Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
12. studenoga 2019.
Pregled tjedna

Špijunski triler, misterija i pokoja tragikomedija: Nije kino repertoar, već pregled ovotjednih priča iz Hrvatske

Foto Novi list / PIXSELL / Reuters
Foto Novi list / PIXSELL / Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2018. u 19:24 2018-09-28T19:24:00+02:00

Svjedočimo li iz prvog reda konačnom ratu za prevlast nad HDZ-om i obračunu Andreja Plenkovića s militantnom desnom strujom, koju u toj stranci utjelovljuju Milijan Brkić i gotovo već zaboravljeni Tomislav Karamarko?

Koristi li vrh HDZ-a opet represivni aparat za unutarstranačke obračune? Vlada li Hrvatskom iz sjene i dalje paraobavještajno podzemlje? Odakle do jučer anonimnom vozaču Blažu Curiću, za kojeg smo usputno doznali i da je "Brkićev kum, prijatelj i suborac", najpovjerljivije policijske informacije i tko je onaj koji ga je upotrijebio kao kurira za prenošenje upozorenja Franji Vargi?

Koja je stvarna veza Karamarka i Brkića sa spomenutim krivotvoriteljem SMS-ova, koji je svojevremeno nečasno otpušten s posla MUP-ovog informatičara? Kako je moguće da navodni stručnjaci za kriptozaštitu podataka padnu na tako banalan način, kao što je komunikacija "običnim" telefonom?

Puno upitnika ostalo je u zraku nakon glavne teme tjedna koja je ovaj tjedan okupirala domaći javni prostor. Nije ni, doduše, jedina koja nam je do trenutka pisanja ovog teksta ostala nerazjašnjena, no o tome nešto detaljnije u redovitom pregledu priča s kojima smo se bavili proteklih dana.

1. Afera SMS-ovi: Svjedočimo li konačnom obračunu u HDZ-u?

Još u trenutku dok je notorni Zdravko Mamić uoči izricanja presude pred novinarima teatralno zamahnuo s navodnom SMS prepiskom glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, jasno je bilo kako je u pitanju nemušti lažnjak, kojeg je u samo par minuta u stanju fotošopirati svaki prosječni srednjoškolac. Potvrđeno je to koji mjesec kasnije, kad je zbog ove rabote "pao" izvjesni Franjo Varga iz Belišća, koji je isti posao navodno radio i za potrebe Ivice Todorića.

Foto Pixsell

No ovo uhićenje bio je tek uvod u punokrvni špijunsko - politički triler - Nacional je otkrio kako je Vargu s Mamićem spojio ni više, ni manje nego Tomislav Karamarko, da bi nedugo nakon toga priča dobila još ozbiljniju dimenziju. Vargi je, da ga se prisluškuje, dojavio vozač ministra Tomislava Tolušića i Brkićev kum Blaž Curić.

Većina političkih analitičara slaže se kako je ova špijunska afera tek sredstvo za dovršetak bratoubilačkog rata dvije HDZ-ove struje, koji je radikaliziran s najavom velikog protuvladinog prosvjeda u Vukovaru. Andrej Plenković to, dakako, javno demantira. No govor tijela i osmijeh, koji mu, otkako je Brkić uhvaćen na skliskom terenu neskriveno titra na licu, pokazuje da ove teze ipak nisu bez vraga.

Odgovor ćemo vjerojatno uskoro doznati, no naša kolumnistica Sanja Modrić smatra kako je rasplet borbe u HDZ-u zapravo irelevantan. Daleko je bitnije, drži, kako je cijela afera pokazala da u nas i dalje u svakom grmu čuči politička korupcija, dok obećanih promjena u društvu nema ni za lijek.

2. Gdje je petogodišnja djevojčica iz Sirije i je li ikada uopće stigla do Balkana?

Policija-ga-na-granici-s-Hrvatskom-razdvojila-od-kceri-Molim-vas-pomozite!-Ona-ima-tek-pet-godina_ca_large

Ako smo zaključili da s aktualnom političkom aferom oko HDZ-a stvari baš i nisu najjasnije, druga priča s kojom smo se dosta bavili ovog tjedna sve više postaje misterij. Gdje se nalazi sirijska djevojčica Ellsa i postoji li uopće?

