lakše.

Jedna od odličnih kombinacija je mrkva - luk. Mrkva svojim mirisom tjera lukovu, a luk svojim mrkvinu muhu. Kao rubnu kulturu dobro je posijati rotkvicu ili salatu. Loše susjede treba izbjegavati, pogotovo biljke iz istih porodica zbog toga što trebaju ista hranjiva i uglavnom ih napadaju iste bolesti i štetnici. Neki od loših susjeda su: rajčica - grašak, grah - luk i salata - peršin.

M2803MG1

M2803MG15

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.