Juhe su nastariji lijekovi, zimi hidriraju i dobar su izvor vitamina i minerala
Juha od bundeve jedna je od najboljih zimskih obroka. Smatra se jako nutritivno bogatim obrokom sa ne previše kalorija. Evo i kako se priprema.
Recept
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Sastojci:
1 manja hokaido tikva
1 mala glavica luka
2 režnja češnjaka
pola kiselog vrhnja
ili malo vrhnja za kuhanje
malo soli
malo papra
peršin
po želji mrkva, celer ili ostali začini
1. Na maslacu pirjati luk i češnjak dok ne omekšaju
2. Tikvu prerežete na pola, izdubite žlicom sjemenke iz sredine, a tikvu neoguljenu režite na kockice. U posebnom loncu kuhati u posoljenoj vodi tikvu. Nije potrebno puno soliti, uostalom, lako je naknadno dodati sol prema ukusu. Staviti vode tek da pokrije narezanu tikvu.
3. Kad je tikva kuhana, nakon otprilike 15 minuta, odlijte dio vode u posebnu zdjelu i štapnim mikserom usitnite tikvu zajedno sa pirjanim lukom i češnjakom. Vraćajte tekućinu u juhu dok ne bude željene gustoće i dodajte pola čaše kiselog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, prema želji. Popaprite, posolite ili dodajte peršin ili neki drugi začin prema želji.
Dodaci:
Zajedno sa tikvom možete skuhati i 1 krumpir, mrkvu, peršin, celer, u gotovu juhu možete dodati prženu slaninu, drugu vrstu dimljenog mesa, ili pržene kockice kruha te čili papričicu.