Sirijac Wadi Ghazi početkom tjedna je na društvenim mrežama objavio potresni video s očajničkim pozivom da mu se pomogne pronaći izgubljena petogodišnja kćer. On tvrdi kako je s Allsom i skupinom migranata ilegalno prešao u Hrvatsku u blizini Bihaća. Na području sela Smoljanac nedaleko Plitvičkih jezera stao je u trgovini kupiti hranu. Tada ga je, navodi, uhitila hrvatska policija i razdvojila od kćerke. Njega su pritvorili i potom vratili u Bosnu i Hercegovinu, dok je djevojčica ostala s jednom iračkom obitelji i od tada joj se gubi svaki trag.

Policija je tvrdila da su koordinate o mjestu, koje je samohrani otac iz Sirije naveo kao lokaciju na kojoj se sve odigralo, lažne. Novinari su istraživanjem, međutim, otkrili da Sirijac u tom dijelu nije lagao, odnosno da se upravo na tim koordinatama nalazi trgovina na rubu autokampa u selu Selište Drežničko.

Potraga za malenom Allsom je nastavljena, njen otac zatražio azil u Hrvatskoj i smješten u prihvatilište u Zagrebu, a priča je dobila novi obrat. Crnogorska policija potrdila je, naime, da je ovaj Sirijac 23. kolovoza ušao u tu zemlju, ali sam, bez kćeri ili drugih članova obitelji. Sedam dana kasnije registriran je u BiH, ali ni tom prilikom s njim nije bila petogodišnja kćer.

3. Hrvatska škola za 21. stoljeće: Geografija i povijest "out", vjeronauk "in"

Foto Pixsell

Oko kurikularne reforme i hrvatskog školstva za 21. stoljeće, s kojima se HNS-ov dio aktualne Vlade redovito voli javno hvastati, ispisano je novo poglavlje. Naš list otvorio je priču o tome kako srednjoškolci koji ove jeseni ulaze u pilot-projekt tzv. dualnog strukovnog obrazovanja, više neće slušati povijest, biologiju i geografiju.

No zato im, zar je itko sumnjao, u nastavnom programu i dalje ostaje - vjeronauk. Pročitajte priču Ljerke Bratonja Martinović, nakon koje se ministrica Blaženka Divjak oglasila duhovitim komentarom. Kaže da nisu ukinuli geografiju i povijest. Samo su napravili novi nastavni program bez tih predmeta.

Iako nije direktno vezano jedno uz drugo, priča oko vjeronauka danas je dobila i svoj gotovo pa genijalni dodatak. Iz Splitsko - makarske nadbiskupije uputili su pismo ravnateljima škola u kojem se - da, dobro ste pročitali - žale na diskriminaciju katoličkog vjeronauka u školama. Predstojnik Katehetskog ureda don. Josip Periš tvrdi, naime, kako se novim izmjenama zakona krše ugovori Hrvatske sa Svetom Stolicom, budući se prije početka školske godine od roditelja traži pismena suglasnost za izborne predmete.

- Kada je vjeronauk jednom izabran, ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora, zaključuje u ime Splitsko - makarske nadbiskupije predstojnik Periš, uz "dobronamjernu molbu ravnateljima da se ubuduće u anketama o izboru novih predmeta ne stavlja katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole".

4. Tajna čuvana stotinu godina: Pronađena originalna glava povijesnog riječkog orla

www.lokalpatrioti-rijeka.com

Ovaj tjedan smo objavili važno povijesno otkriće - odsječena glava originalnog dvoglavog riječkog orla nalazi se na D'Annunzijevom imaju u Italiji. Priču o detaljima i okolnostima pronalaska ovog važnog artefakta riječke povijesti donio je naš Jasmin Đečević, a provjerili smo i kolika je šansa da se originalna orlova glava u doglednoj budućnosti pojavi pred Riječanima.

