Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Čuvajte kožu

Melanom ne mora biti smrtonosna bolest

Melanom ne mora biti smrtonosna bolest
Melanom ne mora biti smrtonosna bolest
Autor:
Objavljeno: 16. prosinac 2019. u 8:30 2019-12-16T08:30:00+01:00

Dame i vrhunski stručnjaci u svom poslu nas savjetuju u borbi protiv opake bolesti

Kratkoročna izlaganja suncu su dobra, no što ako pretjeramo? Dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama, te izgaranje na suncu može oštetiti stanice naše kože. Što je češće izlaganje suncu, češća su i oštećenja. Posljedično, tijekom vremena dolazi do razvoja kroničnih oštećenja kože koja u konačnici mogu uzrokovati  i rak kože.

Rak kože je najčešća dijagnosticirana vrsta raka na svijetu, a po štetnim posljedicama prednjači melanom. Melanom se može pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešća mjesta su prsa, leđa i noge. Prezentira se promjenom na koži nepravilnog oblika i neravnog ruba, te neujednačene boje, s različitim nijansama smeđe do crne, ali i crvene, ružičaste, plave ili bijele boje. Znak koji također ukazuje na postojanje melanoma je i krvarenje iz promjene. U Hrvatskoj se prema podacima zadnjeg Registra za rak iz 2016. godine, bilježi znatan porast broja oboljelih od melanoma u odnosu na ranije godine. Ono što zabrinjava je nedovoljan postotak bolesnika koji su dijagnosticirani u ranijim stadijima bolesti što znači da se još uvijek znatan broj bolesnika javlja liječniku kada je bolest već uznapredovala i proširena regionalno ili u udaljene organe. Za razliku od prijašnjih godina kada smo liječili samo uznapredovale stadije melanoma sada se već kod potpuno uklonjenih melanoma i operiranih limfnih čvorova daje post-operativna zaštitna terapija - kaže nam prof.dr.sc. Larisa Prpić Massari, specijalist dermatovenerologije u KBC Rijeka.

 

dr. sc. Larisa Prpić Massari

dr. sc. Larisa Prpić Massari

Što se bolesnik ranije javi liječniku to su šanse za izlječenje veće. Dijagnoza melanoma postavlja se na temelju kliničkog i dermatoskopskog pregleda, a potvrđuje patohistološkom analizom nakon kirurškog uklanjanja u cijelosti promjene na koži.

Zloćudnost ovog tumora očituje se u izrazitoj sklonosti ranom širenju bolesti tj. metastaziranju u limfne čvorove i u udaljene organe. Samim time, vrlo je važno da bolesnici s ovom dijagnozom ne ostanu kod kuće misleći da su izliječeni nego se trebaju javiti svom liječniku obiteljske medicine kako bi ih uputio onkologu ili  na multidisciplinarni tim za melanom. Iz tog razloga važno je napraviti detaljnu obradu prije i nakon operacije te pratiti bolesnika i informirati ga o svim mogućnostima liječenja i zaštite od povrata bolesti.

Multidisciplinarni tim je osnovan kako bi svakom bolesniku omogućili najbolju moguću skrb jer vrhunski stručnjaci različitih specijalnosti na jednom mjestu garantiraju brz i kvalitetan pristup liječenju svakog pojedinog bolesnika. Zajednički se odlučuje o daljnjim koracima, liječenju i praćenju ovisno o stadiju bolesti - objasnila nam je doc.dr.sc. Ingrid Belac Lovasić, specijalist onkologije i radioterapije, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC Rijeka.

dr. sc. Ingrid Belovac Lovasić

dr. sc. Ingrid Belovac Lovasić

iStock-158875496_manja

Novartis Hrvatska d.o.o., Radnička cesta 37b, 10 000 Zagreb, tel. 01 6274 220, fax. 01 6274 255, novartis.hrvatska@novartis.com

Datum sastavljanja: 10.12.2019. / TAF - AD51 - 11/12/2019 - HR - R11912781190

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.