Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Ivo Grabovac stekao je zvanje voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

Edukacija u Algebri pomogla mi je u stjecanju vještina za budući samostalni rad

Edukacija u Algebri pomogla mi je u stjecanju vještina za budući samostalni rad
Edukacija u Algebri pomogla mi je u stjecanju vještina za budući samostalni rad
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 11:31 2018-03-22T11:31:00+01:00

Dobio sam odlične preporuke prijatelja o konceptu rada na programu obrazovanja i poželio sam se i ja
priključiti. Sada, s odmakom mogu reći da je to bila odlična ideja koja mi je promijenila život

Rezultati istraživanja koje su proveli Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU i SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) pokazuju da je, samo u 500 organizacija koje su sudjelovale u istraživanju, potrebno osposobiti ili zaposliti gotovo 900 osoba, iz čega se može procijeniti da u Hrvatskoj postoji potreba za oko 2.700 stručnjaka za EU fondove, koji bi svojim uključivanjem značajno povećali apsorpcijski kapacitet cijelog sustava.
Ravnatelj učilišta Algebra, dr. sc. Mislav Balković, povodom objave rezultata istraživanja izjavio je: „Rezultati najvećeg do danas provedenog istraživanja na ovu temu, pokazuje veliki nedostatak kadra sposobnog pripremati i provoditi EU projekte. Ako se tome doda činjenica kako je Hrvatska do sada iskoristila vrlo mali dio sredstava koja su joj dostupna u ovom programskom razdoblju, kao i veliki broj već otvorenih natječaja za zapošljavanje dodatnih stručnjaka, vjerujem kako je izgradnja karijere u području EU fondova, uz karijeru u području ICT-a vjerojatno najbolje moguće ulaganje koje danas možete izabrati“. I to već danas jer Otvoreno učilište Algebra provodi razne programe edukacije. Ove godine slavi 20 godina rada.

Vlastito iskustvo
Tim povodom razgovarali smo s Ivom Grabovcem, kako bi nam kao Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova iz prve ruke rekao nešto više o svojim iskustvima.
Program Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova namijenjen je svima koji žele prijaviti projekt financiran iz EU fondova: poduzetnicima, civilnom sektoru, organizacijama lokalne i regionalne samouprave, obrazovnim institucijama i organizacijama u kulturi, zdravstvu, socijalnoj skrbi, zaštiti okoliša itd, kao i pojedincima koji se žele baviti pružanjem savjetodavnih usluga u području izrade projektne dokumentacije ili provedbe projekata.
Jeste li tijekom 120 sati stekli znanja koja su Vam potrebna da samostalno napravite kvalitetan projekt i prijavite ga na natječaj?
- Program koji sam pohađao u Algebri smatram izuzetno kvalitetnim jer na optimalan način spaja teoretsko / osnovno znanje o EU fondovima, s vrlo konkretnim vještinama koje omogućuju izradu samostalne prijave na natječaj. Jako mi se svidjelo što je u Algebrinom programu, kroz 120 sati, zastupljeno više predavača, jer svaki je od njih nama polaznicima donio neko svoje vlastito iskustvo, čime je omogućio veću širinu primljenog znanja, ali i bolju dinamiku u grupnom radu. Također mi se jako svidjelo što smo kroz sam program imali prilike raditi na konkretnom projektu, unutar svoje grupe, a na kraju kroz vlastiti seminarski rad, praktički samostalno razraditi kompletnu prijavu. Sve to jako mi je pomoglo na sigurnosti i stjecanju vještina za budući samostalni rad.

Ivo Grabovac

Prvi uspjeh
Zašto ste se odlučili baš za ovaj edukativni program? Imate li neki poslovni plan u čijem ostvarivanju će Vam to znanje pomoći?
- Kroz poslovno iskustvo bio sam uključen u razne projekte i rad u projektnim timovima. Nisam prethodno prolazio nikakvu formalnu edukaciju, tako da mi je Algebrin program bio upravo ono što mi je trebalo. Dobio sam odlične preporuke svojih bliskih prijatelja o konceptu rada na programu i poželio sam se i ja priključiti. Sada, s odmakom mogu reći da je to bila odlična ideja koja mi je izuzetno promijenila život jer mi je otvorila nove mogućnosti razvoja vlastite karijere.
Jeste li se već okušali u ostvarivanju bespovratnih sredstava?
- Da, vrlo brzo nakon što sam završio program dobio sam priliku kao vanjski suradnik raditi na projektima financiranim iz EU fondova u jednom konzultantskoj firmi u Zagrebu. Natječaj je bio „Izgradnja proizvodnih kapaciteta i ulaganja u opremu“, a ja sam radio na pripremi cjelokupne projektne dokumentacije za jedno proizvodno srednje veliko poduzeće. Posebno sam zadovoljan što je moj prvi posao rezultirao odobravanjem financijskih sredstava u visini 2 milijuna kuna!
Zašto ste odabrali baš Algebru?
- Moja supruga upisala se na isti program obrazovanja mjesec dana prije mene. Njeno oduševljenje i detalji s kojima me upoznavala nakon svakog sata, nisu me dugo držali u neodlučnosti želim li i ja nešto slično.

Iskusni predavači
Imali ste priliku učiti od najboljih hrvatskih konzultanata, na stvarnim projektima koristeći najnovije službene dokumente (aplikacijske obrasce, obrasce budžeta, logičke matrice, upute za prijavitelje). Teorija je teorija, no praktični rad je nešto sasvim drugo. Slažete li se da je prednost Algebre upravo to - obrazovanje na praktičnim vježbama, studijama slučaja?
- Apsolutno se slažem; vrlo kvalitetni, iskusni i zanimljivi mladi ljudi koji strpljivo i profesionalno prenose svoje znanje drugima, pri tome ulazeći u vrlo specifične primjere koje je svaki od nas odabrao kao svoj projekt. Mi, polaznici imamo prilike učiti na primjerima koje smo sami odabrali i u svakom koraku pisanja projekta prijave dobiti pomoć od konzultanata.
Po završetku edukacije svi polaznici mogu se priključiti Algebrinoj Alumni zajednici voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova. Tu su i besplatne radionice, promocije otvorenih radnih mjesta u području EU fondova, druženje i razmjena iskustva s predavačima i drugim polaznicima.

Koliko Vam je važna takva podrška nakon edukacije?
- Naravno, podrška i kontakti vrlo su bitni i zahvalan sam Algebri što mi je to omogućila. Općenito, uvjeti rada su savršeni – vrlo ugodni prostori, opremljeni sa svom potrebnom informatičkom opremom i osiguranje svih materijala online.
Radi se o cjelovitom programu nakon kojega se stječe pravo upisa zvanja u radnu knjižicu. Koliko je to utjecalo na Vaš odabir programa?
- Meni je konkretno bitnije bilo iskustvo koje sam stekao već kroz sam program obrazovanja, te samopouzdanje da mogu savladati tehnike u pisanju prijave za projekt. Ali vjerujem da mlađim polaznicima i upis u radnu knjižicu puno znači.
Također, postoji mogućnost online edukacije. Jeste li edukaciju pohađali i na taj način?
- Nisam, jer sam bio u mogućnosti fizički prisustvovati nastavi, a mislim da je jedna od vrlo važnih komponenti ovog programa interakcija s ostalim polaznicima, što u online nastavi nije toliko omogućeno. Osim toga, kao pripadnik starije generacije preferiram klasične oblike prenošenja znanja i fizičku interakciju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.