5. Mislili ste da HRT ne može pasti niže? Grdno ste se prevarili

Foto Darko Jelinek

Ako ste mislili da HRT ne može niže pasti, ovaj smo se tjedan osvjedočili da - može. Novom predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na Prisavlju su smjestili izvanredni otkaz ugovora o radu i to usred presice u Novinarskom domu gdje se upravo pričalo o njegovom slučaju. Da ironija bude veća, HRT je otkaz o kojem je informacija prije poslana medijima nego samom Zovku obrazložio pozivanjem na Istanbulsku konvenciju.

Poruka režimlija s Prisavlja je jasna: ako je čovjek bez ijedne mrlje u svom dosadašnjem radu, autor dokumentarca o generalu Stipetiću prikazanog još za ove obljetnice Oluje u »prime timeu«, novinar iza kojeg su stale i braniteljske udruge koje cijene njegov profesionalni rad, mogao nakon više od 20 godina dobiti otkaz, onda vam je jasno što vas čeka ako ne budete poslušnici, napisao je u svojem komentaru Branko Mijić.

6. Riječki Autotrolej varao na trošarinama nelegalnim miješanjem goriva u svojim autobusima

Autotrolej

Otkrili smo još jednu strogo čuvanu riječku tajnu - gradski Autotrolej je carinskoj upravi morao platiti čak dva i pol milijuna kuna, zbog prekršaja počinjenog prije tri godine. Radi se ilegalnom miješanju biodizela i dizelskog goriva u tankovima autobusa, čime je počinjen ozbiljan trošarinski prekršaj.

Ukoliko ste propustili priču našeg Marinka Glavana, evo je OVDJE.

7. Ogroman teret za proračun: Samo u zadnjih pet godina smo zbog državnih jamstava ostali bez dvije milijarde kuna

2177561

Nakon što je nedavno objavljeno kako je Državi zbog Uljanika na naplatu stiglo prvih 48 milijuna eura, a prijeti joj da uskoro ostane i bez deseterostruko višeg iznosa, istražili smo gdje su i u kojim iznosima "dijeljena" državna jamstva.

Jagoda Marić utvrdila je da su porezni obveznici na ime državnih jamstava samo u zadnjih pet godina ostali bez gotovo dvije milijarde kuna. Najveći dio pritom se odnosi na sektor - prometa.

8. Povijesni događaj za hrvatski nogomet: Luka Modrić je najbolji na svijetu

Reuters

Hrvatska prvi put u svojoj povijesti ima najboljeg nogometaša na svijetu. Luka Modrić dobio je u londonskom Royal Festival Hallu prestižno priznanje FIFA-ono priznanje The Best i iza sebe ostavio Portugalca Cristiana Ronalda i Egipćanina Mohameda Salaha.

Modrić je ujedno postao i prvi nogometaš u zadnjih četvrt stoljeća koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i najboljeg nogometaša svjetskog prvenstva. Posljednji kojem je to uspjelo prije njega bio je slavni Brazilac Romario.

9. Priča oko Vere Begić dobila formalni politički epilog. Pravosudni se još čeka

Pod-pritiskom-javnosti-Vera-Begic-Blecic-podnijela-ostavku-na-procelnicko-mjesto_ca_large

Vera Begić Blečić još čeka na odluku pulskog suda, vezano na zahtjev tužiteljstva, da zbog teške prometne nesreće, koju je u pijanom stanju skrivila na Istarskom ipsilonu, bude vraćena u istražni zatvor. No u političkom smislu priča je ipak dobila nekakav epilog - sama je zatražila sporazumni raskid radnog odnosa na mjestu pročelnice riječkog gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu.

10. Ovako se u Hrvatskoj potiče natalitet: Majke kažnjene nižim mirovinama

Foto Vedran Karuza

Nema domaćeg političara koji i malo drži do sebe, kojem ovisno o predizbornom tajmingu nisu puna usta obećanja oko demografske obnove i poticanja nataliteta.

No kako to izgleda u praksi, govori detalj s kojim se ovaj tjedan pozabavila naša Bojana Mrvoš Pavić. Radi se o činjenici da su majke u Hrvatskoj kažnjene nižim mirovinama, nego što ih imaju žene bez djece, budući im u izračun ulazi i vrijeme provedeno na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.