Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Moda kroz povijest

Mnogi se danas zgražaju nad ženskim dlakama, a nekad su žene uzgajale - što veće zaliske

Foto Pixabay
Foto Pixabay
Autor:
Objavljeno: 19. siječanj 2019. u 7:55 2019-01-19T07:55:23+01:00

Povjesničari su otkrili da su žene u 19. stoljeću uzgajale zaliske, priključivši se pokretu "što gušćih" zalistaka u Engleskoj

Jedan je povjesničar pronašao stare reklame za njegu zalistaka i brkova. Uočio je da su brkovi i zalisci bili toliko popularni, da su ih "uzgajale" i žene. Muškarci su početkom 1800-ih počeli nositi lažne brkove i zaliske kako bi se pridružili "brkatoj maniji" koja je zahvatila Englesku.

Opsjednut brkovima otvorila je uspješno tržište losiona i napitaka za njegu dlačica na licu. Brkovi su bili simbol muškosti i društvenog statusa, osobito u Londonu, gdje su bili dio "uniforme" metropolitanske elite. Trend je bio toliko popularan da su se čak i žene htjele pridružiti.

Počele su crtati lažne zaliske i usmjeravati dlačice kako bi rasle niz obraze. Proizvodi koji su eksplodirali na scenu uključivali su "Russia Oil", koji je obećao da će zalisci postati debeli i dugi. Popularni proizvod je bio i "Incomparable Fluid", tekućina koja se mogla koristiti za bojenje brkova, zalistaka i obrva, u smeđu ili crnu boju, prenosi Telegraph.

Povjesničar dr. Alun Withey sa Sveučilišta u Exeteru naišao je na oglase dok je radio na trogodišnjem projektu o povijesti dlaka na licu.

 "To je kao zaboravljena frizura na licu", rekao je za britanski Telegraph.

"Moda je često reakcija na ono što je bilo prije. Prije 1800. godine, Britanci su bili kompletno obrijani više od jednog stoljeća. Materijali u starim novinama sugeriraju da su se žene divile zaliscima. Baš kao što su današnji hipsteri ponekad ismijavani zbog svojih ekstravagantnih brada, 'whiskerandosi' početkom 19. stoljeća u Engleskoj, također su se suočili s ismijavanjem.

Ali oni su nastavili bez obzira na to, njegujući svoje dragocjene dlake na licu i koristeći masti i losione dok se moda polako smanjivala 1820-ih.", dodaje Withey. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.