Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Art kino

Drugi Dani arapskog filma u Rijeci

Drugi Dani arapskog filma u Rijeci
Drugi Dani arapskog filma u Rijeci
Objavljeno: 2. svibanj 2017. u 16:50 2017-05-02T16:50:47+02:00

Udruga Hrvatsko arapskog društva prijateljstva organizator je kulturne manifestacije 2. Dani arapskog filma koja se od 2.5. – 6.5. 2017. održava u riječkom Art kinu uz sufinanciranje Primorsko goranske županije. Medijski pokrovitelj je Novi list.

Javnost su s održavanjem ove manifestacije upoznali Aljoša Babić, predsjednik Hrvatsko arapskog društva prijateljstva,  Valerij Jurešić, pročelnik za kulturu Primorsko goranske županije te Adel Said, predsjednik Hrvatsko egipatskog društva prijateljstva.

Aljoša Babić je upoznao javnost s programom 2. dana arapskog filma na kojem će se naći 5 filmova iz Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta. Moto ovogodišnjih dana arapskog filma u Rijeci je „Kulturom protiv predrasuda“, a cilj je festivala osim upoznavanja javnosti s arapskom kinematografijom, otvoriti prozor u svijet arapskog društva i to s raznim zemljama ovoga govornog područja. Najavljena su i  slijedeća događanja u organizaciji Hrvatsko arapskog društva prijateljstva  kao što su 2. festival arapskog filma u Zagrebu, u rujnu ove godine te 2. Hrvatsko arapski gospodarski forum koji će se održati u Rijeci u studenom 2017.

Pročelnik Valerij Jurešić je naglasio kako su ovakve manifestacije važne za razvijanje suživota i multikulturalnosti po čemu su grad Rijeka i Primorsko goranska županija nadaleko poznati. Istaknuo je i važnost razvijanja kulturnog dijaloga između Hrvatske i zemalja arapskog govornog područja.

Adel Said je govorio o važnosti uspostave kulturalnog dijaloga te naglasio zadovoljstvo što se na programu festivala našao i film iz Egipta. Nadalje, podvukao je, kako je jezik kulture univerzalan jezik kojeg razumiju svi, bez obzira na jezične barijere i nacionalnu određenost.

Predsjednik Hrvatsko arapskog društva prijateljstva Aljoša Babić posebno je zahvalio na pomoći pri organizaciji 2. dana arapskog filma u Rijeci  i veleposlanstvima Alžira i Egipta u Republici Hrvatskoj koji su za ovu priliku ustupili filmove svojih zemalja za potrebe održavanja festivala.

Udruga Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva osnovana je 2012. godine s ciljem suzbijanja rasne diskriminacije, promicanja nenasilja, izgradnje mira, promicanja interkulturalnog dijaloga te približavanja arapske i hrvatske kulture, znanosti, povijesti, jezika, gastronomije te prirodnih ljepota i turističkih ljepota.

Društvo kontinuirano radi na uspostavljanju i promicanju čim boljih odnosa u svim segmentima između Republike Hrvatske i arapskih zemalja te unapređenja kulturne i gospodarske suradnje kao i uspostavljanja prijateljskih odnosa i dijaloga s veleposlanstvima arapskih zemalja u RH.

Udruga provodi i sljedeće programe: Festival arapskog filma u Zagrebu, Hrvatsko arapski gospodarski forum, Primorsko goranska županija – Zeleno plavi dragulj (letak i web stranica na arapskom jeziku o prirodnim ljepotama i turističkim sadržajima PGŽ

Djevojka iz tvornice (Egipat)

Hajam je radnica u dvornici koja živi u području nastanjenom nižom srednjom klasom zajedno s drugim tvorničkim djevojkama. Vjeruje kako njezini osjećaji prema novom nadgledniku u tvornici mogu bujati  unatoč klasnoj razlici među njima. I on gaji osjećaje prema njoj no okrutna realnost prevlada kada se u krugu tvornice otkrije test trudnoće. Zbog toga što nije krila svoje osjećaje svi je optužuju da je grješnica, čak i najbliži prijatelji i obitelj. Ne želi se braniti i zbog toga plaća veliku cijenu u društvu koje ne prihvaća ponosne žene.

Zinzana 

Zarobljen u zatvorskoj ćeliji (Zinzana) u zabačenoj policijskoj stanici, čovjek imena Talal proganjan je vizijama bivše žene koju još uvijek voli i svoga sina dok čeka da bude izveden pred suca i osuđen zbog tučnjave. Kada u stanicu dolazi naoko običan policijski službenik  Daban iz susjednog grada, Talal gleda kako se naoko prijateljski posjet pretvara u krvoproliće. To što se našao iza rešetaka Talalu postaje najmanji problem budući da je prisiljen igrati po pravilima psihopatskog ubojice te se na kocki ne nađe samo njegov život nego i život njegovih najmilijih.

Ići u raj

Priča o jedanaestogodišnjem dječaku Sultanu u potrazi za ljubavi i pažnjom nakon gubitka svoje majke u najmlađoj dobi. Nalazi staru kutiju sa slikama svoje bake i mjestima na kojima on vjeruje da bi se mogla nalaziti  te ju odluči otići pronaći. Na put kreće  sa svojim najboljim prijateljem te putuje prema u Fujairahu, jednom od emirata  u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Svjetla Rima

Kaže se da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu pa izuzetak nisu ni Ujedinjeni Arapski Emirati. Povijesni sportski događaj za ovu zemlju bile su kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo koje su održane  u Singapuru, 28. listopada 1989. Skupina mladih nogometaša tada je uspjela gotovo nezamislivo – plasirati se na najveću svjetsku nogometnu smotru koja se godinu dana kasnije održala u Italiji i gdje su se poluamateri iz Emirata našli na  nogometnom travnjaku s najvećim svjetskim zvijezdama. Ovo je priča o tom događaju koji je osim sportske imao i političku dimenziju za novostvorenu državu koja je tada brojala tek 19 godina.

Heroina (drama)

Film govori o drami jedne alžirske obitelji koja opisuje stanje u  društvu te zemlje za vrijeme "crne decenije" (1991. – 2002),  i strahota terorizma .  Radnja je smještena u polovici  90 - tih godina te nas vodi na farmu na kojoj živi mladi Achour sa svojom suprugom Houriom i dvojicom braće. Obitelj doživljava tragediju kada teroristi upadaju na farmu te ubijaju Achoura i njegovu  braću, odvode  žene u obitelji, a jedina koja se uspije izmaknuti je Houria koja nakon toga kao odlučna i hrabra žena počinje tražiti svoje mjesto u alžirskom društvu.

slika1-novi-list

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.