Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Hrana i godišnja doba

Mali vodič kroz odabir sezonskog voća i povrća i pripremu zimnice

Mali vodič kroz odabir sezonskog voća i povrća i pripremu zimnice
Mali vodič kroz odabir sezonskog voća i povrća i pripremu zimnice
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2018. u 12:05 2018-11-23T12:05:00+01:00

ZDR-EPS3

Poput odjeće i obuće koju prilagođavamo sezoni, tako bi i hrana koju uzimamo trebala pratiti godišnje doba u kojem se nalazimo. Konzumiranje sezonskog voća i povrća izvrsno je za naše zdravlje, ali i zaštitu okoliša budući da uzgoj sezonskih kultura zahtijeva puno manje umjetnih tvari. Lokalno i sezonski jedna je od glavnih preporuka kad je u pitanju zdrav izbor voća i povrća.

Sezonsko voće i povrće pravi je dokaz da zdrava prehrana ne mora biti skupa. Upravo je takvo voće i povrće koje raste u prirodnom okruženju, a ne u plastenicima, zdrav izbor kojim se dobiva maksimum od prirode u određeno doba godine. Sezonska hrana nije samo ukusnija, već i bogatija vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Kupujući sezonsko i lokalno, kupujemo hranu koja nije prošla kroz složene procese skladištenja i transporta i time neminovno bila izložena većoj mogućnosti kontaminacije tvarima opasnim za zdravlje. Hrana koja nije sezonska ubire se prerano i to na praktički drugom kraju svijeta te sazrijeva u hladnjaku tijekom prijevoza do odredišta. Sezonski uzgojeno voće i povrće dolazi od lokalnih uzgajivača što olakšava kontrolu cijele proizvodnje, praktički od voćnjaka ili njive sve do našeg do stola.

Kiseli kupus za dobar imunitet

Kiseli kupus, tradicionalna namirnica našeg podneblja, prepun je vitamina C, B i K, probiotika, folne kiseline, magnezija, željeza i drugih tvari. Ubrzava metabolizam, čisti i regenerira jetru, usporava starenje i jača otpornost.

Kisela repa- saveznik u borbi protiv virusa

Kiselu repu neki smatraju i oružjem u borbi protiv gripe, pridajući joj svojstva ubojice virusa. Bogata vlakanima i korisnim bakterijama, ovo omiljeno zimsko jelo povećava apetit i probavu. Osim tijela, repa čisti i zemlju u kojoj raste. Zbog toga treba kupovati repu uzgojenu bez pesticida i umjetnih gnojiva.

Zanimljivo je da uzgoj voća i povrća poznaje samo tri godišnja doba: proljeće, ljeto i jesen. Od travnja do studenog priroda nam nudi raznovrsnu hranu koja nas u proljeće detoksira, ljeti rashlađuje, a u jesen priprema za nadolazeću zimu. U zimskim pak mjesecima na scenu stupa zimnica, tradicija u našim krajevima. Zimnica se priprema od voća i povrća u fazi pune zrelosti (kiselog kupusa, repe, cikle, paprike, kuhane rajčice, voćnih pripravaka poput džema i pekmeza..) te voća i povrća koje je prikladno uskladišteno nakon berbe.

Što jesti u studenom?

Jabuke-480587363

Svježe voće i povrće osigurat će vam potrebnu količinu vitamina C, B6, E i folne kiseline koji su ključni za održavanje zdravog imuniteta te sprečavanje prehlada i gripa. Najvišu nutritivnu vrijednost pružit će sezonsko povrće poput kupusa, cvjetače, brokule, špinata, zelene salate, paprike, matovilca ili kelja domaćeg podrijetla.

Uz svježe voće poput jabuka, mandarina, grejpa, naranči, limuna ili nara nema brige za prehlade i gripe, a ove namirnice svakako uvrstite u jelovnik vaših mališana. Ukoliko imate tvrdoglavog izbirljivca, odličan trik jest pripema raznih smoothieja koji su prepuni "skrivenog" i zdravog voća i povrća.

Juhe i variva od sezonskog povrća za zdrave mališane

Povrtne juhe i variva od sezonskog povrća idealan su zimski obrok jer mališanima daju potrebne vitamine i minerale te osiguravaju optimalan unos energije. U hladnijim mjesecima potrebno je raditi na jačanju dječjeg imuniteta unosom vitamina C i namirnicama koje obiluju probioticima. Zbog toga je topla povrtna juha savršen izbor za zimske dane, kao i variva od sezonskog povrća koje će djeci osigurati unos potrebnih hranjivih tvari.

Super-moćna Shrekova juha za male snagatore

Juha-953928890

Sastojci:

3 šalice listova špinata

1 češanj češnjaka

1 žličica svježeg đumbira, nasjeckanog

¼ žličice kurkume u prahu

1 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca

½ šalice kokosovog mlijeka

prstohvat soli

papar po ukusu

sok svježe iscijeđenog limuna

Dekoracija:

Cvjetovi brokule, prokuhani na pari

Chia sjemenke

¼ šalice jogurta razrijeđenog s malo mlijeka

Priprema:

1.Navedene sastojke izmiksajte na većoj brzini do glatke smjese.

2.Ulijte u zdjelu i dekorirajte cvjetovima brokule, jogurtom i chia sjemenkama.

Sadržaj napravljen u suradnji sa Spar Hrvatska

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.